Bienala Internațională de Poezie – Liège, Belgia, 4-7 Octombrie 2007, Ediția a 25-a

imaginea utilizatorului marlena

Între 4 și 7 octombrie s-a desfășurat la Palatul Congreselor din Liège, sub înaltul patronaj al reginei Fabiola, cea de-a 25-a ediție a Bienalelor Internaționale de Poezie, unul din evenimentele importante ale liricii mondiale.
Au participat 220 poeți din peste 50 de țări.
România a fost reprezentată de poetul Horia Bădescu, iar diaspora românească de poetul și trăducătorul Dinu Flămând.
Așa cum mi se promisese la ultima ediție, am fost invitată și de data acesta.
Douăzeci de poeți au fost solicitați să prezinte conferințe, legate de tema acestor bienale: « Poésie fruit défendu ? Ouverture ou résistance ».
Poezia, formă de expresie a libertății, a fost adesea reprimată de forțe totalitare, politice sau economice. Care sunt pericolele reprezentate de poezie pentru cei care mențin puterea? De ce accesul la poezie e restrâns publicului larg? Care sunt barierile psihologice sau educative? Cum se poate face auzită vocea poeților, totuși? Față de intoleranță și ignoranță, nu e de datoria poetului să ajute Omul secolului 21 să "intre în poezie"? Acestea au fost întrebările la care s-a așteptat răspuns .
Am fost și eu printre cei solicitați, tema prezentată fiind: "Poésie pour tous?".
Au avut loc ateliere de creație și ateliere de traducere (acestea din urmă au avut loc pentru prima oară în istoria Bienalelor), recitaluri poetice. Însă cel mai important lucru a fost contactul direct între poeți din toate colțurile lumii.
Marele Premiu Sabam a fost acordat anul acesta poetului libanez Salah Stétié, născut la Beirut în 1929.

Diplomat de meserie, a trăit o lungă perioadă în Franța, reprezentând Libanul pe lângă UNESCO. Printre volumele publicate: L’Eau froide gardée, 1973 ; Inversion de l’arbre et du silence, 1981 ; L’Etre poupée, 1983; Archer aveugle, 1986 ; Lecture d’une femme, 1988 ; L’Autre côté brûlé du très pur, 1992.
Pentru prima oară, este prezent la Bienală cel căruia i se acordă premiul Sabam. Salah Stétié a primit acest premiu de la vice-președintele comisiei, Pierre Coran. Premiul este în valoare de 3000 euro și este acordat de Maison Internationale de la Poésie din Belgia. Amintesc că și Eugen Ionescu a primit acest premiu la una din edițiile anterioare.

Revistă literară: 

Comentarii

Eu te felicit din tot sufletul ca ai participat si tu acolo, Marlena. Înseamnă mult pentru tine, înseamnă mult pentru noi toți! Și mai știu ce onoare este să fii invitat acolo la Liège cum ai fost tu! ...Tocmai vorbeam de Liège și Marin Preda in seara asta cu Cezar Ivănescu, Liviu Ioan Stoiciu, Lucian Vasiliu, Ioan Groșan ș.a. dar asta e altă poveste...