Site-ul Hermeneia.com și-a încetat activitatea
  • Editorial

Schimbări și noutăți pe Hermeneia.com

...

Aș vrea să vă aduc la cunoștință mai multe lucruri pe care le-am schimbat pe Hermeneia.com în ultima vreme. Unele dintre ele le-ați observat probabil. Altele nu sînt chiar atît de vizibile la prima vedere. A trecut mai mult de un an de cînd am încercat o nouă abordare cu o nouă interfață și cu noi reguli. Am spus atunci că este o încercare și că îi voi studia efectele. Ei bine, le-am observat și am încercat să le înțeleg. Am tras anumite concluzii și am decis cum ar trebui să mergem de acum înainte. Pe de altă parte acum, la mai bine de 10 ani de la apariția Hermeneia ca site de literatură și civilizație, abia acum pot spune că, tehnic vorbind, pot să fac aproape tot ceea ce îmi doresc pe el. Evident, imaginația mea a trebuit controlată de bun gust și pragmatism. Este posibil să mai fie loc pentru îmbunătățiri și inovații. Sînt deschis pentru ele. Deocamdată însă am făcut atît de multe schimbări tehnice și de funcționalitate încît s-a dovedit necesar să scriu acest text informativ. De fapt, intenția mea este ca, datorită acestor schimbări, să operez atît la amendarea Regulamentului Hermeneia (dacă va fi necesar) dar și la scrierea unui text mai formal despre Funcționarea Site-ului și Comunității Hermeneia. Deocamdată însă mă grăbesc să scot acest text informativ pentru ca toată lumea să cunoască și să înțeleagă modificările.

- Elementele legate de text, ipostazele de Publicat și Ciornă (nepublicat/retras din publicare) rămîn neschimbate.

- A fost eliminată pagina „Moara zilei” în întregime cu toate implicațiile aferente.

- Prima pagină a reluata rolul principal pe site. Pe ea apar noile texte postate de autorii Hermeneia, atît ca liste cît și sub formă de extras. Tot pe prima pagină apar texte promovate de editorii Hermeneia, editoriale, alte informații despre activitatea pe site.

- Am exclus din categoria „Text literar” tipul „revistă”.

- Am introdus categoria „Articol” cu tipurile „Artă”, „Civilizație”, „Filozofie”, „Literatură”, „Politică”, „Spiritualitate”, „Știință”,„Tehnologie/Internet”. În esență această categorie vrea să joace rol de revistă de literatură și civilizație. În această categorie, și la tipul „Literatură” se pot publica articole conținînd de la lansări de carte și interviuri literare pînă la critică literară, introduceri de autori necunoscuți, noutăți literare sau orice de felul acesta.

- Am introdus categoria „Note” cu tipurile „Jurnal” și „Notă personală”. Aici, așa cum spune și numele, textele nu sînt menite să fie neaparat realizări literare ci un mijloc de a publica gînduri, opinii sau reacții personale fără a le amesteca în celelate categorii mai formale.

- Am modificat numărul maxim de texte pe care un autor le poate introduce în 24 de ore de la 1 la 2 pentru fiecare categorie. Astfel că acum un autor poate introduce în 24 de ore 2 texte literare, plus 2 articole, plus 2 note. Deci 6 texte, dacă alege să o facă.

- Am extins numărul maxim de zile în care un text poate fi editat de autorul lui de la 7 la 14 zile.

- Am făcut ca textele auto-promovate (cele la care autorii folosesc butonul „Doresc feedback la acest text”) să aibă acum o rubrică pe prima pagină.

- Am extins perioada de viabilitate în rubrica „Autorii acestor texte doresc să afle părerea ta despre ele” de pe prima pagină, pentru un text semnalizat cu „Doresc opinii despre text”, pînă la 7 zile.

- Am introdus pe Hermeneia o nouă facilitate (am impresia că a mai existat cu cîțiva ani în urmă): „Semnul de carte”. Practic acum fiecare dintre membrii Hermeneia poate folosi acest buton sub orice text iar implicația este că textele la care pui un semn de carte vor fi adunate într-o casetă special destinată, în pagina ta de profil. În felul acesta le poți găsi mai ușor (rolul tradițional al semnului de carte) dar în același timp le oferi și o evidențiere în plus. Lucru util atît pentru autorii lor cît și pentru cei care vor să te cunoască și să îți cunoască gusturile. Vă încurajez să o folosiți.

- Am restructurat pagina fiecărui text astfel că acum există o secțiune dedicată posibilității de trimitere a textului respectiv în contul pe care îl ai în rețeaua respectivă. De asemenea textele pot fi trimise și prin email folosind serviciul preferat.

