hiatus

imaginea utilizatorului nicodem
...

Începutul și Sfârșitul sînt dumnezeiești.

între ele m-am furișat eu
ca o cămașă trasă la sorți de ostași
ca o coroană de spini purtată forțat
de la Gabata la ceasul al nouălea.

ieri am fost cu simțămintele la altar să le curăț
le-am pus într-un clavecin să sune frumos
le-am uitat în ochii mari ochii plini de mătăsuri
ai Mântuitorului
până la venirea Lui...

ce sunt simțămintele
dacă nu niște zaruri aruncate pe pardoseala
de marmură a inimii
abțibilduri lipite de geamul pupilelor ca florile de gheață?
numai atunci când le duci la izvor
se prăpădesc de plâns
numai pe creanga smereniei devin privighetori
cu glasuri albastre.

m-am hotărât să mai rămân atârnat în cârligele tale
timpule disperat
strivit de ploaia asta retrasă în muguri
anticipând încă un ospăț
aici
pe muntele schimbării la față
aici
în burta dimineților calde

sub plapuma luminii să pasc iarba
încâlcită a cutumelor atent împachetate
ca un hiatus queue-de-vache foncé
comasat între
demult și cândva.

Comentarii

"Începutul și Sfârșitul sînt dumnezeiești. între ele m-am furișat eu" "ieri am fost cu simțămintele la altar să le curăț le-am pus într-un clavecin să sune frumos le-am uitat în ochii mari ochii plini de mătăsuri ai Mântuitorulu" "ce sunt simțămintele dacă nu niște zaruri aruncate pe pardoseala de marmură a inimii" "numai pe creanga smereniei devin privighetori cu glasuri de miere" "sub plapuma luminii" Din punctul meu de vedere toate cele de mai sus nu reprezinta decat metafore "fortate", banale, tipice incercarilor poetice de scoala generala, care nu aduc textului nici un fel de substanta. Apreciez incercarea de a spune ceva, insa cred ca ai mai putea reveni asupra textului. Sorin Ift.

o fi cum zici tu, Siftimovici. in scoala generala se invata insa caligrafie, nu poezie si cu atat mai putin biblie. la anii tai, fiindca tot ai terminat scoala generala, te-as ruga sa-mi spui ce, de fapt, inseamna Inceputul si Sfarsitul, potrivit cu cunostintele pe care le-ai strans ca elev poet sau elev carturar!? totusi, ma bucur ca te-a incalzit putin poezia mea de ai iesit din barlogul cu botosei.

nici ca m-as fi asteptat la o alta reactie din partea ta nicodime. ideal ar fi ca fiecare critica sa fie abordata la modul constructiv. se pare ca tu nu accepti critica deloc si orice parere e contraatacata. oricum, nu vad legatura dintre cele spuse de tine si comentariul meu. ce are a face sensul Inceputului si Sfarsitului ("te-as ruga sa-mi spui ce, de fapt, inseamna Inceputul si Sfarsitul") cu observatia mea? si inca ceva (pentru ca tot te ascunzi in spatele subiectului Biblia): abordarea unei teme religioase nu e o scuza pentru calitatea textului... PS: daca vrei sa stii in scoala generala se invata atat poezie cat si religie; si se mai invata ceva, bunul simt, lectii de la care pesemne ai lipsit.

accept critica de la unul mai bun decat mine, prietene. vezi ce e cu "bunul simt", ai trecut la lovituri sub centura.

Nicodem, aici, pe hermeneia, expresia "accept critica de la unul mai bun decat mine" nu isi are nici locul si nici rostul. pentru ca aici oricine are dreptul sa isi exprime parerea despre un text. daca nu vrei sa ti se critice un text solutia e simpla: nu il publica. dar daca il publici asteapta-te la critici. aici nu ai dreptul sa interzici nimanui sa isi exprime parerea despre textul tau. sper ca m-am facut bine inteles.

Nicodim, in primul rand nu cred ca am avut ocazia sa ne "imprietenim" (si nici ca mi-as dori), deci nu cred ca suntem "prieteni". In al doilea rand, aerul asta de superioritate, fara a avea nimic in spate, nu cred ca impresioneaza pe nimeni; poate doar pe tine. Oricum, daca tu vezi poezia doar prin prisma "topului" atunci inseamna ca ai ceva probleme in intelegerea "fenomenului" si nu numai. Chestiunea cu bunul simt nu era un atac, deci nu avea cum sa fie o lovitura sub centura; era o simpla constatare a comportamentului tau, si din moment ce nu sunt singurul care ti-o spune (pentru ca am vazut ca ti-au mai spus-o si altii) cred ca mai bine decat sa te deranjeze ar fi fost sa-ti dea de gandit.

bine, prieteni. am inteles.