imaginea utilizatorului bobadil

Boss4

nicio religie nu le-a fost smulsă barbarilor
mai încrâncenată mai lipsită de apărare
decât credința mea că acolo
apele învolburate te vor opri în cele din urmă

vei zăbovi o clipă
deajuns însă pentru a regândi
planul tău de fugă

vei întoarce toată povestea noastră
cu curul în sus către cer
să se holbeze toți la ea ca la o tornadă
sau ca la un vapor
dintre acelea imense care navighează
tiptil-tiptil noaptea prin Bosfor

să nu-și trezească morții
și nici viii
care sforăie în cală
trăgând numai vănturi bune

la pupa


Comentarii

 • imaginea utilizatorului Virgil
  Virgil

  părerea mea este că e un text-zicătură, scuzată să-mi fie inovația de vocabular dar nu știu cum să îi zic. păcat, că bobadil chiar știe să scrie poetic.
  încă ceva: mi se pare mie sau ar suna mai bine „din acelea” decît „un vapor
  dintre acelea”..?
  oricum, bun venit bobadil... la pupa

 • imaginea utilizatorului elena istrati
  elena istrati

  am ales atenționarea privind respectarea regulamentului, paragraful privind limbajul... Exista și varianta de a trimite acest text în atelier...

  • imaginea utilizatorului Virgil
   Virgil

   am impresia că elena istrati nu înțelege ce înseamnă „Pagina Atelier” pe Hermeneia. ceea ce este realmente regretabil.
    

   • imaginea utilizatorului elena istrati
    elena istrati

    e că nu ai înțeles ce am spus, Virgil... Și mai regretabil e că ai instrumente prin care să poți cere explicații editorilor în altă parte decât în subsolul textului dar nu le folosești. Riscăm o polemică artificială.
    ,,Pe Hermeneia va mai există și o pagină numită „Pagină Atelier Hermeneia” (sau „Texte nu foarte bune dar care ar mai putea fi lucrate"). Aici editorii vor putea trimite acele texte despre care consideră că, deși nu au reușit un număr prea mare de voturi, totuși sînt texte care, îmbunătățite, lucrate mai bine, pot avea un mai mare succes.”
    Pentru mine textul va fi mai bun în momentul în care se va mai lucra la el... tocmai la părțile despre care consider eu că au limbaj și imagini ce fac parte din noțiunea de vulgar, de aceea am considerat că puteam opta pentru Atelier... nu însă pentru amandouă variantele în același timp.
     

    • imaginea utilizatorului Virgil
     Virgil

     ok, să fie un lup mîncat de oaie astăzi. deși eu continui să cred că am înțeles bine. în orice caz nu înțeleg care sînt cele „două” variante.
     totodată aș adăuga că, deși se poate considera că textul conține ceva vulgar, nu există nimic în regulament care să incrimineze asta.

     • imaginea utilizatorului elena istrati
      elena istrati

      Corect. Putem fi vulgari, dar numai puțin, cât să nu cădem în obscen sau pornografie... 

 • imaginea utilizatorului bobadil
  bobadil

  Virgil, mulțumesc, și chiar așa și este. În ceea ce privește „zicerea poetică” pentru mine totul este într-o continuă schimbare. Re. „din” vs „dintre” observația ta este pertinentă, mai multe se pot găsi aici aici https://dexonline.ro/articol/Din_%C8%99i_dintre
  Elena, mă bucur să te cunosc și te rog din suflet să nu-mi trimiți textul la Atelier. Pe viitor o să mă străduiesc să scriu mai bine și mai ales, mai puțin vulgar, să nu mai folosesc cuvinte obscene sau expresii licențioase, este o meteahnă mai veche de-a mea de care încerc să scap ca de o dependență reprobabilă și sper ca tu cel puțin să mă poți ajuta în mod constructiv, așa cum o faci mereu.

 • imaginea utilizatorului elena istrati
  elena istrati

  și eu o să mă bucur atunci când ne vom cunoaște... deocamdată avem un minimum de interacțiune și acela discutabil. Se pare că nici tu nu înțelegi că a avea textul în Atelier nu e dezonorant... Deoarece acesta secțiune deja generează mai mult neînțelegeri decât beneficii, probabil că ar trebui regândită.
  Pentru că tu ești un membru cu activitate mai consistentă pe Hermeneia veche decât mine, mă aștept ca tu, Andrei, să fii cel care ajută constructiv... inclusiv pe mine. Dacă poți renunța la ranchiună, e loc destul să dai o mână de ajutor pe site. Măcar publicând... 

