Anotimpul păpuşilor

imaginea utilizatorului tincuta
fără subtitlu

În căsuţa din umbrar păpuşile puteau discuta în voie
ca oamenii mari nefandosite
şi puteau să bea vişinată din paharele cu picior
din care doar popa apuca să mai guste
furnicile treceau prin mijlocul căsuţei
ca nişte refugiaţi cu ochii măriţi de groază
în şiruri compacte descoperind picăturile dulci de vişinată
ce ni se prelingeau printre degete
noi le lăsam în pace cât poate să bea o furnică
nici păpuşile nu se opuneau prea tare
cu gurile de aţă roşie discutau probleme importante
despre costul argelei de casă şi preţul pământului
erau nişte păpuşi de treabă
nu se ocupau de politică
numai când se întuneca de ploaie
îl pomeneau pe Dumnezeu cel mult de două trei ori

în căsuţa din umbrar seara ne legăna mâinile obosite
ca pe nişte vâsle pierdute în valuri
tata continua să cioplească aerul
deasupra umerilor noştri
ca pe nişte aripi pe care ai vrea să le porţi într-o zi
ce-i asta întrebau păpuşile
nimeni nu ştia continuarea poveştii

Comentarii

+

singuru 10 dat de mine in concurs : ) mult imi place poemu asta

Da,

un poem frumos, metafora e la ea acasă, de citit şi de răscitit. Remarc:
"tata continua să cioplească aerul
deasupra umerilor noştri
ca pe nişte aripi pe care ai vrea să le porţi într-o zi". Super.
LIM.

Re

Cristina, Matei, Liviu-Ioan,

Mulţumesc pentru aprecieri.

tincuţa

mă conformez

stau și presupun că un autor cu destulă personalitate cum este Tincuța Horonceanu (deși încadrată și ea în lunga și destul de prolifica listă a epigonilor lui Gellu Naum listă care cuprinde autori foarte talentați și care hrănesc aerul și caii de sticlă cu chiar și mai multă inspirație decât această autoare) odată ce a postat acest poem la concurs și repet, mie cel puțin mi-a fost clar că acesta îi aparține deși ea nu l-a mai postat și în altă parte în perioada de jurizare așa cum a făcut câștigătorul concursului, mă gândesc deci care să fie motivul pentru care Tincuța postează acest poem la secțiunea poezie acum? Nu găsesc decât o singură explicație și anume pentru a culege câteva păreri de la noi, oare greșesc? Eu deci mă conformez, nu doar pentru că îmi place cum scrie Tincuța (deși nu foarte original, așa cum am mai spus) ci pentru că am fost un membru al juriului și m-am simțit așa, vizat, când am văzut textul postat.
Mie mi s-a părut și atunci și mi se pare și acum incipitul slab. Punerea în scenă este frivolă și nu m-a atras la lectură. Păpușile 'nefandosite' mi s-a părut o expresie de Iulius Mall ca să zic așa, apoi paharele alea de vișinată din care doar popa apuca să mai guste mi s-au părut și mai de caterincă. În continuare poemul vrea să devină mai dramatic făcând eforturi considerabile să mă convingă pe mine, cititorul prin metafore inamovibile cum ar fi furnicile 'cât poate să bea o furnică' este într-adevăr un cu totul alt ton, dar mie mi-a creat confuzie în tonul lecturii.
Finalul intr-adevăr arată întoarcerea la Naum acolo unde autoarea se simte bine însă talmeș-balmeșul din incipit și din schimbarea de ton mediană nu au reușit nici atunci și nu reușesc nici acum să mă convingă că acesta este un poem remarcabil.
Este o scriere frumoasă, mă bucur că îi place dihaniei, eu tot îl aștept pe acest șmecheraș al literaturii hoțulo-române să scrie ceva, am încredere că va reuși finalmente, când va mai renunța la trucul ăla vechi cu țigareta ascunsă între degete făcută dispărută doar pentru cei neatenți... și aștept la fel și de la tine Tincuța poeme tot mai inspirate.
Să ne citim cu bine.
Cu drag,
Andu

andu

nu am publicat nici unul din textele alea doua, din concurs, in alta parte, pina la ceva vreme dupa anuntarea rezultatelor (16, respectiv 20 mai). ai mai batut tu niste apropouri, dar nu ma asteptam de asta sa fie vorba (cind ziceai de popularizarea textelor). nu stiu de unde ai scos-o

Andu

Poezia am postat-o aici pentru că nu a intrat în lista textelor mele, publicate pe hermeneia, în mod automat. Ăsta e singurul motiv. Dacă mai vin şi nişte păreri, cu-atât mai bine.
Cu Gellu Naum nu ştiu ce am în comun. Poate faptul că folosim limba română.
Textul poate să aibă neajunsuri, care text nu are? Dar mă reprezintă şi, dacă tu ai bănuit că este al meu, mă bucur, asta înseamnă că am un anume stil. Mai bun, mai rău...
Am învăţat multe de pe hermeneia şi încă mai învăţ, aşa că, la următorul concurs, poate mă voi prezenta mai bine!

tincuţa