transfigurare hermeneia.com - partea a III a

triada CALITATE-COMPETIȚIE-COINTERESARE

Am încheiat partea precedentă a acestei serii vorbind despre egalitatea în ce privește oportunitățile pentru toți membrii Hermeneia. Aș vrea să mai adaug cîteva lucruri pe care intenționăm să le implementăm.
În primul rînd în fiecare text va exista un buton aparte, vizibil și funcțional numai pentru autorul textului respectiv, care se va intitula ceva de genul „Autorul dorește să afle părerea ta despre acest text.” Acest buton va avea următoarea funcționalitate: el va putea fi activat o singură dată pe întregul parcurs al existenței unui text indiferent de locul sau etapa în care se află textul. Evident, apăsarea acestui buton nu are nicio implicație (dar se consumă) în cazul în care textul este ne-publicat (sau, cu alte cuvinte, „retras” din publicare). Deci nu are nici un rost să irosești acest buton dacă textul nu este public pe Hermeneia. Odată apăsat acest buton, titlul lui va apărea într-o rubrică specială pe site (probabil întitulată ceva de genul „Autorii acestor texte doresc să afle părerea voastră despre ele”, etc). Titlul (link-ul) textului va fi vizibil acolo pentru trei zile, după care acest privilegiu va înceta iar butonul nu va mai putea fi activat. Dacă vom vedea că este nevoie, vom putea ajusta funcționarea acestui buton și procesul asociat. Scopul acestui buton este, așa cum probabil se poate deja înțelege, oferirea unei posibilități de auto-promovare a textelor literare personale ale unui autor. Evident, dacă un text este slab, oricîtă autopromovare ai folosi, nu va ajuta la mare lucru. Așa cum deja este clar, numărul de citiri (vizualizări) ale unui text (justificate de valoare sau nu) nu va mai avea prea mare importanță pe Hermeneia. Acest buton vrea să ajute pe acei autori care cred că au scris un text acceptabil, sau bun, dar care consideră că textul lor este ignorat în mod nejustificat, să atragă atenția cititorilor asupra lui și, eventual, să primească comentarii și, de ce nu, voturi. Evident, așa cum am spus, folosirea lui pe un text slab, sau abuzul în folosirea acestui buton, riscă să îi invalideze avantajele pentru autorii care nu îl vor folosi chibzuit și inteligent. Nu uitați povestea lui Ionică și lupul.
Orice Autor Hermeneia și orice text publicat vor avea oportunități egale în ce privește publicarea, vizibilitatea, promovarea, comentarea, votarea, sancționarea și recompensarea textelor literare publicate pe Hermeneia. Scopul, așa cum am spus în prima parte a acestei serii, va fi „dorința de a scrie și citi, texte literare bune și foarte bune”. Cu alte cuvinte, calitatea textelor. De multe ori mi s-a spus pe Hermeneia că nu încurajez o mai mare participare, că nu „atrag” mai mulți membri, că nu facem „ceva” ca sa fie mai multă activitate, etc. Părerea mea este că, deși consider cantitatea un lucru necesar și bun, folosul ei se află în ultimă instanță în calitatea care rezultă de acolo.
În scopul acesta am construit acest mecanism (care sperăm să funcționeze), oarecum capitalist, bazat pe triada inter-conectată CALITATE-COMPETIȚIE-COINTERESARE.
În esență, personal, nu cred că poate exista calitate fără competiție. Evident, nu poate exista calitate fără participare(dacă nu vrei să faci ceva, cu siguranță nu vei face), nu poate exista calitate fără muncă și fără talent, nu poate exista calitate fără criterii corecte de evaluare, nu poate exista calitate dacă nu este recompensată și apreciată corect, etc. Dar toate acestea nu prea pot funcționa dacă nu există competiție, concurență. Competiție cu tine însuți(însăți) dar mai ales competiție unii cu alții. Iar a face competiție doar în jurul numărului de citiri mi se pare o abordare extrem de imprecisă și înșelătoare. Am introdus acest proces de auto-promovare și votare pentru a obține o triere cît mai corectă a