  • imaginea utilizatorului Virgil
   Virgil

   Nu prea înțeleg ce ar mai fi de „regîndit” cu privire la conceptul de „Pagină Atelier” pe Hermeneia. De vreme ce ne-am gîndit suficient înainte. Începem acum să contestăm fiecare decizie luată în stabilirea acestul status quo, doar pentru că unii dintre noi nu sîntem încă familiari cu funcționarea site-ului?...

   • imaginea utilizatorului elena istrati
    elena istrati

    ba înțelegi, dar nu accepți. Atelierul, așa cum e conceput acum, e prost funcțional. Iata că Andrei nici nu concepe că ar putea ,,ateriza” acolo...

    • imaginea utilizatorului Virgil
     Virgil

     Faptul ca bobadil nu înțelege ce înseamnă „Pagina Atelier” pe Hermeneia este problema lui personală. Și nu este sub nicio formă un argument că situația de față ar trebui schimbată. Este datoria fiecărui membru Hermeneia să citească, să înțeleagă, să își însușească și să respecte regulamentul. Ce altceva mai mult ar trebui să fac eu? Să pun billboards pe străzi în București cu citate din regulamentul hermeneia doar ca să fiu sigur că pînă la urmă ajung să le citească și membrii hermeneia?..

 • imaginea utilizatorului bobadil
  bobadil

  Elena, eu nu vreau să fiu nimic mai mult decât este cazul să fiu. Virgil este un om cu care pot să mă mândresc că împart o istorie comună, deloc lipsită de povârnișuri... dar un lucru e sigur! am arat amândoi și am asudat în spatele plugului cuvintelor! De aceea am primit cu bucurie invitația de a reveni pe noul H și desigur că voi publica, e mai greu așa, pentru că nu s-a portat nimic de pe vechiul Hermeneia, dar e ok. Mi-e greu să o iau așa, de la început și cred că sunt în asentimentul celor vechi, așa ca mine... și ca Virgil cu care îmi încrucișam penelul încă de pe vremea defunctului poezie.ro (lol).
  Părerea mea este că în poezie trebuie făcută o distincție netă între cuvinte ce pot avea valențe vulgare și vulgaritatea (vulgarismul)  cuvintelor... iar în această privință Regulamentul H zic și eu ca și Virgil că este clar... iar, Elena,  Atelierul nu mă jignește, nici vorbă de așa ceva! Dar sper că am ajuns să am destulă auto-evaluare încât să  nu aterizez forțat acolo. Cele bune și să ne citim cu bine.

 • imaginea utilizatorului elena istrati
  elena istrati

  Mă bucur că publici aici. Mulțumesc! :)
  Despre vulgar în poezie avem păreri diferite. Dar nu contează, cât voi mai fi editor voi ocoli textele (nu doar ale tale) care încalcă viziunea mea asupra limbajului literar...

 • imaginea utilizatorului elena katamira
  elena katamira

  textul este asa cum e, nici prea prea nici foarte foarte, adica vrea sa fie cumva , dar nu reuseste prin usoare incoerente; nu percep vulgarul, ci doar un cuvant neispirat de doua ori, o data pentru cacofonia produsa si a doua oara ca iubirea putea sa  sfideze legi in multe alte feluri;

  nu ma impac nici cu aceasta contradictie - de la tornada la tiptil tiptil, adica ce sa mai...textului ii lipseste esenta;

  opinia mea este insotita de respect si apreciere pentru autor, cred doar ca nu a avut o zi buna de scris, cum ni se intampla de altfel tuturor.

 • hialin

  Foarte tare finalul, m-am „crăcănat de râs”. Textul în sine e bun de citit la „comedy central”.
  Andule, din ce am citit pe „netzi”, pentru că aveam oareșce îndoieli, pare să fie corect „îndeajuns” legat, dar nu și „deajuns”.

 • imaginea utilizatorului elena istrati
  elena istrati

  Andrei, am anulat atenționarea privind regulamentul... îmi exprim altfel dezacordul față de limbaj.

Numărul de afișări

5021

Penițe

- Pentru a putea acorda o peniță trebuie să fii logat și să fi introdus cel puțin un comentariu sub acest text.
- Nu poți acorda decît o singură peniță unui text. Fie de aur, fie ruginită.


Cine a acordat penițe ruginite

elena istrati

Acțiuni

- Pentru a interacționa cu textul trebuie să fii logat.
- Pentru a putea publica un text aici trebuie să îți deschizi un cont pe Hermeneia.com