Carpe Diem

imaginea utilizatorului Trinity

tu

genunchiul fără frică pus pe acest pat

cînd pereții ard de jur împrejur

palma din gheață sculptată după fruntea și imaginea mea

tu știi cine sînt?

unde mergem și cît putem îndura?

degeaba închid radioul, fereastra și mă ascund după ficus

ești respirația gură la gură dintre pastilă și bubă

prima și ultima rază alunecate după perdea

cu buze uscate repet în urechea de plastic a telefonului

aici, apasă aici, dă drumul garoului

sîngele promis vieții, să curgă

brațele tale labirint știu sa țină piept inimii

știu să țină inima la piept

sînt gata.

am pus creionul jos

și termometrul și hîrtia și apa

poemul acesta se învîrte

eu amețesc și tu rîzi

Comentarii

finalul suna oarecum ludic si

finalul suna oarecum ludic si mi se pare aiurea in context. dar am senzatia ca "aiurea" e o chestie care ii place corinei. m-a amuzat si acel graseiat carpe diem de la inceput. anyway, un vers mi-a atras atentia ca remarcabil: "ești respirația gură la gură dintre pastilă și bubă". pentru el si pentru restul o penita de aur.

părere

Nu știu cine recită, presupun că tu, oricum părerea mea este că poemul este unul bun insă recitarea este execrabilă (mă refer și la ea, pentru că, dacă ai postat-o împreună cu poemul, face parte din textul postat, nu?) Dacă tu ești cea care recită, probabil suferi de o boală cunoscută a poeților, ea se cheamă 'auto-recitare cu orice preț' și are manifestări foarte neplăcute asupra ascultătorilor cum ar fi dureri de cap, nervozitate, dorința de suicid, etc.
Desigur sunt mulți poeți mari care au făcut asta (Bacovia de exemplu) așa te poți considera, on the other hand, într-o companie selectă de poeți care au ținut morțiș să-și distrugă poemele recitîndu-le.
Despre text, mi se pare reușit, mai ales pauzele dintre versuri care îți oferă un fel de timp de gândire meritat, ciudat că mie tocmai respirația aia dintre pastilă și bubă nu-mi place, are ceva nashpa, probabil buba aia e buba. Parcă îmi amintesc că ești soră medicală? Pentru că dacă e așa, înțeleg, e deformație profesională. Dar atunci putea fi respirația dintre pastilă și edemul Quincke, ar fi fost și mai dramatic și mai poetic, în opinia mea.
Iar titlul e ultra-fumat.
În rest un poem bun, bravo.

excelent!

Mi-a plăcut foarte mult timbrul vocii, cum s-a pliat pe poem. Ţi-a ieşit foarte "trist şi cu efect", adică foarte bine scena în care actorul interpretează asta: "brațele tale labirint știu sa țină piept inimii/știu să țină inima la piept/
sînt gata./am pus creionul jos/și termometrul și hîrtia și apa."
Şi, aici, ar trebui să te opreşti, Corina. Trebuie să laşi spectatorul, cititorul în poem, chiar dacă urechea, să zicem, că se mai ţine într-o zdreanţă de carne ca în filmele lui Tarantino, tu mă laşi acolo, uimită, siderată dar mă laşi acolo. Ies eu dacă vreau. Râd.

Frumos ai mai introdus şi acest vers, această zicere rotundă, frumosă, cu greutate: "Tu, ştii, cine sunt? - frumos pronunţată, cu timpi cu tot...

În general, nouă, nu ne prea iese cu recitatul propriilor poeme, dar ţie ţi-a reuşit. Ai transmis perfect emoţia.

to whom it may concern :p

Multumesc pentru apreciere, Virgil. Mda, Carpe Diem, ca titlu, e ultra-fumat, cum bine spunea si o colega de site mai sus, dar eu, eu nu l-am folosit niciodata pina acum [blush!] si am vrut sa am si eu un ‘seize the day’ moment. Buba e un cuvint de care ne lovim cind ne lovim si cum dinspre copilarie spre acum trecem podul zilnic m-am gindit sa il folosesc fara retinere.