valorii textelor. Vor exista mecanisme de ajustate atunci cînd apar tendințe de troc sau cinism. (Voi vorbi despre asta cînd voi descrie funcționarea noii Hermeneia.) Odată textele triate va urma în mod normal o oarecare evidențiere și recompensare a lor. Prin publicarea lor în diferite pagini și secțiuni ale noii Hermeneia. Deci, în mod normal, va exista un interes, adică va exista cointeresare. Cointeresare să scrii mai bine, cointeresare să îți corectezi textele proprii la sînge și să nu publici neglijent și incorect pe Hermeneia, cointeresare să citești textele altora, cointeresare să comentezi și să votezi sub textele altora. Neparticiparea în a comenta și/sau vota sub textele altora va avea implicația că textele tale vor avea tendința de a fi ignorate. Iar textele ignorate vor ajunge să fie vizibile doar în pagina de cont a autorului. Nu va mai exista Șantier, dar cea mai neplăcută „pedeapsă” pentru un text va fi să rămînă doar un text anonim în pagina ta de cont. Repet, acest lucru este valid atîta timp cît textele sînt bune și autorul scrie bine. Pentru că nicio promovare din lume și nicio agitație în jurul unui text nu pot înlocui lipsa de excelență literară sau de talent.
Deci, atingerea acestui deziderat al calității, despre care făceam vorbire în prima parte a acestei serii, se va realiza prin două pîrghii. Una pentru descurajarea lipsei de calitate iar alta pentru promovarea și recompensarea calității.
Prima pîrghie va fi guvernată de așa zisa regulă a „celor 7 zile de grație”. Șapte zile în care autorul fiecărui text va avea timp mai mult decît suficient să corecteze orice problemă sau eroare regulamentară, tehnică sau literar-artistică în textul pe care îl postează. Vă recomand să corectați și evaluați bine orice text pe care îl veți posta înainte de a-l salva și/sau publica pentru prima data pe Hermeneia. Nu folosiți Hermeneia ca pe un poligon de încercări. Hermeneia vi se oferă pe gratis dar oamenii care lucrează pe ea își oferă timpul voluntar, nu sînt plătiți, deci implicit nu pot face în mod continuu o muncă de gunoieri sau agenți de deratizare. A venit vremea ca Hermeneia, membrii Hermeneia să își facă ordine și curățenie în textele care le publică, și să păstreze această curățenie pe Hermeneia. Astfel că nu va exista nici un motiv, nicio justificare, pentru existența unui text neregulamentar sau cu greșeli gramaticale, tehnice, de punctuație, tipărire, etc, pe Hermeneia, după 7 (șapte) zile de la apariția lui. Nu va exista nici un fel de excepție sau dispensă. Dacă, după 7 zile de la apariție, un text încă mai are astfel de probleme, va fi scos definitiv și irevocabil din publicare. Singura soluție va fi publicarea lui, din nou, sub forma unui alt text. Dacă însă și acesta va avea probleme, atunci va avea aceeași soartă, în cazul în care autorul nu va catadicsi să îl corecteze la timp. Abuzul în acest sens, sau autorul care pare să aibă probleme cronice în acest sens, sau care dovedește rea-voință, va putea fi de asemenea sancționat, inclusiv cu suspendarea contului pe Hermeneia. Aș dori să nu avem nici un fel de discuții pe acest aspect pentru că nu este negociabil.
Cea de-a doua pîrghie va fi, așa cum am spus, guvernată de triada CALITATE-COMPETIȚIE-COINTERESARE. Mecanismele de auto-cenzură, auto-promovare, cele 7 zile în care poți să îți editezi și îmbunătățești un text, comentariile, procesul continuu de votare, recompensarea și recomandarea textelor de calitate pe paginile site-ului Hermeneia, toate acestea au menirea să încurajeze în mod autentic calitatea textelor publicate și citite aici. De asemenea se intenționează trimiterea clară a semnalului că judecarea, votarea, aprecierea și promovarea textelor de calitate pe Hermeneia se face corect și fără rabat de natură etică sau literară. Evident, nu avem pretenția că suntem mari critici de literatură, deși printre noi se află și oameni de valoare în acest sens, dar ne străduim și credem că putem avea un mecanism cinstit, care să asigure evidențierea lucrului bine făcut și a calității, dacă există bună credință și cointeresare.
