Acest text se află în Șantierul Literar Hermeneia.com
Astăzi,
în drum spre casă,
pulsând,
soarele mă gândea
la tine şi mine,
la concediul
petrecut împreună
pe lună,
la salariu şi
la părinţi,
la cei care s-au ars
şi la cei sfinţi
până-am ajuns -
propria mea umbră -
să mă uit
la mine însumi din urmă,
ca la un nebun,
în timp ce nişte copii
făceau nestingherit baie
într-o fântână diurnă
şi-atunci,
m-am văzut nevoit
să închid ochii,
ca să văd
cum ia naştere
în întunericul meu
luna,
privindu-ne de sus
cu o lunetă
în una
din nopţile acelea
ploioase de iulie,
când
umbrele noastre
își îmbăiau
una celeilalte
carnea zvâcnind
într-o lumină fluidă.
Astăzi,
în drum spre casă,
soarele mă gândea
la tine şi mine,
atinşi de orbire,
la rude și la părinţi,
la cei care s-au ars și
la cei sfinți,
la cei împuşcaţi în umbre
de lună cu o lunetă...
astăzi,
în drum spre casă,
soarele mă gândea
la tine şi mine,
ca pe o umbră dogoritoare
zvâcnind
sub o cămaşă de piele.
Comentarii
Nedumerire și indignare
Bott -
Doresc o explicație. De ce textul a fost trimis în șantier?
Eugen
Maria Doina Leonte
Bott -
Așadar, doresc o explicație: de ce ai trimis textul meu la șantier? Cum justifici gestul tău?
Eugen.
Probabilitate
Maria - Doina -
Suntem cinci persoane în consiliul H. De unde știi tu atât de sigur că eu sau altcineva a avut această decizie? Te-ai pripit.
Era bine să rămâi la primul com. și să fi recitit poemul să-i vezi minusurile. Cât privește întrebarea, editorii nu sunt obligați să dea explicații, dar o pot face.
Un link util: http://hermeneia.com/content/nu_am_primit_nicio_motivatie_pentru_trimite...
Și mai sunt vreo două despre textele care ajung în șantier.
Cine este online?
Bott -
Maria Doina Leonte, am consultat rubrica ”Cine este online?” Singurul editor(și membru) care intrase pe site după ce publicasem textul era Maria(na) Doina Leonte.
”Era bine să rămâi la primul com. și să fi recitit poemul să-i vezi minusurile”
Maria, nu este un text perfect, dar nici unul de șantier și e ipocrizie curată să nu recunoști că sînt pe prima pagină texte cu mult mai slabe dpdv literar, decât textul meu.
Eugen.
Ultima logare
Maria - Doina -
Nu e relevant, fiindcă acolo sunt doar ultimele cinci persoane logate, iar celelalte care pot fi logate de 18, 20, 24 de ore nu mai apar în listă.
Dar nu asta e așa de important.
Ai un punct în plus că accepți că textul nu e perfect. Mă temeam de sindromul de autosuficiență.
Și nu înțeleg fuga de șantier (mă refer în general, nu doar la tine), de parcă ar fi un coș de gunoi. Nu. E un loc unde un text poate deveni mai bun dacă autorul își dă interesul.
Ba este cât se poate de relevant faptul
Bott -
că după ce am publicat textul, tu ai fost singurul editor care intrat pe site și în consecință, editorul care a trimis tetxul în șantier. Nu înțeleg, de ce unora le este atât de greu să își asume faptele?
”Și nu înțeleg fuga de șantier (mă refer în general, nu doar la tine), de parcă ar fi un coș de gunoi. Nu. E un loc unde un text poate deveni mai bun dacă autorul își dă interesul.”
Nici eu nu înțeleg, de ce atât de multe texte slabe ale unor aurtori atât de mediocri cum e Petruț Camui sau Ottilia Ardeleanu persistă pe prima pagină?
Eugen.
eu am trimis textul în
aalizeei -
eu am trimis textul în şantier. chiar dacă avea vreo valoare artistică - tu ce zici are?- exprimările de genul acesta " soarele mă gândea/
la tine şi mine" îl recomanda pentru un Bumbeşti -Livezeni literar.
Vlad Tulburea
Bott -
așa cum am spus mai sus: nu este un text perfect, dar dpdv literar este peste media valorică a ceea ce se postează în general pe aici. Și când spun asta, mă bazez pe lecturi și pe cunoștințele mele în domeniul literar. Nu mă așteptam să pricepi acea personificare cu soarele, nici nu cred că ai încercat măcar să o pricepi. Autosuficiența de care vorbea Maria(na) Doina Leonte te caracterizeaza Vlad. Și nu cred că ești tu în măsură să îmi vorbești despre valoare în condițiile în care în ultima vreme tu n-ai scris nimic valoros. Ce mi se pare grav, însă, e cu totul altceva: și anume că siteul ăsta promovează non-valoarea. Cu alte texte submediocre si lipsite total de valoare, ca cele semnate de Ottilia Ardeleanu și Dan Petruț Camui și mai sunt și alții, nu că ar fi singurii.
