“L’engagement humanitaire des architectes/Humanitarian Commitment of Architects” - Architectes de l’urgence/Emergency Architects

imaginea utilizatorului Aranca
Conferința internațională, 8 decembrie 2006, UNESCO, Paris

Motto:
« A l’heure où, la première fois dans l’histoire de l’humanité,
la Terre devient un village,
nous sommes appelés à des nouveaux partages. »
Abbé Pierre



foto sursa dosar de presă Architectes de l’Urgence

In data de 8 decembrie a avut loc, la sediul UNESCO din Paris, Conferința internațională “L’engagement humanitaire des architectes”, organizată de « Architectes de l’Urgence - Emergency Architects ».
« Architectes de l’Urgence - Emergency Architects » este o organizație de arhitecți fondata în aprilie 2001 în perioada inundațiilor produse de Somme și Oise din Franța, de reconstruire și asistență umanitară în zonele calamitate. La ora actuală, activitatea organizației este extinsă și în străinătate, la solicitarea Organizației Națiunilor Unite și a altor foruri internaționale, fiind remarcată în Africa (Algeria, Madagascar, Maroc), Asia (Iran, Turcia, Afganistan, Pakistan, Indonezia, Bangladesh) Europa (Germania, Republica Ceha, România), Oceania (Haiti și Grenada), în regiuni afectate de catastrofe naturale, tehnologice sau umane.
De asemenea, organizația intervine în misiunile urgente de salvare a patrimoniului cultural mondial din toate țările calamitate.
Sediile organizației “Architectes de l’Urgence - Emergency Architects” sînt la Paris, Franța și respective, la Sidney, Australia. Reprezentanțele se găsesc în Algeria, Guadeloupe, Martinique. Filialele în teren sînt în Afganistan, Indonezia, Pakistan și Sri-Lanka.
In acțiunile sale de intervenție umanitară “Architectes de l’Urgence - Emergency Architects” s-a angajat să respecte principiile Declarației universale a drepturilor omului din 1949 și dreptului umanitar internațional: de a respecta libertățile fundamentale ale fiecărui individ precum și dreptul organizațiilor umanitare de a acorda asistența victimelor.
Organizația “Architectes de l’Urgence - Emergency Architects” este recunoscută de Ministère des Affaires Etrangères Français, Commission Européenne prin acordul cadru de parteneriat cu ECHO, Organizația Națiunilor Unite – cu statut consultativ pe linga ECOSOC și colaborarea permanentă cu agențiile acesteia, respectiv UN Habitat sau UNDP.
Partenerii principali ai misiunilor organizației “Architectes de l’Urgence - Emergency Architects” din 2005-2006 sint : Archibat, Conseil National de l’Ordre des Architectes, Conseils Régionaux de l’Ordre des Architectes, DAS Enterprise, Association des Maires d’Ile-de-France, Autodesk, Communauté de Communes des Yvelines, Conseil Régional de Picardie, Conseil Régional de Rhone-Alpes, Crédit Mutuel, Croix Rouge Française, Fondation Abbé Pierre, Fondation de France, Fondation Rainbow Bridge, Imerys Structure, Imerys Toiture, Mairie d’Amiens, Somfy, Communauté d’Agglomération de Creil, Conseil Général Loire-Atlantique, Conseil Régional Aquitaine, Conseil Régional Pays de Loire, Fondation Patrick Bourrat, Fondation Rainbow Bridge, Lion’s Club de Bézier, UN-Habitat, UNOSAT, Conseil Régional Midi-Pyrénées, ECHO-Commission Européenne.



arh. Patrick Colombel, președintele organizatiei “Architectes de l’Urgence - Emergency Architects”
– foto © Marina Nicolaev