Finalul - ludic, aiurea sau nu - mascheaza poate adevaratul final al poemului. Sau nu? :p

Andu, nu stiu daca tu ai scris comentariul, presupun ca tu – cu speranta ca sindromul carpal-tunnel nu este agresiv in cazul tau (desi scrierea repetitiva a aceluiasi gen de comentarii are un prognostic defavorabil dpdv literar). Nu am stiut ca ti-a fost contraindicata ascultarea de poezii recitate in public, pe internet (ah, naughty girl!).
Nevertheless, noi, cei din studioul din Greenwich iti multumim pentru feedback: este nevoie de curaj, vointa si demnitate in a-ti prezenta simptomatica PRSD (post-recitare stress disorder) colegilor de pe Hermeneia, deci, bravo, insa manifestarile de mai sus trebuie luate in serios, Andu!. Ma alatur deci tuturor si iti doresc un sincer: ‘Get well soon!’

Silvia – m-am emotionat rau nu pentru ca noi nu am mai vorbit la telefon ci pentru ca sincer mi-a facut placere sa ma recit si daca aceste cuvinte – scrise, rostite – au atins pe cel putin inca ‘un’ cineva din anturajul poetic inseamna ca a-ti da armura jos in fata colegilor de hobby, un risc asumat dealtfel, nu e un exercitiu inutil de practicare a vulnerabilitatii.

Da, finalul - desi mie imi place asa, ciufulit cum e, inca nu-l pot definitiva – posibil e inca in stare de miscare browniana.

Love and greetings to all!

ocolul lumii în comentarii

Corina, nu știu de câte ori ai avut tu contul suspendat pe Hermeneia, eu l-am avut de multe ori și, te rog să mă crezi, pentru mult mai puțin decât comentariul tău de mai sus... ba chiar aș putea spune că atunci când atacam aveam și mai mult umor decât tine!
Eu te rog pe viitor să te limitezi la bunul simț care sunt sigur că, în mod normal, când nu încerci să epatezi ca aici, nu-ți lipsește.
Iar recitarea este chiar slabă. Vocea și intonația nu-s la locul lor, accentul lipsește lăsând locul unei monotonii așa, cam ca făcutul omletei dimineața.
Încercarea este lăudabilă, dar ce să-i faci dacă rezultatul este execrabil?

'it's not you..it's me'

Andu iti accept scuzele de mai sus ( ca sa nu le numesc lamentatii) si iti multumesc inca odata ca ti a placut mult textul si mai putin inregistrarea.

Pentru conflict resolution intre utilizatorul Andu Moldovan si Corina Gina Papouis propun urmatoarele clauze:

1. Next time there will not be a next time…altfel.
2. Cind ataci neprovaocat sa nu te mire intrarea in defensiva. Atitudinea de bully in orice departament (chiar si cel cel pe care il conduc) primeste 0 points si are consecinte.
3. La urmatoarele mele postari audio pur si simplu evita butonul play! – in cazul in care ai tras concluziile de mai sus singur si neajutat de nimeni.
4. Self control! - Referintele cu tangenta personala (cine esti, unde lucrez, cit bei, ce maninc dimineata) ar trebui evitate – deci stop googling me!

Cu acestea fiind spuse un weekend frumos si ai grija de tine!

it's not me... it's really you

...și asta pentru că este textul tău Corina, iar eu sunt doar un comentator... deci este vorba și trebuie să fie vorba despre TINE și despre poemul TĂU right?
Despre mine dacă vrei neapărat poți divaga și cred că ai făcut-o dincolo chiar și de limitele Regulamentului, eu mă simt chiar băgat în seamă prea mult.
Ideea este cam așa... când postezi un text îl afișezi... când îl afișezi accepți că ți se scrie despre... și nu faci spume la gură pentru că nu îți convine ce ți se spune... this is the name of the game.
Mai mult, daca vrei să nu îți scriu despre recitare, nu eu sunt cel care nu trebuie să dau click pe buton, ci tu ești cea care nu trebuie să publici acel buton cu acea recitare împreună cu textul, right?
Eu o să dau click mereu, în speranța că voi observa o îmbunătățire, deși de la ce am ascultat acum la ceva acceptabil sunt cam 1357 de mile marine, este doar un estimat.
Acestea fiind spuse, un we frumos și ție și să ai și tu multă grijă de tine!
Eu vreau să fiu mai precis decât ai fost tu și spun să ai grijă de tine ca să nu mai spui tot felul de măscări fără să gândești cum ar trebui la nivelul pe care pretinzi că-l ai.

