sînt un oraș prin care nu mai trece nimeni

imaginea utilizatorului Virgil

...

sînt un oraș prin care nu mai trece nimeni
nici măcar eu
dacă auzi vreodată ceva
e doar un magnetofon pe care ascult uneori
pașii tăi și ploaia
nici ea nu mai vine de multă vreme
doar zilele intră în suflet
ca niște hulubi orbi
iar seara nu mai găsesc ieșirea
se lovesc de pereți obosesc
apoi adorm împietrite
statuete din bronz pe marginea unui pervaz
cînd se face întuneric le arunc în debara
dau drumul la televizor
și mă trezesc imaginîndu-mi că am murit
cu ochii deschiși
iar tu ai uitat să pleci

Comentarii

O poezie ca un film postapocaliptic. Infecţie generală.

O poezie ca un film postapocaliptic. Infecţie generală. Eradicare. Senzaţia asta mi-o lasă. Ca şi cum ai trece printr-un oraş părăsit, ai privi lung la fiecare obiect, fiecare zid prăbuşit, fiecare bucată de hârtie, întrebându-te care e istoria respectivului obiect, cine l-a atins ultimul etc.

Un text care îmi vorbeşte despre sine fără narcis. Ori, mai corect, vorbeşte din sine. Ton melancolic, învins, nicio revoltă în vers, dar demnitate lirică. Şi adaptabilitate. Finalul, de un tragism oniric, nu e dorinţa sfârşitului, a morţii, cât dorinţă neplecării ei, aşadar, trebuie înţeles mai degrabă în mod constructiv, pozitiv.

Nu am observat niciun vers în plus. Nici în minus. Poezia ta, Virgil, ţi-am mai spus, e mai curată. Spune mult, nu multe. E ca o apă clară, prietenoasă, dar adâncă. Fără multă metaforă, fără brizbrizuri, natural. Şi dureros de simţită. Instrumente poetice fine, mulate pe necesitate, nu pe efect. E unul dintre cele mai bune texte pe care le-am citit, nu doar la tine, dar şi pe Hermeneia. Am să-l iau la preferate.

Felicitări!

am citit de mai multe ori textul si de fiecare data

am citit de mai multe ori textul si de fiecare data mi-a dat impresia ca face parte din mine. aproape ca si cum simturile mele l-au rescris de fiecare data cand l-am citit. finalul ma lasa mereu suspendata, nu pentru ca ar fi el grabit ci pentru ca se termina confesiunea si trebuie sa ma trezesc. probabil din cauza intimitatii profunde pe care ai reusit s-o creezi, am avut un sentiment de deja vu la un moment dat, in fine.
mi-a placut foarte mult partea asta "dacă auzi vreodată ceva
e doar un magnetofon pe care ascult uneori
pașii tăi și ploaia
nici ea nu mai vine de multă vreme
doar zilele intră în suflet
ca niște hulubi orbi"
toata aprecierea!

Văzând aprecierile binemeritate plus recomandarea

Văzând aprecierile binemeritate plus recomandarea textului (și ea binemeritată) m-am tot aținut de la cârcoteală... însă nu vreau să o las chiar așa. Adică al doilea vers mi se pare sinistru de în plus. Și cel puțin mie mi-a dat cu un par în cap de-a trebuit să-l ignor la a doua lectură pentru a putea savura cu adevărat acest frumos poem. Adică domnule poet, chiar era necesar să specificați acolo? Nimeni, nici măcar eu nu trece prin orașul care sunt? Ce facem aici, proceduri recursive? Iar inginerim, mai mult sau mai puțin soft?
Însă e doar părerea mea.
Poemul în rest este excepțional.
Margas

margas, în primul rînd mă tem că ai greșit site-ul. pe

margas, în primul rînd mă tem că ai greșit site-ul. pe hermeneia nu se recomandă texte. nu de alta dar nu sîntem la medic. și nici la stomatolog. aici textele pot fi remarcate. apoi, să știi că am și eu destule reproșuri de adus acestui text și am fost uimit de aprecierea care a generat-o. este un text scris „dintr-o suflare”, deși l-am editat și extra-editat ulterior. conține însă și „soluții” care nu mă încîntă neaparat. precum acel „de multă vreme”. sau „obosesc”. interesant este că pe mine nu mă deranjează acel „nici măcar eu”. îmi pare ușor ironic și îmi face bine. mi se pare chiar o realitate foarte normală (dacă normalul poate fi... foarte). și da, oare cîți dintre noi nu sîntem ispitiți de acest reverse engineering... anyway, mulțumesc pentru opinii.