- Am decis comasarea celor două butoane de atenționare de sub un text („Atenție Regulament” și „Atenție Tehnic”) într-unul singur: „Atenție Text”. Am ajuns la concluzia că de vreme ce în ultimă instanță abaterile „tehnice” sînt tot abateri de la Regulament (pentru că sînt stipulate în Regulament) existența celor două butoane a fost redundantă. Deci orice abatere, de orice natură, prezentă într-un text va putea acum fi semnalizată de oricine folosind un unic buton: „Atenție Text”. Vă încurajez în felul acesta să participați la păstrarea unui standard în ce privește forma și decența textelor publicate de fiecare dintre noi pe Hermeneia. Fiecare putem greși, deci fiecare ne putem ajuta unul pe celălalt în felul acesta.

- Am modificat rolul paginii „Atelier” pe Hermeneia. Rolul vechi se încheie. De acum încolo această pagină va avea următorul rol: dacă un text este semnalizat cu „Atenție Text” de către oricine (pentru că oricine poate să semnaleze aceasta la un text), acel text este trimis imediat în mod automat în pagina „Atelier”, și imediat un email este trimis autorului acelui text prin care respectivul este notificat. Textul primește de asemenea eticheta „Atenție Text”. Autorul textului poate sau nu să ia măsurile necesare și să își corecteze textul. În orice caz are numai 14 zle (de la prima salvare a textului) pentru a o face. După ce face corecturile de rigoare și dacă a considerat că a corectat textul în mod suficient, poate să apese butonul „Atenție Editor”. În momentul cînd o face, editori vor fi anunțați și atenționați de faptul că respectivul autor are un text în „Atelier” și consideră că l-a corectat, și că editorii pot revedea textul și pot îndepărta trimiterea în „Atelier”. Dacă editorii consideră că textul este ok (d.p.d.v. regulamentar și/sau tehnic) vor anula trimiterea textului în „Atelier”. În aceleși timp, în mod automat, va fi anulat butonul „Atenție editor”. (aprop de aceste buton („Atenție Editor”), nu îl folosiți dacă nu aveți nevoie! Riscați să nu îl mai puteți folosi dacă și cînd veți avea nevoie sub acel text.
Este însă posibil ca Editorii Hermeneia să nu considere că textul a fost corectat așa cum trebuie. Atunci un editor va anula butonul „Atenție Editor” iar textul va continuă să rămînă în „Atelier”. Este posibil ca editoru să pună și un comentariu clarificativ, dacă alege. Autorul textului va continua să fie nevoit să lucreze la corectarea textului în timpul pe care îl are la dispoziție, și va putea din nou să folosească butonul „Atenție Editor”. Procesul continuă pînă cînd editorul ajunge la concluzia că textul întrunește cerințele stipulate în Regulamentul Hermeneia.
Aș vrea să sublinez încă o dată: „Atelierul” Hermeneia nu este menit pentru rezolvarea calitatății literar-artistice a textelor postate pe Hermeneia ci numai pentru abaterile de la Regulament, inclusiv cele de natură formală, gramaticală, ligvistică, tipărire, ortografie, etc.

- Trimiterea textelor în pagina „Texte Inacceptabile” va continua să funcționeze la fel.

- Ideea de „Editorial” nu va fi niciodată o categorie de texte pe Hermeneia ci este un mod de promovare și de prezentare a unui text. Adică va exista o secțiune pe prima pagină (unde va apare un rezumat) și apoi o pagină „Editorial” unde vor apare în întregime, textele promovate în acest fel. Astfel că, în felul acesta, orice text al oricărui autor sau editor poate deveni „Editorial” pe Hermeneia. Evident dacă Editorii Hermeneia ajung la această concluzie

- TAG-urile (cuvintele cheie) continuă să funcționeze și să joace același rol ca și pînă acum pentru toate textele care apar pe Hermeneia.

- Și acum o schimbare semnificativă. Așteptată probabil de unii sau de alții. Au fost scoase voturile pe Hermeneia. Am ajuns la concluzia că modul acesta (oarecum digital) de cuantificare nu se prea potrivește cu demersul evaluării artistice. Mai mult, suma voturilor unor votanți cu păreri sau criterii diferite nu face decît să adune mere cu portocale. Nu este neaparat relevantă.

- Am (re)introdus pe Hermeneia „Penița de aur”. Dar și „Penița ruginită”. Rolul lor este de la sine înțeles.

- Orice membru Hermeneia poate acorda numai o peniță sub un text. Fie ea de aur sau ruginită.

