imaginea utilizatorului Sixtus

Bancnote

Plăteşte cu o bancnotă mare. Face taximetristului semn că nu vrea restul. Coboară şi lăsă portiera întredeschisă. Şoferul vrea s-o închidă. Îl roagă  să aştepte. Sunt în dreptul unor porţi înalte, de acces nepietonal, bine lucrate şi întreţinute, ale unei clădiri care este ascunsă de ziduri masive. Clientul are o statură zveltă, la vreo patru zeci de ani, ţinută perfectă, îmbrăcat la patru ace, într-un costum elegant, negru. Pantofi negri, bine lustruiţi şi restul la fel de bine pus la punct. Îşi scutură de pe rever un fir de praf inexistent. Aşteaptă în picioare pe marginea drumului. După un timp şoferul încercă să închidă din nou uşa pe unde ieşise clientul şi acesta îi face iar semn să aştepte  strecurându-i o altă bancnotă. Se repetă lucrurile de un număr oarecare de ori. Şoferul începuse déjà să se plictisească şi să devină nerăbdător. Dar plata era consistentă. Clientul stă pe marginea drumului indiferent. De undeva din spate se aude vag motorul unei maşini. Îi face şoferului semn să coboare arătându-i o nouă bancnotă. Acesta deschide uşa, coboară de la volan, ocoleşte taxiul prin faţă, ia banii, se întoarce şi tocmai când se pregătea să reintre la volan, cealaltă maşină care venea din spate, îl face praf. Clientul priveşte scena implacabil. Scoate un pachet de bancnote neîntrebuinţate  din care lipseau doar câteva.  Îl pune pe marginea drumului, e păcat să nu le mai folosească cineva.  Şi în timp ce şoferul ucigaş se aproprie în fugă cu părul vâlvoi, clientul ocoleşte taxiul prin spate, traversează şoseaua şi intră printr-o portiţă (mascată) pentru pietoni spre  eventuala clădire care se află în spatele zidurilor masive.  De unde nu a mai ieşit niciodată.

Cineva care a privit scena de la distanţă dar cu mare atenţie şi claritate, afirmă că nici vorbă să fi existat un client. Şi se miră că taximetristul, în loc să închidă dinăuntru uşa din partea sa dreaptă, a ocolit prin faţă maşina şi s-a întors să se urce la volan…

 


Comentarii

 • imaginea utilizatorului bobadil
  bobadil

  Asta e un text scenariu care imi aminteste de un film cu tom cruise
   

 • imaginea utilizatorului sebi
  sebi

  suspans și nu prea. nu prea am înțeșes ”ușă pentru pietoni”, asta o fi cheia? există și ușă pentru șoferi? de corectat: vre-o, patru zeci...

 • imaginea utilizatorului sebi
  sebi

  sebi
  21 Oct 2017
  suspans și nu prea. nu prea am înțeles ”ușă pentru pietoni”, asta o fi cheia? există și ușă pentru șoferi? de corectat: vre-o, patru zeci..

 • imaginea utilizatorului Sixtus
  Sixtus

  Am facut corecturi si precizari. Ai sesizat f. bine suspansul pe care il propun. De ce "clientul" intra pe o use mascata si, mai ales, nu mai iese niciodata? Clientul chiar a existat? Mai exista si alte posibile intrebari in legatura cu subtextul (o multime). Cititorul ar trebui sa aiba si el imaginatie. Sau, macar, sa-si puna intrebari (lucru pe care, cel putin dumneata, l-ai facut). Multumesc.

 • imaginea utilizatorului Sixtus
  Sixtus

  Cu colaborarea dumitale, cred c-am scos-o la capat. Vezi ce-am adaugat. Inca o data, multumesc.

Numărul de afișări

3713

Penițe

- Pentru a putea acorda o peniță trebuie să fii logat și să fi introdus cel puțin un comentariu sub acest text.
- Nu poți acorda decît o singură peniță unui text. Fie de aur, fie ruginită.Acțiuni

- Pentru a interacționa cu textul trebuie să fii logat.
- Pentru a putea publica un text aici trebuie să îți deschizi un cont pe Hermeneia.com