jasmine

imaginea utilizatorului alma
alma & zeeny

Experiment literar: 

Comentarii

Întotdeauna mă opresc la portrete, îndeosebi la cele în versuri. Fiindcă deși par simple, e deosebit de migăloasă căutarea interioară a esențelor celuilalt pentru a fi transpusă în poesis. Aici, îmi place îndeosebi partea a doua, spre final, de la versul "tu ai zâmbetul la mai mult ca perfectul...", în prima parte e descriptiv și ușor comun, dar partea aceasta finală vine pe registrul fin al spiritualității feminine, și remarc: "foșnetul pielii pe unde acum iese toamna tiptil", "ca un bărbat în semnul tuturor bărbaților rămași înăuntru, sub pielea noastră... sub măștile lor" - remarc nu doar ideea că purtăm sub pielea noastră, epiderma sufletului, resturi din ceilalți, dar și modalitatea limpede de expresie a acestei idei, neignorând imagistica. Doar în versurile finale se parafrazează "Goodnight America, wherever you are", și asta aș fi spus că aș elimina, dar ținând seama că este și "lynx" în context, și că dă sensul unui "mesaj live", poți păstra. Mai rămâne însă acel: "oriunde ai fi, fii..." care, în conversația obișnuită e ok, și în proză, dar în poezie (deși aici e încadrat la "jurnal - expreiment, tot poezie văd eu) cred că se poate modifica. Oricum, acest portret "gri, obsedant de gri", ușor translucid, mi-a plăcut. Semnul meu nostalgic, prin ruginiu de octombrie.

Ela, te așteptam și doar pe tine aici. Se pare că firul de argint încă există. Și tu ești în portret, și undeva, sub pielea mea de jasmine, undeva, lângă inimă. Mulțumiri.

jasmine imi zice sa iti telefonez. jasmine are ochi verzi dupa cum se pare , doarme.. uneori asculta Bob Dylan si plange . Alteori sare coarda unor iubiri mult prea inalte. Din pielea ei rasar flori albe de toamna. E undeva o planta care se numeste Jasmin, apare doar in diminetile care incep cu alte litere...

un text calm, oarecum resemnat, al feminitatii neinundate de eros (as zice eu), al adolescentei sau adolescenței perfecte. dar, evident ca s-ar putea sa nu ma pricep. e o chestie sa scrii bine, mai ales cind ai talent am doar o vaga rezerva fata de aceasta culoare a textului si fata de finalul "fii iubita". in rest numai de bine textul merita evidentiat (zic eu)

Adrian, îți mulțumesc. Sunt dimineți care încep cu alte litere, așa e. Jasmin rămâne mereu floare de inimă. Și, da, ascultă Dylan. Și Floyd. Și Neil Diamond.

Virgil, ai dreptate, voi renunța la ultimul rând din text. Și ar mai fi ceva de lucrat și la vizual. Însă azi-noapte, la mine se vedea bine nuanța aceea de violet. Merge și un simplu gri, poate pe o imagine b/w. Îți mulțumesc pentru sugestii și aprecieri, pe care le primesc cu aceeași considerație ca întotdeauna.

nu. mie imi place imaginea asa cum e. imi creaza senzatia de "color-pass effect". aproape cred ca ai folosit-o desi e foarte probabil ca e doar o coincidenta. dar, nu, nu cred ca daca ai imersa totul in alb/negru sau nuante de gri ai obtine efectul vizual de aici. eu ma refeream doar la culorarea literei din text. nu stiu de ce as fi preferat poate un verde-gri sau poate un bej. dar e posibil sa nu vad eu bine.

Voi încerca sugestia ta, voi reveni cu variante de culoare. Mulțumesc!

un poem delicat, o boare în miezul unei zile toride, o lectură plăcută! felicitări!

Alma, a trebuit să mă întorc pe textul tău... e senzația aceea de ireal, de diafan fără a fi desuet... cum ai reușit? Și mai era ceva, ce m-a împiedicat să las semn prima dată. Pînă nu mi-am dat seama despre ce este vorba, nu am putut să scriu. E ceva care mie mi se pare artificial... prima parte. Și asta pentru că nu cred că există astfel de ochi. Atîta tot. Acolo cred eu că ai exagerat. Trebuie să găsești alt început. Generalizează fără a da impresia că o faci, așa cum ai reușit să o faci în restul textului. Aici ai fost prea abruptă. Restul însă e o atingere delicată de feminitate... fără "discurs", cald, puțin flegmatic chiar, într-o încercare de redefinire... Evidențiez și eu experimentul tău (vostru?), cu mulțumire și cu rugămintea de a revedea începutul...

Sapphire, îți mulțumesc pentru aprecieri și sugestii. Ai dreptate, ceva parcă nu e "natural" în început, poate așa sunt începuturile, până se decantează lucrurile. Cât despre experiment, cineva mi-a trimis, întâmplător, fotografia aceea, care a venit pe o anume stare a mea. Era 2 noaptea... am scris...

Thorkild, îți mulțumesc. E un text scris într-o noapte de toamnă târzie, frig, ploaie. Interesant că tu ai simțit vara aici. Cea din suflet.

un poem frumos. a mai fost pus pe site la inceputuri, dar merita sa apara. frumos...

Lucian, îți mulțumesc pentru apreciere, mă bucur că ai revenit pe textul acesta.