- În ce privește textele de pînă acum am echivalat voturile pozitive cu penițe de aur și voturile negative cu penițe ruginite. Păstrînd paternitatea lor. Puteți verifica. În cele cîteva cazuri în care au existat voturi „duble”, datorită clauzei comentariului, nu am introdus decît o singură peniță.

- Acordarea de penițe (de aur sau ruginite) este condiționată de introducerea unui comentariu. Deci, un membru Hermeneia va putea acorda o peniță („de aur” sau „ruginită”) numai după ce a introdus un comentariu sub acel text. Evident, este recomandabil ca în acel comentariu să se aducă argumente pentru acordarea peniței.

- Evident, penițele nu se pot acorda decît sub textele altor autori.

- „Penița de aur” și „Penița ruginită” se pot acorda textelor din categoria „Text literar”, „Articol”, „Note” și „Hermeneia”.

Cam acestea sînt schimbările funcționale și de structură.

Vă rog să le studiați să vă familiarizați cu ele. De asemenea vă rog să îmi trimiteți notificări sub acest text ori de cîte ori observați un bug sau o funcționare incorectă sau pe care nu o înțelegeți.

De asemenea vă rog să îmi trimiteți aici comentariile, întrebările și propunerile voastre.

Vă mulțumesc,

Virgil

P.S.
Adăugire (9 Septembrie 2016):
Aspectul următor a existat în notițele mele ca intenție mai degrabă decît ca un lucru sigur sau deja implementat. Dar acum, pentru că m-am hotărît, îl voi pune aici:
Calitatea textelor postate pe Hermeneia, mai ales pe prima pagină, a fost întrotdeauna o problemă spinoasă pentru mine. Atît din punctul de vedere al subiectivității problemei cît și datorită implicațiilor modului de rezolvare practică. Un text e prost pentru unii și nu pentru alții. Cu certitudine, niciodată pentru autorul lui. (Chiar m-ar interesa comentarii pe acest subiect). Apoi, am încercat tot felul de metode de „certificare”, mai mult sau mai puțin automatizate. Am vrut în același timp să evit folosirea aprobării membrilor noi sau a ideii de noviciat (sau a perioadei de verificare - cum este practicată pe unele site-uri). Asta din mai multe motive pe care nu le voi înșira aici. La urma urmei, chiar dacă exită posibilitatea existenției de scriitori eminamente „slabi”, orice om care scrie poate avea o „scăpare de geniu” și poate uneori să scrie și ceva bun. Apoi am vrut întotdeauna să cred că în mod normal oamenii se auto-cenzurează. Măcar puțin. N-am vrut nici să „omor” editorii cu cititul și aprobatul de texte slabe și execrabile ad nauseam. Deci, una peste alta, voi introduce (pe lîngă „Atelierul” Hermeneia, al cărui rol l-am explicat mai sus) și „Șantierul” Hermeneia, unde vor ajunge (automat) toate textele care primesc cel puțin o peniță ruginită dar și texte care vor putea fi trimise acolo manual de către editorii Hermeneia. Cu precizarea că editorii Hermeneia vor putea evalua un text care a primit penițe ruginite și pot anula clasificarea de „Șantier” dacă o consideră exagerată. Tot la fel pot evalua un text ajuns în „Șantier” în mod manual dacă autorul lui îl modifică. Dacă doriți ca textul vostru ajuns în „Șantier” să fie evaluat va trebui să apăsați butonul „Atenție editor” la fel ca în cazul „Atelierului”. Editorul ve decide dacă textul poate fi reabilitat sau nu. În caz că nu, atunci va reseta butonul „Atenție editor” și textul va continua să rămînă în „Șantier” atîta timp cît editorii decid că este mult prea slab.
Deci, cu alte cuvinte, „Atelierul” și „Șantierul” vor avea funcționări aproape asemănătoare. Modul cum un text ajunge în ele este evident diferit. În același timp, rolul lor este diferit: „Atelierul” răspunde problemelor de acuratețe formală și regulamentară în timp ce „Șantierul” se adresează lacunelor de natură estetic-literară.
Aștept comentariile voastre la subiect. Mulțumesc.

 


Comentarii

Penițe

- Pentru a putea acorda o peniță trebuie să fii logat și să fi introdus cel puțin un comentariu sub acest text.
- Nu poți acorda decît o singură peniță unui text. Fie de aur, fie ruginită.Acțiuni

- Pentru a interacționa cu textul trebuie să fii logat.
- Pentru a putea publica un text aici trebuie să îți deschizi un cont pe Hermeneia.com


Rețele