psalm

imaginea utilizatorului Virgil
4

doamne
am văzut cum se strîng nebunii
ca norii destrămați
degeaba
să îți cînte
și m-am întrebat
acesta e sfîrșitul sau trebuie să mai aștept o vreme
două vremi
și încă o jumătate de vreme
în această secetă lentă
departe
au rămas o mulțime de jumătăți de măsură
nefolosite
dar tu nu ai spus nimic
am închis ochii
prăpastia din coșul pieptului
la fel de fierbinte
încît
m-am atîrnat de cer
ca de un fel de cuier
pentru mai apoi

Comentarii

Ce e chestia asta? : "două vremi și încă o jumătate de vreme" Dar asta? : "prăpastia din coșul pieptului la fel de fierbinte încît m-am atîrnat de cer ca de un fel de cuier pentru mai apoi"

evident raspunsul nu poate fi decit la tine cel ce citesti

"norii destramati" mie imi sugereaza (in chip firesc, as zice) risipire, nu "strangere". mi se pare cam artificiale ( in sensul de "artificiu poetic") versurile "acesta e sfîrșitul sau trebuie să mai aștept o vreme două vremi și încă o jumătate de vreme" in contrapondere,iata, un final care mi-a placut foarte mult! "m-am atîrnat de cer ca de un fel de cuier pentru mai apoi"

am sa incerc sa decodific eu psalmul profetului. "doamne am văzut cum se strîng nebunii ca norii destrămați degeaba să îți cînte" e o afirmatie, o observatie, sau un repros la adresa celor care se mai incumeta sa cante halelul inchinarii. poate sa fie o jalnica lovitura sub centura vis a vis de ultima postare a subsemnatului. profetul nu-si mai raceste gura cu comentarii directe, mai usor e sa dai cu sageata ironiei in cel care inca mai scrie "versificatie" crestina. poate fi si un punch in directia celor multi de la Washington adunati la zarva inaugurarii, si cu siguranta are in vizor si pe cei bisericosi seriosi care marsaluiesc inainte fara a fi deranjati de "latratul cainelui". "și m-am întrebat acesta e sfîrșitul sau trebuie să mai aștept o vreme două vremi și încă o jumătate de vreme în această secetă lentă" aici profetul imprumuta limbajul unui profet autentic - Daniel - care spunea in cartea sa din Vechiul Testament, si de la un alt profet evanghelic - evanghelistul si apostolul Ioan, care spunea in cartea sa Apocalipsa lui Ioan, ca in vremea apostaziei ( din care autorul psalmului de mai sus face el insusi parte, pentru ca din faptele/scrierile lor ii veti cunoaste) apostazie, necaz si stramtorare cum n-au mai fost in istorie si nici nu vor mai fi, ca de la inaugurarea erei anticristice - care n-a sosit inca - va mai fi "o vreme, doua vremi si jumatatea unei vremi cand puterea poporului sfant va fi zdrobita de tot (Israelul in ultimii trei ani si jumatate, dupa care va veni sfarsitul - revenirea lui Cristos). "departe au rămas o mulțime de jumătăți de măsură nefolosite dar tu nu ai spus nimic am închis ochii prăpastia din coșul pieptului la fel de fierbinte încît m-am atîrnat de cer ca de un fel de cuier pentru mai apoi" aici avem nevoie de o sonda pentru a putea sonda prapastia din cosul pieptului psalmistului la fel de fierbinte ca si o nebuloasa, la fel de fierbinte ca si arsita zilei de apoi. ca poezie e OK, ca si psalm ii lipseste reverenta.

aha...binevenita lamuririrea, ma refer la spusele Evanghelistului. Iertata fie-mi ignoranta, amin!

uite dom'le ca cineva a reusit sa ma amuze astazi. ce-o fi insemnind oare "ca si psalm ii lipseste reverenta"? e intradevar interesant cum unii au aplecarea asta spre a deveni penibili. ca la bun simt nu ma mai astept. incep sa cred ca unora nu le e dat sa-l aiba.

ai uitat cui te adresezi ! mie mi se pare ca te-ai adresat cititorilor sechestrati in aceasta cutiuta virtuala, cu toate ca ai invocat numele Domnului. ingaduie-mi sa-ti sugerez sa actualizezi grafica primei pagini, suntem in Ianuarie 2009, ce amusinul meu ! cumnatu traian si cumnatu george, prietenii mei, zic de tabloul cu Maria si pruncul ca e cam indecent...

