• Editorial

Hermeneia la unsprezece ani

...

Acum unsprezece ani începeam hermeneia. Probabil nu multă lume mai este pe aici care să își amintească. A fost unul dintre primele site-uri de creație literară și mai ales poetică românești pe internet. Anii au trecut și cei curioși pot revedea pe veche.hermeneia.com diferite momente din viața acestui site. Pot citi sau reciti din miile de texte și zecile de mii de comentarii. Vreau să mă folosesc de acest prilej să mulțumesc tuturor celor care au participat, au dat o mînă de ajutor sau poate chiar mai mult, editorilor și tuturor celor care au fost entuziasmați de aceasta idee măcar puțin la un moment dat în timpul acestor unsprezece ani. Chiar dacă inițial l-am vrut doar ca un spațiu personal el a evoluat și a găzduit pe mulți. Între timp internetul a evoluat, așa cum era de așteptat. A devenit dintr-un spațiu revoluționar-romantic un spațiu mult îmbibat de comercial, senzorialitate și cinism. Au apărut tehnologii noi și noi metode. În același timp fiecare dintre noi am evoluat, ne-am maturizat, am mai îmbătrînit, ne-am mai înțelepțit. Dar microbul poeziei nu ne-a părăsit definitiv pe niciunul din noi. Pentrecem fiecare din noi acum mult mai multe ore pe zi pe internet. Însă mult mai confuz, mai superficial și mai reactiv. Este din ce în ce mai greu să ne concentrăm, să alegem valoarea și să ne investim timpul în ceva ce ne pasionează cu adevărat. Tehnologia nu este cea vinovată. Vinovați sîntem noi fiindcă nu știm să alegem, nu știm să fim exigenți. Cu noi înșine și cu alții. Cu ceea ce citim și cu ceea ce scriem. Dar nu mi-am propus o lamentare aici. Dacă ne învață ceva istoria este că niciun bine nu poate fi atît de bun încît să nu te dezamăgească măcar puțin, și niciun rău nu poate fi atît de cumplit încît să nu te poată stimula la creație. Singurul lucru necesar este inspirația și entuziasmul de a scrie.
Nu știu ce va aduce anul viitor pentru hermeneia. În anul ce a trecut am făcut cîteva schimbări tehnice majore care îmi permit acum să o mențin deschisă. În funcție de participare și interes voi decide dacă va mai fi un site public sau va deveni un site personal, sau poate un club închis.
Doresc tuturor un Crăciun fericit și un an nou plin de sănătate și bine pentru toți care trec pe aici.


Comentarii

 • Alt
  Vin, 12/23/2016 - 06:33 Autentificare sau înregistrare pentru a posta comentarii

  Pentru mine, Hermeneia va rămâne mereu un spaţiu special. Am primit multe aici, am evoluat, m-am reinventat, m-am cunoscut mai bine. Sărbători fericite tuturor!

 • Alt
  Vin, 12/23/2016 - 06:35 Autentificare sau înregistrare pentru a posta comentarii

  O fi vina mea, dae nu găsesc peniţele...

 • Alt
  Vin, 12/23/2016 - 09:41 Autentificare sau înregistrare pentru a posta comentarii

  Uite că în felul acesta am mai descoperit o mică defecțiune. Mulțumesc. Adrian, acum ar trebui să poți să acorzi penițe și sub texte de acest tip.

 • Alt
  Vin, 12/23/2016 - 11:32 Autentificare sau înregistrare pentru a posta comentarii

  În ultimul an (de fapt, aproape 2), am traversat o criză ideatico-lirică. Între timp, ea s-a dispersat. Începând cu ianuarie.voi fi prezent constant pe acest site, prin texte şi comentarii. Să ne citim cu bine!

 • Alt
  Vin, 12/23/2016 - 11:36 Autentificare sau înregistrare pentru a posta comentarii

  Tot nu am reuşit să acord penită. Apare eroare 404 (not found).

 • Alt
  Vin, 12/23/2016 - 12:59 Autentificare sau înregistrare pentru a posta comentarii

  "Harmalaia", cum imi place uneori sa-i zic, m-a distrat, enervat, placut, am injurat-o uneori, dar ...o iubesc. Inclusiv pe A.A.A. (numai el stie de ce). Ironia a murit! Traiasca nostalgia! . Si uite-asa se prosteste omu' la batranete.

 • Alt
  Vin, 12/23/2016 - 21:00 Autentificare sau înregistrare pentru a posta comentarii

  Adrian, a durat putin si a fost nitelus frustrant dar cred ca am rezolvat acum. Chiar te rog sa incerci. Nu ca as cere o penita dar as vrea sa vad daca reparatia functioneaza retroactiv pentru ca textul a fost creat inainte sa introduc o eroare. Deci daca poti incerca ar fi fain. Iar daca te-ai razgindit pot anula penita. Mutumesc again si Craciun Fericit.

 • Alt
  Mar, 12/27/2016 - 05:02 Autentificare sau înregistrare pentru a posta comentarii

  Ok. A mers.
  La mulţi ani!

 • Alt
  Mie, 12/28/2016 - 15:42 Autentificare sau înregistrare pentru a posta comentarii

  Eu am văzut mereu H ca pe o punte culturală între noi cei de acasă și cei din diaspora. Dezbaterile de idei de aici au fost mereu pline de o încărcătură semantică aparte poate, zic și eu, tocmai de aceea... Iar aprecierea mea vine aici pentru Virgil care a fost în toți acești ani un liant între acasă și departe... iar mie mi-a plăcut mereu să fiu pe H chiar și când am fost poate înțeles greșit sau poate că, dimpotrivă, chiar am sărit pârleazul. Hermeneia va rămâne pentru mine un loc virtual cât se poate de literar nowadays

Numărul de afișări

3357

Penițe

- Pentru a putea acorda o peniță trebuie să fii logat și să fi introdus cel puțin un comentariu sub acest text.
- Nu poți acorda decît o singură peniță unui text. Fie de aur, fie ruginită.


Cine a acordat penițe de aur

a.a.a.

Acțiuni

- Pentru a interacționa cu textul trebuie să fii logat.
- Pentru a putea publica un text aici trebuie să îți deschizi un cont pe Hermeneia.com