In deschiderea lucrărilor conferinței, reprezentantul UNESCO a salutat participanții veniți din toate colțurile lumii îi a mulțumit organizației pentru rolul său activ de intervenție în zonele calamitate.
A fost tinut un moment de reculegere pentru victimele din cadrul organizatiei.
In prezentarea activității organizației “Architectes de l’Urgence - Emergency Architects” au luat cuvintul de Jean-Pierre COURTIAU (Ministère de la Culture), adjunct Claude VAILLANT–(Mairie d’Amiens), precum și arh. Patrick Coulombel (președintele « Architectes de l’urgence »).
Conferința a avut trei mari secțiuni :
I. La formation et l’information : éléments clés d’une action durable
II. L’engagement humanitaire des architectes de demain.
III. De l’habitat d’urgence à la réhabilitation des zones sinistrées : développement et reconstruction
I. La formation et l’information : éléments clés d’une action durable (Perfecționarea si informarea : elemente-cheie intr-o acțiune durabilă)
Sub conducerea jurnalistului Renaud BERNARD de la France Info, s-a dezbătut problematica « Cultiver l’engagement : le soutien d’Architectes de l’Urgence à la formation ». A fost subliniat rolul edificator în perfecționarea susținută a arhitecților, la nivel internațional, pentru acțiunile în caz de urgență de către: arh. Dominique DRUENNE (Architectes de l’Urgence), arh. Jean-Pierre COURTIAU (Direction de l’Architecture et du Patrimoine), arh. Francisco CARBAJAL DE LA CRUZ (președinte de onoare al The international Forum of Young Architects IFYA - Mexic ), arh. Jean-Claude SAUVAGE (reprezentant al Comisiei Cadre de Vie FIFPL). Intervenții deosebite privitor la rolul arhitectului în societatea contemporană și implicit al organizației au avut și arh. Ashmat FROZ (Responsabil al misiunii din Afghanistan, Presedintele Uniunii Arhitectilor Afgani), precum și prof. Robert COWHERD (Architecture Institute of Technology in Boston – USA).
II. L’engagement humanitaire des architectes de demain (Angajamentul umanitar al arhitecților de maine)
In această secțiune, au fost discutate o serie de aspecte referitoare la « Pour une meilleure réactivité face à l’événement : développement international d’AU » (Pentru o mai bună implicare față de eveniment : dezvoltarea internațională a Architectes de l’Urgence), fiind prezenți în dezbatere : arh. Andrea NIELD– presedintele “Emergency Architects” Australia și arh. Lawrence NIELD– vicepresedintele “Emergency Architects” Australia.
De asemenea, și-au prezentat punctele de vedere profesionale precum și aspectele specifice din institutiile pe care le reprezintă, arh. José REACHI MORA – Președintele « Federacion de Colegios de Arquitectos de la Republica Mexicana », arh. Jean Claude RIGUET – Director al grupului de acțiune « Rôle de l’Architecte » al Uniunii Internaționale a Arhitecților (UIA), arh. Bernard FIGIEL – Președintele Conseil National de l’Ordre des Architectes Français, arh. Jean-François SUSINI - Președintele Conseil des Architectes Européens precum si arh. Patrick COULOMBEL – Președintele « Architectes de l’urgence ».
III. In a treia sectiune « De l’habitat d’urgence à la réhabilitation des zones sinistrées : développement et reconstruction » (De la locuința de urgență la reabilitarea zonelor sinistrate : dezvoltare și reconstrucție) au fost expuse în detaliu, activitățile internaționale ale organizației “Architectes de l’Urgence - Emergency Architects” din perioada 2005-2006.
Subiectele prezentate si dezbătute au fost :
1. « L’imagerie satellite au service de la reconstruction : utilisation dans l’évaluation et la planification urbaine au Pakistan » (Imaginea prin satelit în serviciul reconstrucției: utilizarea în evaluarea și planificarea urbană in Pakistan) – arh. Alexandre KOCLEJDA - Architectes de l’urgence, responsabilul misiunii în Pakistan.
Dupa seismele devastatoare din Pakistan s-a impus alegerea unor soluții speciale, rapide si economice de adăpost a populației sinistrate de către « Architectes de l’Urgence-Emergency Architects”.


foto sursa dosar de presa Architectes de l’Urgence


2. « Le transfert de compétences : formation des équipes d’évaluation et des populations locales au Pakistan » (transferul de competențe : formarea echipelor de evaluare în cadrul populației locale din Pakistan) – arh. Michel SALLES - Architectes de l’urgence.

3. « La réponse d’urgence en eau et habitat du CICR » - Robert Mardini – sef adjunct al CICR Genève



imagine din timpul conferinței - foto © Marina Nicolaev


Au intervenit :
- Jean-Christophe ADRIAN – UN Habitat
- Alain RETIERE – UNOSAT
- Pierre BONNIER – Presedintele Asociației Patrick BOURRAT
In cadrul « Programmes de reconstruction durable : logements, écoles et remise en état de l’outil économique » (Programele de reconstrucție durabilă : locuințe, scoli și readucerea în stare de utilizare economică) au fost expuse materiale provenind din Asia afectată de tsunami.
4.« Retour d’expérience de Sigli, Indonésie » de către arh. Jean Philippe TROMME et arh. Nicolas GICQUEL - Architectes de l’urgence
Programul de reconstrucție post tsunami in Sigli, Indonezia, a cuprins construcția unui colegiu de 300 de elevi, 20 de locuințe finalizate și 180 locuințe în curs de realizare din cele 536 prevăzute a fi finalizate, refacerii infrastructurii portuare, a 12 unitati de pescari, a 40 de mici ambarcațiuni pentru pescari și a drumului de acces spre port refăcut.


foto sursa dosar de presă Architectes de l’Urgence

Au intervenit în expunere sponsorii oficiali ai organizației “Architectes de l’Urgence - Emergency Architects” din această zonă afectată: Franck DARGENT - Fondation Rainbow Bridge si Dominique CECILE-VARNAT - Fondation Abbé Pierre.
Arh. Emmanuel CAILLE, redactor șef al Magazine d’Architecture a coordonat discuțiile în legatură cu alte misiuni ale organizației “Architectes de l’Urgence - Emergency Architects”, respectiv :
5. « Reconstruction à Java » (reconstructie in Java) de catre arh. Romain GAGNOT - Architectes de l’urgence
Urmare a seismului din 27 mai 2006 din Java, “Architectes de l’Urgence - Emergency Architects” au intervenit pentru a asigura adăpostirea provizorie a populației sinistrate într-o regiune unde climatul este extrem de umed. Au fost puse astfel, la dispoziția sinistraților sute de corturi realizîndu-se protecția a peste 4100 de persoane din satele Sidomuyo, Kemudi, Gunung Cilik, Wukirsari, Rejosari, Ngunep, Warungboto, Ngantenan, Goren, Posko, Sawo, Prayan, Kongklangen, Pereng, Ngatenan, Kosongan, Tanubayan, Goren, Konklangan, Gaduh.