Eugen.
Ar fi multe de spus, dar mă
Maria - Doina -
Ar fi multe de spus, dar mă rezum la a atrage atenția la folosirea cu reținere a expresiilor „nu mă așteptam să pricepi...”, „nu cred că ești tu în măsură să îmi vorbești... ”.
Și nu e fairplay nici să folosești numele meu și cuvintele mele ca să îl acuzi pe Vlad. Iar dacă ai opinii despre textele colegilor, te rog să le exprimi sub acestea în comentarii pertinente.
Cât despre verbul „a gândi”, acesta este intranzitiv, deci nu acceptă un complement direct. Poate ai vrut forma reflexivă „se gândea” (soarele se gândea la mine și la tine).
Eu propun să ne oprim aici.
Re Maria(na) Doina Leonte
Bott -
Maria, nici mie nu mi se pare fairplay să mi se pună căluș în gură și să nu fiu lăsat să spun ceea ce cred, nu despre o personă, ci despre ceea ce scrie.
În altă ordine de idei, las comentarii doar sub textele care îmi plac. Nu că nu aș avea nimic de spus despre textele slabe, ultima dată însă când am comentat negativ un text, autorul și-a șters „capodopera” de pe site, ceea ce denotă lipsă de seriozitate și lașitate.Așa că, în opinia mea, dacă x sau y nu acceptă critica sub textele sale, mi se pare inutil să mai intervin.
„Cât despre verbul „a gândi”, acesta este intranzitiv, deci nu acceptă un complement direct. Poate ai vrut forma reflexivă „se gândea” (soarele se gândea la mine și la tine).”
Maria, textul de mai sus a fost scris cu un an în urmă. L-am revăzut de mai multe ori. știu excat ce am vrut să spun în text.Forma Verbuuil a gândi rămâne neschimbată, chiar dacă se abate de la normele limbii române. Pot face eventual altceva: să-l trec la rubrica Experiment.
Eugen
Corespondent
Maria - Doina -
http://hermeneia.com/content/faq/de_ce_nu_pot_scrie_comentarii_daca_sunt...
La următoarea evaluare a membrilor H, probabil că vei dobândi încadrarea de membru corespondent (ți s-a mai spus); asta doar în condițiile în care vei comenta în continuare doar sub textele proprii.
În rest, nu-mi mai pierd vremea.
- n-ai talent -
a.a.a. -
N-aş fi intervenit aici dacă insolenţa, aberaţia şi fudulia ta, Eugen, ar fi rămas la cotele cu care ne-ai obişnuit.
"nu este un text perfect, dar dpdv literar este peste media valorică a ceea ce se postează în general pe aici. Și când spun asta, mă bazez pe lecturi și pe cunoștințele mele în domeniul literar"
......Nu este prima dată când spui asta. Şi ai dreptate - textul tău este peste medie, dar peste media de kitsch. Ţi-am mai spus, o repet: tu nu faci decât să practici arhicunoscutul şi arhirăspânditul diletantism liric, în numele libertăţii de exprimare si al sentimentelor --> simt, scriu, deci poexist.
......Cum ar spune Topârceanu şi vecinul meu tractorist, de la 4, tu n-ai talent. Nu ai talent nici măcar cât să-l poţi stoarce de un vers credibil. Din păcate (sau din fericire!), nu ai nici minimul necesar lingvistic, pentru a putea ascunde lipsa talentului. Că n-ai! Talent.
E plină lumea de unii care trăiesc doar din talent sau de alţii care vieţuiesc numai din sudoare, aproximativ nimic rău în asta. Dar când n-ai nici una, nici alta, aşa ca tine, şi mai eşti şi plin de fudulii şi veleităţi, devii cel puţin ridicol şi cel mult impertinent.