va mai fi "o vreme, doua vremi si jumatatea unei vremi cand puterea poporului sfant va fi zdrobita de tot (Israelul in ultimii trei ani si jumatate, dupa care va veni sfarsitul - revenirea lui Cristos). draga nicodem, grija mare cum interpretezi apocalipsa, ultima si cea mai hot carte a Bibliei! vezi ca poporul sfant care e zdrobit nu-i reprezinta pe evrei, pt ca ei isi reconstruiesc templul sfant in care vine sa oficieze antihristul, adica -iti aduci aminte de "uraciunea pustiiri in locul cel sfant?" ci crestinii, poporul cel nou al Bisericii -aceia sunt zdrobiti, dar apoi invie. insa ai spus corect: antihristul domneste exact 3 ani si jumatate. cat despre textul profetului, e minunat, dar eu nu vreau sa ies aici din domeniul unui spumos off-topic. respectele mele.

nicodem, ti-am mai spus ca esti penibil? sau am uitat? incearca sa intelegi, esti penibil. in alta ordine de idei, nu te-a intrebat nimeni despre pagina intii si nici despre imaginea de acolo. daca vreodata ma va interesa parerea ta am sa te intreb. deocamdata nu ma intereseaza. deci te rog binevoieste sa ai bunul simt de a-ti pastra parerile pentru tine. sau, am uitat, nu ai bun simt. atunci incearca altceva... daca ai.

ovYus, e adevarat ce spui in ce priveste Apocalipsa, Ioan si Biserica, dar Daniel s-a adresat confratilor sai. Israelul inca este un popor al lui Dumnezeu, "biserica Vechiului Testament". este tulpina in care am fost altoiti noi. "iar daca unele din ramuri au fost taiate si daca tu, care erai dintr-un maslin salbatic ai fost altoit in locul lor si ai fost facut partas radacinii si grasimii maslinului, nu te fali fata de ramuri. daca te falesti, sa stii ca nu tu tii radacina, ci radacina te tine pe tine... ...daca, deci, alunecarea lor a fost o bogatie pentru lume si paguba lor a fost o bagatie fata de neamuri, ce va fii plinatatea intoarcerii lor? sa le impletim deci pe amandoua, implinirea profetiilor fiind duala si simultana, in acelasi timp. am alunecat de la psalm la profetie, sa ne ierte profetul!

pentru profetul: "pe deasupra tuturor acestora, luati scutul credintei, cu care veti putea stinge toate sagetile arzatoare ale celui rau". se pare ca iar imprumuti arsenalul de razboi al acestuia. vrei sa te trimit la psalmii lui David si la alungarea duhului rau din Saul? eu ma mir de temperamentul tau profan, judecati voi oameni BUNI !

imi pare rau ca trebuie sa accept sa intru in aceasta divagatie (mai ales ca in principiu nu permit transformarea hermeneia intr-o arena de polemica religioasa sau politica) dar nu pot sa tac atunci cind vad ca se scriu aberatii sub textul meu. in primul rind Israelul nu este "inca un popor al lui Dumnezeu". asta este si o prostie si o erezie. de vreme ce eu nu am auzit niciodata ca Dumnezeu sa aiba doua popoare in paralel. dar probabil ca nivelul de aberatie al unora poate atinge si astfel de culmi. in al doilea rind termenul "biserica Vechiului Testament" este o alta timpenie (asta ca sa nu fiu mai dur si sa o numesc o alta erezie) de vreme ce nu exista nici o baza pentru o astfel de afirmatie. in afara doar de un anumit folclor eretic pe care unii il iau drept teologie iar in al treilea rind nicaieri apostolul Pavel nu vorbeste te "tulpina" (deci o alta aberatie). singurul lucru pe care il mentioneaza este "radacina" pe care o anumita studiere cu umilinta si bun simt a noului testament in intregimea lui te va face sa intelegi ca se refera la Avraam si sub nici o forma la Israel. de aceea eu zic sa oprim emiterea de timpenii aici.

nicodem, si am sa iti mai dau un sfat. inceteaza sa mai manipulezi si siluiesti scriptura dupa bunul tau plac prin smulgerea textelor din context pentru a face din ele proiectile pentru bataliile tale de doi bani. nu de alta dar este blasfemie.

unde sunt doi romani sunt trei pareri. Romani 11 este foarte clar. dar ma opresc aici.