foto sursa dosar de presa Architectes de l’Urgence

6. « Retour d’expérience de Muthur, Sri Lanka » de catre arh. Robbie DODDS si arh. Francesca FAVINI - Architectes de l’urgence
Programul de reconstrucție din Sri-Lanka cuprinde 120 de locuințe din care 80 sînt în curs de realizare.


foto sursa dosar de presă Architectes de l’Urgence

Din nefericire, activitatea organizației a fost afectată de conflictele civile armate din zona Muthur-ului în nord–estul Sri-Lanka, fiind uciși unul din angajații “Architectes de l’Urgence - Emergency Architects” și doi dintre muncitorii sri-lankezi, alți patru reprezentanți ai “Architectes de l’Urgence - Emergency Architects” fiind de asemenea răniți în timpul bombardamentelor.
Arh. Lalith DE SILVA (Sri Lanka) a expus evoluția situației create de catastrofele din zonă și modalitățile de intervenție utilizate de catre organizațiile umanitare și în mod special de către “Architectes de l’Urgence - Emergency Architects”.
Au participat la această discuție reprezentanții sponsorilor din această zonă: Martin SPITZ - Fondation de France si Thierry STARON – director general al Association des Maires d’Ile-de-France.
Un alt subiect abordat a fost :
7. « Un nouvel engagement dans l’aide aux populations sinistrées : l’intervention en zone de conflit au Liban » (Un nou angajament în ajutorul populației sinistrate : intervenția în zona de conflict din Liban) de catre arh. Manon GALLEGO - Architectes de l’urgence
« Architectes de l’Urgence - Emergency Architects » mobilizată în Liban, a reușit într-o prima etapă să distribuie în 4 sate din regiunea Marjaayoun de Sud, 300 de corturi provenind din operațiunea "un bateau pour le Liban".
Această acțiune a fost făcută în parteneriat cu Ordinul Inginerilor și Arhitecților Libanezi.
De asemenea, întrucît un mare număr de rezervoare de apă potabilă au fost distruse de bombardamente, s-a dispus furnizarea de apă potabilă a 50 de noi rezervoare din totalul de 948 de rezervoare cît prevede programul.


Liban, iulie 2006 – foto sursa dosar de presă Architectes de l’Urgence

aprovizionarea cu apă potabilă – foto sursa dosar de presă Architectes de l’Urgence

Cu prilejul acestei conferințe a fost decernat Trofeul International du Challenge Développement Durable IMERYS organizației Architectes de l’Urgence - Emergency Architects.


trofeul oferit reprezentanților “Architectes de l’Urgence - Emergency Architects”
– foto © Marina Nicolaev

Recunoașterea statutului arhitectului este și va fi legată de multitudinea de competențe și modul profesional de intervenție în societate, prin cunoașterea și aprofundarea de către acesta și a altor discipline precum Geografia urbană, Dezvoltarea durabilă, Sociologia urbană, Psihologia socială.
Ca și alte organizații umanitare precum « Les medecins du Monde » sau « Reporters sans frontière », « Architectes de l’Urgence - Emergency Architects » își aduce contribuția sa majoră la ajutorarea populațiilor afectate de calamități, indiferent de religie, origine și apartenență socială, dedicîndu-se Omului.
Organizația « Architectes de l’Urgence - Emergency Architects » înnobilează prin eforturile și sacrificiile susținute, imaginea socială a arhitectului în conștiința colectivă a societății contemporane.

arh. Marina Nicolaev, Paris, 2006

Revistă literară: 

Comentarii

Bravo à l'association "Architectes sans frontières" qui oeuvre pour un développement durable dans un meilleur habitat restructuré et pensé en fonction non seulement des normes de l'environnement naturel, mais aussi en fonction de la population qui va y habiter, le tout dans une parfaite symbiose et le respect les uns des autres . Bravo à cette initiative qui prend de l'ampleur, qui s'organise petit à petit , et dont les réalisations sont effectivement visibles dans des zones sinistrées. Il faut de la persévérance, un grand courage et un dynamisme à toute épreuve pour entreprendre ces reconstructions, déblayer et former - c'est essentiel- les populations locales. Félicitari, Marina, si multumesc pentru articolul foarte interesant.

errata : "Architectes de l'urgence", mais ils sont "sans frontières" également.

Merçi beaucoup, Nicole. « Architectes de l’Urgence - Emergency Architects » a été en Roumanie aussi en 2002: tornade sur Făcăieni.