Există în decembrie o seară

imaginea utilizatorului adim

Există în decembrie o seară
Cu falduri albe, căutând lumina.
Desferecată și-a învins hodina
Și-n cugete un timp deplin măsoară.

Uităm, vrăjiți, neliniștea și vina
Și pacea clipei peste frunți coboară.
Ard ceruri vii în geamăt de vioară
Și-n mierea tainei au turnat albina.

Când se aștern brocarte de sfințire
Pe gândul blând, împărtășit divin,
Și căi de bronz, prelinse-n nemurire,

Aduc arome de colaci și vin,
Atunci mă nasc în staul cu iubire
Pentru o stea ce-a coborât deplin.

5 ianuarie 2004

Comentarii

maestre Adrian, eu nu prea am ce să adaug la un astfel de text. Sînt convins că este multă muncă. M-am gîndit totuși că poate la sfîrșit eu aș fi scris "Pentru o stea ce-a coborît puțin." Dar este evident, o chestiune de perspectivă.

maestre maestre, cine este mos craciun? uitand, foarte vrajiti, nelinistea, ne linistim - a cui e vina? Sa fie geamatul, albina? gandul meu nu e bland, dumicatul mi s-a oprit, parlit, aduc si eu inchinare, asa cum pot... nu cobor mai mult, ca mi-e rusine..... ps: in god we trust!

Profetul - sunt receptiv la părerile cititorilor. Mă mai gândesc la ce mi-ai sugerat. Francisc - cred că uneori putem fi chiar noi niște autentici Moși Crăciuni. Chiar mai mult. Într-un alt sonet destinat Crăciunului spuneam așa : " În orice staul Pruncul Sfânt se naște / Și-n fiecare sat e-un Betleem". Sărbătorile cu bine pentru voi toți !

Există o dată pe an un ritual deplin al mesei, unde, " brocarte așternute cu sfințire, cauta Lumina din falduri albe, printr-o divină împărtășire, născând toate gândurile și drumurile ce se vor măsura prin cuget"... E nașterea Domnului, acum, pentru ca de-atunci și până-i lume, Omul a dobândit credință și iubire deplină într-un Dumnezeu. Îl vom cinsti și noi prin aromele de colaci și de vin în care ne sunt muiate sufletele.. Sarbatori fericite! Adrian

O frumoasa ruga, pe masura unui suflet deopotriva inclinat spre "degustarea" miracolului si care stie sa valorizeze experienta personala intr-un discurs echilibrat, nuantat in limitele rezonabilului, parca tocmai pentru a nu prelungi granita subiectivitatii trairii transpuse in vers pana spre o limita ce l-ar face incognoscibil si lipsit de universalitate. Bucuros de citire.

profetul - sunt receptiv la sugestiile cititorilor. Și la aceea formulată de tine mă voi gândi, deși nu e același lucru. francisc - Moș Crăciun putem fii noi înșine. Într-un alt sonet al meu, scris pentru sărbătoarea Nașterii Domnului, spuneam așa : În orice staul pruncul Sfânt se naște / Și fiecare sat e-un Betleem.