Raspunsul de la mine il stiu, dar n-am ce face cu el, daca tu nu o sa lucrezi pe text.

...singura obiecție la text, Virgil, subtitlul nu 3 ci 2. și profit să-mi fac reclamă la ultimul poem postat de mine ce tu l-ai văzut interesant: nicodem, am suprins o clipă sublimă la tine, vezi pauză de băgat aplauze și ca pe un....acrostih:))

multumesc yester, pentru atentie si observatie. dar nu am avut dreptate nici eu si nici tu. este de fapt 4. cu ocazia asta m-ai facut sa ma gindesc sa le pun pe aici si pe celelalte 3.

...tot in legatura cu profetiile, psalmotiile astea de care vorbesc virgil si nicodem. (dar si eu, ca sa fiu cinstit). eu cred ca e bine sa fie discutate anumite lucruri liber si deschis. insa nu toate, ca nu permite Regulamentul sitului. iar despre credinta nu stiu daca e voie... ...s-ar putea ca nicodem sa fie un autentic marturisitor al apocalipsei, iar virgil un veritabil teolog ex cathedra. amandoi au dreptate in felul lor. dar si altii au la fel de mare dreptate, si aceia -in felul lor. dar pana la urma virgil e director de site, si are grija ca nimeni sa nu uite de treaba asta. asa ca nicodem, pazea!!!

ovyus: MENE, MENE, TEKEL, UPHARSIN

vezi tocmai de aceea este asa de bine daca ar intelege toata lumea ca ar fi de preferat sa se respecte Principiile de funcționare ale Comunității Literare Hermeneia și ale site-ului Hermeneia.com in ceea ce priveste comentariile si sa se foloseasca numai cu scopul discutarii textului si nu aprecierilor la persoana autorului, etc. in acelasi timp sa se evite divagatiile si off topicurile care nu au nici o legatura cu textul, literatura sau macar nu sint pe aproape. si nu in ultimul rind sa nu se foloseasca pentru scopuri de comunicare personala sau pentru alte interese straine de scopul hermeneia, oricit de semnificative ni s-ar parea noua ca indivizi. nu mi-am facut niciodata iluzii cum ca acest lucru nu ar fi dificil pentru noi romanii (ca am vazut ca nici italienii, verii nostri, nu se simt confortabil sa respecte principii sau reguli) dar s-a meritat efortul si oricum alta cale de a functiona ca si comunitate literara (sau de orice fel de natura) nu prea exista.

Nu mai este loc de interpretarea mea pentru ca o sa aiba si ea comentarii...nu are rost. Oricum, eu l-am vazut altfel. Am remarcat: " am văzut cum se strîng nebunii/ ca norii destrămați/", " degeaba/ să îți cînte", "în această secetă lentă/ departe/ au rămas o mulțime de jumătăți de măsură/ nefolosite/ dar tu nu ai spus nimic", "m-am atîrnat de cer/ ca de un fel de cuier/ pentru mai apoi". Adica... aproape tot textul. Dau o penita, o parere modesta pentru un text a carei idee mi-a placut extrem de mult si nici nu are "cu care" ala care pentru mine este "o obsesie". Dar m-a pus pe ganduri comentariul tau!

Multumesc Maat pentru observatii si apreciere. Nu am inteles insa ce vrei sa spui prin " nici nu are "cu care" ala care pentru mine este "o obsesie". Dar m-a pus pe ganduri comentariul tau!". Au fost multe scrise aici pe sub textul asta. Poate imi explici.

Da. Hai să te scot din ceață! Este vorba despre un răspuns (epopee... fără nota peiorativă, doar ca întindere :)) și foarte amuzant:""Gheorghiță a plecat însoțit de cal la tîrg." ) care m-a făcut să mă gîndesc că ar trebui să citesc pînă crăp ca să fiu eu mai sigură că nu greșesc ("Grey surprise": comentariul meu și reply-ul tău). De asta am pomenit de "obsesia" mea...sub influența răspunsului tău..."cu care" sunt de acord chiar dacă nu în totalitate...deoarece pentru orice lege există și cazuri care ies din tipar. De exemplu, pentru mine era chiar nedigerabil în contextul ăla, era ca un verde fosforescent de care te doare între ochi. De asta zic, hăt departe, poate am fobii... O să mai reflectez și ai să observi dacă a avut vreun efect în comentariile mele ce or să vină! Stai că vin! :)) Cu aceeasi prietenie, LM