dana point I

imaginea utilizatorului Virgil
dezlegare de ploaie și sare

oceanul ajunge
la marginea ferestrei mele
tragem la sorți
cine va rămîne să păzească
semnul de carte și de întrebare
copacul plînge încă o dată
îmi cere să-l fac ancoră
sau poate catarg
îl dezleg de ploaie și sare
îl fac timonă peste tot și toate
o briză ușoară ciudată
îmi ignoră punctele cardinale
pentru că în seara asta pleacă
din noi marea cea mare
vom pluti printre ramuri de nuc
peste lună în spirale mari
vom ocoli orașul
ca o mică indiscreție nocturnă
ne vom preface că venim
dar adînciți între cărți
vom disparedispărea

variantă:

oceanul ajunge
la marginea ferestrei mele
tragem la sorți
cine va rămîne să păzească
semnul de carte și de întrebare
copacul plînge încă o dată
îmi cere să-l fac ancoră
sau poate catarg
îl dezleg de ploaie și sare
îl fac timonă peste tot și toate
o briză ușoară ciudată
îmi ignoră punctele cardinale
pentru că în seara aceasta pleacă
din noi marea cea mare
vom pluti peste palmieri
peste lună în spirale mari
vom ocoli orașul
ca o mică indiscreție nocturnă
ne vom preface că venim
dar adînciți între cărți
vom privi ceva din noi
cum dispare

Comentarii

Câteva amănunute: primul vers cere un adverb, poate e bine să începi cu adverbul. În versul: "semnul de carte și de întrebare" cred că ar fi mers mai bine "semnul de carte și întrebarea", iar în "peste lună în spirale mari" - "peste luna în spirale mari". Desigur că nu "ciudată" și nici "marea cea mare". Un poem în care recunosc cu ușurință stilul tău.

nu prea pricep observatiile tale. mie personal textul mi se pare destul de normal. nu vad necesitatea modificarilor sugerate de tine. si nu inteleg de ce "desigur". poate pentru tine "desigur" dar nu din punctul meu de vedere.

Nu-mi place cum sună "vom dispare". Un poem a cărui tensiune subtilă ne smulge din cotidian, chiar dacă mai trebuie lucrat.

Imi spui si mie unde "mai trebuie lucrat" fiindca de exemplu mie nu-mi place cind cineva vorbeste doar asa ca sa se afle in treaba. ai o observatie pertinenta de facut, fa-o, dar nu veni cu ziceri din astea "ex catedra" ca ma tem ca suna a gol. si poate ne spui si noua de ce nu iti place "vom dispare"

Și mie textul mi s-a părut normal și atât. Observațiile mele sunt mici amănunte referitoare la cum am văzut eu, personal, acest text. Am explicații pentru fiecare din ele. Dacă dorești, le pot expune. Din moment ce ai publicat un text, te aștepți / chiar dorești să apară comentatori (cărora, probabil, le mulțumești pentru timpul acordat).

ma tem ca observatiile tale si incercarea ta de a-mi face educatie aici sint mult in zona prostului gust. bineinteles ca ma astept la comentarii si/sau critici dar ma tem ca ce ai remarcat tu sint doar o aflare in treaba, ceva de genul de ce e baba-rada si nu rada-baba.. sau mai pe intelesul tau, nu au substanta. iar remarca ironica "normal si atit" nu reuseste decit sa ne arate ce pustietate e in lumea argumentelor tale. cam atit deocamdata

Normal și atât - adică nu e genial. Corect este - "vom dispărea". Virgil, dacă tu consideri comentariile mele "doar o aflare in treaba, ceva de genul de ce e baba-rada si nu rada-baba.. sau mai pe intelesul tau, nu au substanta", te rog fă o cerere și nu te mai comentez. Lista e deschisă, deocamdată s-a înscris Cailean și am mai înscris eu vreo doi. Locurile sunt nelimitate. Timpul meu e prea prețios pentru a-mi permite să îl pierd. Mulțumesc pentru înțelegere.

Expresia "Virgil, dacă tu consideri comentariile mele "doar o aflare in treaba, ceva de genul de ce e baba-rada si nu rada-baba.. sau mai pe intelesul tau, nu au substanta"," este o generalizare si o rastalmacire a ceea ce am scris eu si nu am sa dau curs la astfel de provocari puerile

Virgil, este exact un citat dintr-un comentariu anterior al tău, la acest text. E între ghilimele. Deci nu e răstălmăcire și nici generalizare. Am înțeles ce era de înțeles din răspunsul tău.

Alina, ma dezamagesti. Tocmai ca nu este "exact un citat dintr-un comentariu anterior al" meu. Si am sa iti arat "mot a mot" pentru ca vad ca insisti in aceasta jenanta argumentare. Iata ce am scris eu: "dar ma tem ca ce ai remarcat tu sint doar o aflare in treaba" Iata ce ai scris tu: "tu consideri comentariile mele" Observi diferenta? Daca nu, hai sa iti explic, asa elementar. In expresia mea ma refeream la ceea ce ai remarcat tu in acel comentariu . Ceea ce spuneai tu se referea la comentariile mele , ceea ce implicit sugera ideea de mai multe (daca nu de toate). Ceea ce pur si simplu este, eufemistic vorbind, o rastalmacire, iar mai putin eufemistic, o minciunica. Eu zic sa fii, in cel mai bun caz, mai atenta cu ce afirmi, iar daca iti dai seama ca ai gresit, solutia cu cerutul de scuze e mai apreciata decit sa incepi sa dai din pedale inapoi. Nu de alta dar iti cam pierzi echilibrul.

Virgil, eu cred că tu nu ai înțeles nimic din comentariile mele. Sfatul meu e să le recitești atent. Când ai timp, pe toate. Citatul se referea la părerea ta despre comentariile mele, eu așa am înțeles. Dar e ok. Îți doresc mult succes.

Este mult lirism în acest poem și se simte dramatismul momentului, Virgil. Cînd am spus că mai trebuie lucrat am făcut referire la cîteva expresii care par puțin forțate și care, cred eu s-ar putea datora obișnuinței de a gîndi într-o altă limbă. Tocmai acel fapt care conduce cititorul spre miezul unui lirism pe care eu nu l-am mai întîlnit pînă acum, o forță inepuizabilă ca o magmă clocotind în adîncuri insondabile, se pare că determină mici, foarte mici scăpări la nivelul învelișului extern. Stilul fin, incisiv, ultrarafinat este ceea ce atrage și dă valoare. Restul sînt chestiuni pe care le vei sesiza chiar tu, mai tîrziu și care nici nu contează chiar atît de mult. Îmi pare rău, nu-mi place cum sună nici vom dispărea.

Mai îngăduinți-mi vă rog frumos o intervenție. Am tras fără să vreau cu urechea la "joaca" voastră.N-aș vrea să greșesc dar sînt puțin îngrijorată pentru că știu că uneori și tigrii de hîrtie se pot răni în joacă. Alma, și tu ai muncit aici foarte mult, într-un fel ești sora noastră mai mare. Sper că știi cît de mult te iubim, chiar și cînd ne dai să înghițim hapuri amare! Sîntem o comunitate frumoasă, unică în felul ei. Ne cam arde de hîrjoană, eu cred că ar mai trebui organizat un concurs. Ce ziceți Virgil și Alma?