imaginea utilizatorului Sixtus

Şapte

(din ciclul „Self”)

Şapte albe carnivore
unghii-nfipte adânc în mine
cel străin venit din beznă
când în somn s-au scufundat
- transpiraţie de sânge, rouă neagră plânsă cu lungi lacrimi de păcat -
 
Ca în zori să mă devore
Şapte!
Albe carnivore
 
 


Comentarii

  • imaginea utilizatorului Virgil
    Virgil

    dacă îmi permiteți niște observații. inedită imaginea ghetsimanilor. dar, aveți grijă că bobadil se va lega de pleonasmul sugerat de „plânsă” și „cu lacrimi lungi”. pentru că, nu-i așa, nu poți plînge decît cu lacrimi. aș mai adăuga și faptul că cele „șapte albe carnivore” și „lungi de păcat” pot de asemenea fi suspectate de păcatul(sic!) repetiției. și mai am impresia ca „devore” nu este chiar corect în limba română. (s-ar putea să greșesc). doar dacă e sugerat ca licență (cu aer puțin arhaic). însă mi-a plăcut.

  • imaginea utilizatorului bobadil
    bobadil

    Desigur Virgil are dreptate aici, sunt multe de cârcotit la acest poem, aș vrea totuși să mă axez pe acel „străin venit din beznă”... cine Doamne iartă-mă mai e și barosanu ăsta, pentru că din poem sigur nu-i!
    În rest, un poem forțat rimat-clasic și se vede efortul, vorba aceea din bancul pe care îl știm cu toții din studenție cu spionii sovietici, dacă americanii ăștia ne mai pun să ne scurtăm fustele o să ni se vadă și c....le și automatele!
    P.S: (pentru Virgil) La cum arată poemul acesta acel „devore” este o reminiscență în inteligența sclipitoare a Gorunului de la Edgar Poe, cu rime peste rime la Lenore, care mai nou alas Yorick! a devenit un mirositor de rufe

  • imaginea utilizatorului Virgil
    Virgil

    dracul sau iuda. alege, bobadil. deși unii, în ultima vreme, suspectează că ar fi putin.

  • imaginea utilizatorului Sixtus
    Sixtus

    Boba, „un poem forțat rimat-clasic și se vede efortul” aici partial ai nimerit-o. Pt. că, într-adevăr a fost scris demult, într-o perioadă a mea „clasică”. Forţat ritmat, văzdndu-se efortul - nu prea cred nici acum după ce-l citesc cu alţi ochi. În raport cu celelalte din ciclu distonează. Probabil, mai mul ca sigur, va fi scos. Ce am vrut să spun însă rămâne şi nu cred că voi putea acum să spun altfel. Îl las pt. ce am vrut să spun, unele fiind intuite de Virgil.
    Îmi pare rău că nu s-a intuit ce înseamnă cele şapte unghii (petale albe carnivore). Ele s-ar fi vrut să reprezinte cele şapte (cifră magică) culori de bază ale spectrului luminii albe (d’aia sunt albe deoarece genul e lumina alba iar speciile sunt culorile de bază ale spectrului). Dar orice explicaţie este aiurea în măsura în care ce am vrut să spun nu transpare din text. Cu „repetiţiile” şi aici e de discutat. Dar mă abţin. În concluzie, un text eşuat la care însă ţin. Ca-n bancul cu Bulă când cineva îl mângâia pe cap sugerând prin mângâiere că e vorba de un cub, spunându-i însă în acelaşi timp: nu-i adevărat, Bulă, că ai capul pătrat.
     

  • imaginea utilizatorului elena katamira
    elena katamira

    mie mi-a sunat ca o ghicitoare si v-ati grabit cu explicatia , pentru ca mi-ar fi placut sa-mi imaginez; dar n-am ajuns la timp.

    da, merge incercat din nou saptele acesta.

  • imaginea utilizatorului Virgil
    Virgil

    atunci eu am o intrebare: ce vrea să reprezinte ideea de „carnivore” acolo? dacă este vorba de culori. mi-am cam extins imaginația și tot n-am tocmai ajuns la înțelegerea ideii de culori carnivore. asta pentru că știu că autorul nu prea aruncă la întîmplare cuvinte.

  • imaginea utilizatorului Sixtus
    Sixtus

    sunt carnivore pt. ca, sub aparenta de culori atractive il scot la "lumina alba", chipurile binefacatoare pe cel care.in inintuneric (vezi Neti, Neti din Buddhism sau Negatia din teologia negativa apofatica) distrusese toate impuritatile si intrase in consonanta cu Divinitatea (vezi "lumina neagra" a sufletului bine impacat din Sufism). Ei, cam asta ar fi. Daca ag fi putut sa exprim trairile prin care am trecut scriind textul, atunci toata polologhia pe care am insirat-o ar fi fost inutila si ar fi iesit, intr-adevar, un text deosebit.
    In alta ordine de idei, mi se pare ca a neglija ritmul, fie chiar si cu schimbari ale acestuia si cu rupturi (de simetrie ca in fizica cuantica) e un mare dezavantaj al poeziei care se scrie acum pe site-uri interactive, subtilitati de ritmare care nu lipsesc din muzicqa de acum (inclusiv si mai ales in hard rock). Am sa incerc niste exercitii de genul asta. mi se par interesante.

Numărul de afișări

3991

Penițe

- Pentru a putea acorda o peniță trebuie să fii logat și să fi introdus cel puțin un comentariu sub acest text.
- Nu poți acorda decît o singură peniță unui text. Fie de aur, fie ruginită.



Acțiuni

- Pentru a interacționa cu textul trebuie să fii logat.
- Pentru a putea publica un text aici trebuie să îți deschizi un cont pe Hermeneia.com