Corb Orb

imaginea utilizatorului nepotul lui rameau
XIII

Uite cum stai cu mine:
am pătruns în tine ca un strigăt de probă
sa explorez cîmpul tău magnetic

Stăm pe o piatră clocotită
năvalește aerul înserării în nări
gustul tău e amestecat cu nisip

Unde fugi? văd cum îti fug gîndurile pe caldarîm
ca mercurul pe o corabie înclinată

Tu cauți alte femei, alea cu eșarfe de mătase vopsite
în culori adunate în zile de zbucium

Azi ai pas hotărit, de bărbat, nu de moluscă
tălpi tropăind echerul tablei de șah
să îmi aduci ceva dulce.

urmele nu lasă decît urme în umbre
sfîrșeala însă mușcă din trup agilă

pescar sfredelit de sirene
măcar te meritau nebunele?

Te aud dureros de clar
esti fericit cînd urci o scară.

cînd vii la mine în zori esti curat?
doar Luna spală printre norii de ploaie

Iatacul meu e o orangerie de plante puse la iernat
să nu uiți sa îmi uzi cactusul mort

noaptea zăpada e mai înaltă
visez în frig fantome fara haine, încălzește-ma

Sunt absentă azi ma rătacesc în apnee
a venit poștașul, e un corb orb

mi se făcuse lehamite
nu eram eu ..

Comentarii

Nu e o poezie foarte rea, dar... e mult prea greoaie pentru un titlu atât de reușit. Imaginile ce se succed cu repeziciune nu au liant, nu au elemente comune și dau impresia unor fragmente puse de-a valma. Nici măcar nu clădesc o atmosferă care să susțină textul. E ca o vază spartă, colorată, de preț, dar din care nu mai poți alege nimic. "Fugă peste creste de maci" e cam singurul text deocamdată care are un... cum să zic, un nucleu care iradiază. Poate suna a sfat: nu aduna haotic lucruri, elemente pe care să le lipești apoi în text, ci, fă invers. Așează-te în ceea ce vrei să spui, în ceea ce simți, în ceea ce crezi că e important, apoi vezi ce vor să spună lucrurile acelea, și în final vii în afară cu mâna plină. Pe de altă parte, la fel de bine, acest tip de poezie poate să placă altora. Mie... nu prea îmi sună. Asta e.

Adrian, am aceeași senzație de spărtură aici, și nici măcar nu-s cioburile aceluiași vas. Am un feeling că faci niște experimente, dar te mai urmăresc până să fiu sigură. De aceea nici nu voi atrage atenția ce mi-a plăcut aici și ce nu, consider că ar trebui să reiei cap-coadă. Mai mult decât atât, te voi ruga din nou să fii atent la diacritice: se spune "caldarîm" (sau cu "â", dar văd că te-ai oprit parcă mai mult la "î", asta e alegerea ta, dar ramâi la ea măcar), "sfîrșeală", iar în alte părți pur și simplu nu le-ai mai folosit... Sper ca de data aceasta să aibă ecou rugămintea mea... e obositor ochiului.

Am nevoie de putina ingaduinta, cam 20 de ani nu am folosit limba. Nu mi-e clara evolutia ei, am carti vechi in care se folosea numai "î". Multumesc de întelegere. Lui Cailean : Am cautat intentionat fragmentarea si discontinuitatea. Sunt aici fraze schimbate intre doi ,dar fara axa timpului, daca vrei, un dialog absurd . Eu cred ca e timpul sa spargem normele clasice, mesajul modern e un amalgam de semnale, coduri, simboluri in care ne descurcam destul de bine.