......Oricât de mult ne-ar plăcea nouă să credem că habar nu avem ce e poezia, trebuie să cădem de acord că ea, în orice eră s-a aflat şi s-ar afla, păstrează câteva amprente implacabile - limbaj specific, motive/simboluri care derivă în/din secvenţe poetice subiective şi tind spre universal, relaţii de antagonie/ simetrie, unitate stilistică, inefabil concret sau latent, intuiţie, sens şi trăire concentrate în aceeaşi axă, sensibilitate discursivă, domino metaforic etc. Şi pentru că tu nu ai nici talent şi nici tact lingvistic, scrierea ta, de cele mai multe ori, e o lălăială la modul general, fără nicio caracteristică lirică, de întinderi relative, între reţeta de papanaşi cu dude şi cartea de telefoane a Chinei, presărată cu obsesii de sezon - fumatul, urmărirea unei femei din spatele geamului, fumatul, luna, umbra, fumatul, de ziua ta, noaptea, fumatul. Limbajul tău este unul scorţos, agresiv, situat neapărat între amantul violento-înşelat şi Bolintineanu, nu există strop de sensibilitate, iar singurul instrument liric care îţi funcţionează propice este furca. Scrisul tău se vrea unul cameleonic, via SUA, minimalist în ceea ce priveşte tropii, dar cu un grad ridicat de realism penetrant. Doar că scrierea pe care o fabrici se îndepartează până la paralelism de şablonul de dinainte, iar rezultatul pe care ni-l faci public este o vehementă stare de nestare, o fiţuică plină de testosteron spânzurat între două metafore, un rechizitoriu public captat prin cele mai rudimentare scule poetice. Pentru că-ţi lipsesc cultura literară, exerciţiul, sinceritatea faţă de tine şi capacitatea de cenzurare lirică. Şi talentul. Nu simti niciodată vibraţia de după cuvânt şi eşti incapabil să formezi încărcătura energică între două vorbe şi, mai departe, să obţii, din încheietura a două versuri, sensuri estetice complementare. Pui - e drept, cu talent muncitoresc - cărămidă peste cărămidă, dar ele-s diforme şi inegale, iar chitul îti lipseşte. Nu creezi niciodată legătura cu cititorul, pentru că "poezia" ta nu transmite nici sufletesc, nici cerebral, iar acest fapt - a transmite/ a sensibiliza - rămâne scopul primordial al poeziei. Şi tu nu poţi transmite, pentru că n-ai. Talent.
......Este îngrozitor de amuzant cât de mult crezi tu în că pe cititor îl interesează toate gândurile şi impresiile care te vizitează. E interesant şi revelator când te apuci de filosofii în timp ce fumezi, pentru că tu fumezi frumos şi unic, iar din vârful ţigării tale începe lumea. Ţie îţi place să fumezi, fumezi mult în timp ce scrii şi ne spui succint că fumezi - în suta de rânduri plat. Iar tu fumezi mult şi interesant, pentru că fumatul duce la fumat şi degetele tale trebuie descrise atunci când fumezi. Ştim cu toţii că un an întreg ai urmărit de la geam o tipă - ba iubită, ba târfă, ba inger - că nouă luni i-ai tras gloanţe-n cap sau ai rugat-o să-şi tragă glonţ în ţeastă, "ţeastă" pentru că ţie îţi pare un cuvânt dur, masculin, şi îl foloseşti rar - de două ori pe minut -, ştim că de opt mii cinci sute trei ori ai devenit propria ta umbră, că ai închis ochii şi ai văzut întunericul, ştim când ai concediu, când te duci acasă, ştim că plouă cu lună, cu soare şi eşti singur, şi luna şi soarele devin lunete, ciocane, maşini de spălat vase şi alte ustensile, şi, mai ales, ştim că toate astea se întâmplă când fumezi, pentru că tu fumezi unic, iar fumatul e un gest intelectual. Şi ştii de unde şi de ce ştim? Pentru că ai tu grijă să ni le repeţi cu fiecare text, de trei-patru ori în fiecare pixel pe care-l nenoroceşti pe viaţă.
......De aceea, când văd că afirmi că textele tale sunt peste tot ce se postează pe aici şi când văd că dai nume care scriu foarte prost - nume care ţi-ar putea oferi, contra cost, lecţii lirice -, mă înghesuie plânsu-râsu'.
.......Cu un singur lucru ai dreptate: "Ce mi se pare grav, însă, e cu totul altceva: și anume că siteul ăsta promovează non-valoarea." - da, când acest site găzduieşte scrierile tale, promovează non-valoarea. Şi ştii de ce?
Pentru că n-ai talent!
Hm
Bott -
Adrian, dacă tu te consideri talentat, atunci nu pot decât să mă bucur de faptul că mă număr printre cei lipsiți de talent.
Pe de altă parte, totuși, nu e păcat să-ți irosești timpul pe unul ca mine, fără talent? să te dedai unor activități reprobabile cum ar fi confecționarea unor comentarii kilometrice sub textele unui autor netalentat? Nu era mai bine să-ți investești timpul în confecționarea unui alt poem? Sau poate că nu ...
Eugen