Trei cinci opt

imaginea utilizatorului ygrene
joc de cărți în trei

Personajul meu preferat
e plecat la studii
de fezabilitate.

***

Într-o zi - jumătate februarie, jumătate martie -
am crestat pe mielină un text hieroglific
cu arătător de copil.

Primele alineate desenau păsări și căni de apă sub un soare închis la culoare -
mi-am însușit critica artiștilor plastici :
obiectele apropiate privirii
se văd mai mari decat cele din spatele paravanelor.

Dimensiunile însemnărilor creșteau direct proporțional cu
pâcla ce-mi acoperea retina -
mi se tocise pielea de căprioară.

Ciclicitatea anotimurilor cheamă de trei ori vara :
franjuri de trupuri dezgolite
croiesc abisuri în cavitatea toracică.

O zi pe săptămână adormeam înainte de ora 11.
Buchiile stâlcite se înșirau pe sfori la uscat
în ordine sisifică :
un vis, un cârlig, o literă, un cârlig și tot așa până când
graficele nopților injective
dispăreau din orizontul
tehceb.

Aștept o secundă anume de octombrie-noiembrie,
o aștept cu unghiile vopsite în roșu aprins.
Știi, port decolteuri adânci,
mi-am luat și blugi pană să fiu în tendințe.
Zâmbetul din colțul gurii îmi șoptește
că n-o să mă recunoști.

***

Dimineața, la prânz și de trei ori seara
îi spun bărbatului meu că e
personajul meu preferat.

Comentarii

un text modern, intertextual, confesional si in acelasi timp bidirectional interior-exterior, pe de-o parte abisurile din cavitatea toracica, pe de alta decorul anotimpurilor sau obiectele apropiate privirii. putem vorbi de incadrarea autorului in spatiul poetic, el nu face decat sa descrie ceea ce-l afecteaza in aceeasi masura ca si... el mas guapo Imi place cand autorul renunta la pretiozitati si exprima poezia sufleteste, direct din inima: Aștept o secundă anume de octombrie-noiembrie, o aștept cu unghiile vopsite în roșu aprins. Știi, port decolteuri adânci pe sânii contrafăcuți, mi-am luat chiar blugi pană să fiu în tendințe. Zâmbetul din colțul gurii îmi șoptește că n-o să mă recunoști. Foarte buna aceasta strofa. Sa spunem poezie in tendinta post douamiista, moderna si fara derapaje vulgare. Am intalnit pasaje asemanatoare si la Andrei Ruse. Bravo. Evidentiez.

fiind una dintre poeziile dragi mie, cu atat mai mult ma bucura aprecierile. iar comentariul tau destul de elaborat imi da speranta ca textele mele nu sunt doar niste mazgaleli aruncate pe situri literare. oricum invat. scriu si ar invat. mai mult de la mine, dar si de la altii o noapte linistita tuturor

Ce text bun, ce final nashpa. Ce text bun, ce titlu nashpa. Ce subtitlu si mai nashpa. Cred ca e nevoie totusi de o scoala de poezie. Ca pe vremurile antice. Acu toti scriu poezie. Unii chiar au talent, altii ba. Fata asta are talent. Ce cauta la novice, nu stiu, cred ca le-a sarit mausul la editori si au bifat gresit. Cel mai frumos vers: "Într-o zi - jumătate februarie, jumătate martie -". Mielina, tehceb, ordine sisifica, grafice injective, cavitatea toracica =)) 'ai de capul meu - scoate chestiile astea, ca nu ajuta, strica.

alma, m-ai bagat de tot in ceata! :) :) pai ori e bun ori nu e? la cate hibe i-ai gasit as zice c-ar trebui rescris, so n-are cum sa fie bun. titlul, subtitlul, tehceb, inceputul si finalul pot fi considerate "nashpa" pentru ca au o doza f. mare de subiectivism, sunt foarte personale. restul ce sa zic - ramane asa; personal nu mi se pare foarte reusita, din punct de vedere al exprimarii, strofa a patra. cat despre faza cu incadrarea la novice nu ma deranjeaza. (singurul inconvenient e ca trebuie sa astept doua zile pentru a putea posta un text) multam' pentru parere.

n-am prea înțeles nimic din textul ăsta iar pe unde era în limba română m-a lăsat în ceață. neimpresionat. apropo, ce e aia sîni contrafăcuți? că de inplanturi am auzit dar de contrafăcuți, iată că asta mi-a scăpat. sau or fi din ăia cu etichetă Dior dar îs făcuți în Hong Kong. Iar dacă e așa cum poți să vezi eticheta la inplanturi? am zis, textul te lasă în ceață.