În concluzie, indiferent pe ce alt site postezi, și cum îți sînt privite textele acolo, avantajul Hermeneia va fi că AICI VEI PUTEA SĂ AFLI ADEVARUL despre valoarea textelor tale. Fără menajamente, părtinire sau alunecare in dulcegării irelevante. Tot aici vei putea să te compari/întreci cu alți autori și cu textele lor foarte bune. Nu va mai conta numărul de citiri (vizualizări) în mod neapărat.
Evident, nimeni nu poate sa posteze numai texte foarte bune sau reușite. Hermeneia va primi toate textele postate. Timp de 7 zile, pentru fiecare text, va exista un proces de "curățare" (pe care l-am pomenit și descris), și în același timp (evident fără limita de 7 zile) va exista loc un proces de evaluare, printr-o competiție crîncenă.
Pe de o parte va fi cantitatea. - Fiecare va putea să posteze un text pe zi.
Pe de altă parte va exista presiunea calității. Pentru că fiecare se va strădui să obțină evaluări, comentarii, voturi, din partea unui număr cît mai mare de Autori Hermeneia.
P.S.
Nu ascund faptul că îmi rezerv dreptul să introduc și alte recompense pentru autorii care vor publica texte de calitate pe Hermeneia și/sau care vor dovedi bun gust și inițiativă. Recompense precum posibilitatea de a avea secțiuni de pagină sau pagini personale (aparte de pagina de cont)(temporar sau pe perioade nedeterminate), posibilitatea de a introduce imagini sau clipuri video în text(temporar sau pe perioade nedeterminate), posibilitatea de a publica lansări de carte sau texte publicitare, invitația de a deveni editor Hermeneia, etc. Acestea însă nu vor face parte din formatul standard inițial al noii Hermeneia.
În partea următoare intenționez să prezint modul de funcționare al noii Hermeneia.
P.S.S.
Am uitat să spun și cîteva lucruri despre comentarii și calitatea lor. Vor exista două principii care vor guverna comentariile. Primul este cel Regulamentar și cel de-al doilea este cel de conținut. În ce privește primul, nu se va permite în comentarii atacul la persoană, limbajul pornografic, promovarea urii, hărțuirea și alte fenomene violente din acestea. Asta nu înseamnă că nu pot avea loc conflicte de idei sau polemici. Ele însă trebuie păstrate în spațiul respectului pentru interlocutor și pentru restul comunității Hermeneia. Știu că liniile de demarcație nu sînt totdeauna foarte clare în această privință. Problema este că deși fiecare știm cînd sîntem jigniți, nu prea știm cînd jignim pe alții. Soluția este să procedăm cu alții cum am accepta să ni se facă nouă.
Comentariile care încalcă flagrant aceste norme vor putea fi șterse de editori.
Al doilea principiu dictează faptul că orice comentariu va trebui să aibă drept obiect de discuție (sau să urmărească ceva legat de) textul sub care are loc.
Astfel că nu vor fi permise schimburile de comentarii pe subiecte particulare, care nu au nicio legătură cu textul.
În același timp există și unele diferențe față de cum am funcționat pînă acum: Se vor permite discuții între comentatori pe subiectul textului.
Comentariile nu vor fi supuse exigențelor de punctuație, deși cine dorește se poate strădui să le respecte.
Numărul comentariilor făcute unui text poate fi nelimitat. Nimeni nu poate interzice unui Autor Hermeneia să posteze un comentariu sub un text.


Numărul de afișări

542

Penițe

- Pentru a putea acorda o peniță trebuie să fii logat și să fi introdus cel puțin un comentariu sub acest text.
- Nu poți acorda decît o singură peniță unui text. Fie de aur, fie ruginită.



Acțiuni

- Pentru a interacționa cu textul trebuie să fii logat.
- Pentru a putea publica un text aici trebuie să îți deschizi un cont pe Hermeneia.com