frumos!

este o recitare frumoasă care, din câte vedem, îl face pe Andu să lingă îndelung scrumiera și să-și stingă țigara de frunte, după care să se dea cu căpuțul de gard și să strige hoții. e dreptul lui prin constituție. cine poate opri omul când el vrea să dea cu bidineaua?! e de-a dreptul multitasking!

mi-a plăcut poemul de la prima lectură, dar mie îmi plac toate poemele Corinei. prin urmare nu voi lăsa semnul meu de apreciere, el fiind subînțeles la tot ce postează. îmi place și mie timbrul vocal, iar acest plus de transmitere face bine poemelor.

Mr B :p

Iti multumesc frumos pentru feedbackul generos..aceste prime incercari marcheaza pentru mine doar inceputul erei 'spoken word' on line..am fost receptiva la ce a spus si Andu mai sus (care nu am stiut ca fumeaza! - tut tut tut, naughty!): nu mesajul m-a deranjat ci 'the delivery mode'. Deci. voi practica in oglinda la microfon (nu ride :p) stind in picioare sau jos in dus sau la volan - desi 'verba volant scripta manet' vreau sa las mostenire posteritatii si un cadou audio, asa, for kicks! :p

Si nu numai asta, acest trend este ceva ce a acaparat lumea iubitorilor de poezie de ceva vreme si iata cum de la:
Sylvia Plath http://www.youtube.com/watch?v=_tvSDw84ArQ
la Printul Charles https://soundcloud.com/brainpicker/prince-charles-reads-my-hearts
ca sa nu mai vorbim de actori celebri ca S L Jackson http://www.youtube.com/watch?v=CseO1XRYs9I - (this one's a pearl!!!!:)))
etc etc etc poezia recitata acapareaza si modeleaza un nou gen de audienta.
Deci, watch this space! :p and listen.....

Cheers!

Virgil

Nu înțeleg unde 'hărțuiesc' ți-aș fi recunoscător dacă mi-ai explica, pentru ca să nu mai fac asta în viitor.
Pentru că eu nu văd lucrurile astfel.
Eu mi-am spus și apărat părerea, autoarea nu s-a dat jos de unde stă cocoțată prin studiourile nu încă Abbey Road dar urmează sunt sigur că și ăia ar face orice pentru one quid, iar apoi pe final apari tu cu amenințări nefondate iar apoi Paul prinde moment și mai scoate niște mizerii de la groapa lui de gunoi fără fund.
Corina, îmi pare rău că discuția a degenerat astfel în subsolul acestui text al tău, dar nu mă simt vinovat.
Noi doi aveam o discuție chiar interesantă aici (deși în contradictoriu cu înțepăturile de rigoare) până la intervențiile de mai sus care 'au tuflit' complet ideea polemicii noastre și care, sunt absolut convins, vor rămâne fără nicio repercursiune, pentru că așa e Regulamentul Hermeneia, se aplică foarte personalizat.
Ceva gen democrația pentru căței.
I rest my case

Andrei, I hope you rest your

Andrei, I hope you rest your case și îți vezi de treabă. sper că îți dai seama că nu mai dă nimeni prea mult pe calomniile tale.

I

hate war, love the warriors :p ..which is why I propose:
un colaj poetic audio (PG, of course), o selectie de poezii publicate pe Hermeneia, recitata de vocile Hermeneiei si care poate fi burned in format CD or downloaded in mp3 format si alaturat Virtualiei sau Hermeneiei ca noua rubrica inetractiva. Si pentru ca tehnic este ceva ce probabil necesita expertiza ce mie imi lipseste cu desavirsire ma adresez lui Virgil: so, what does it take or shall I dare ask - how much?:D

Virgil? Andu? Paul? Silvia? Corina? Hermeneia? What say you?

Corina says: I'm in!