tu ai tot, ai gesturi ce rămân inscripționate pe pământ și pe ape, ești iubit dumnezeiește,
iar chipul tău întinerește, câte șapte ani o dată, când îți sunt aproape, fericitul meu
tu ai și primești în fiecare zi simple și adevărate incantații și chiar dacă nu le
auzi, ele sunt trimise de la capătul pământului, se scriu pe cer printre stelele
din care afli că iubirea te face să devii pur și simplu nemuritor, milenarul
meu
în comparație cu tine, eu nu am aproape nimic, decât că uneori te
înghit și nu e echitabil, de aceea mi-am promis să te debarc din
când în când, din ființa mea mergătoare la pas, să nu mai fi
purtat chiar așa peste tot și prea adorat, împlinitul meu
așa că din pecs mă voi întoarce dormind prin pustă,
o să ajung în somn, acasă, tu între timp ai să
mi te strecori înapoi în medalionul din
piept, mă voi arunca drept în vacarmul
singurătății din apartamentul cinci,
unde mă așteaptă prin dulapuri
numai hainele cele negre,
îmbrățișate cândva de
tine, iubitul meu
Poezie:
Comentarii
Virgil -
"să nu mai fi purtat” sau „să nu mai fii purtat”?
adinaungur -
Însoțit de adverbul de negație "nu", verbul "a fi" are forma terminatiei intr-un singur "-i". "a nu fi" este forma corectă!
emiemi -
Nu stiu in totalitate ce modificari au aparut in DOOM dupa 2005, dar eu stiam ca se scrie cu doi de i. Imi place dispunerea descrescatoare a poemului, la fel si imbinarea planurilor. Inceputul aproape paslm se muta foarte bine stapinit in cotidian.
Virgil -
evident problema se pune cu privire la cine este subiectul, tu sau eu, si la ce fel de diateza este vorba acolo. pentru ca eu cred ca este una sa spui "eu/tu să nu mai fi purtat" si este cu totul alta sa spui "tu să nu mai fii purtat". datorita formei poetice si a acceptarii aspectului eliptic in limba română este destul de greu insa din context a determina asta.
Aranca -
corect este "să nu mai fi purtat”. un typo cred: "inscripționațe". despre lirismul textului, numai de bine! deosebit finalul prin accentul impus, bine dozat, stratificat din toate punctele de vedere, chiar și grafic (totul descrește până la esență, unicitate:"iubitul meu"): "o să ajung în somn, acasă, tu între timp ai să mi te strecori înapoi în medalionul din piept, mă voi arunca drept în vacarmul singurătății din apartamentul cinci, unde mă așteaptă prin dulapuri numai hainele cele negre, îmbrățișate cândva de tine, iubitul meu" remarc "vacarmul singurătății" ca original.
Virgil -
continui sa consider ca forma e gresita daca s-a intentionat diateza pasiva
Oriana -
Cred că ambele forme sunt corecte și mai cred că trebuie să respectăm opțiunea autoarei pentru una din ele. Nu înțeleg de ce se comentează așa de puțin conținutul. /O\
tincuta -
Ambele forme sunt corecte, dar fiecare te duce cu gândul la altceva. "ai să mi te strecori înapoi în medalionul din piept", pe mine mă duce cu gândul la amintirile dragi care rămân aproape lipite de suflet, să-ți ofere din când în când, bucurie! Îmi place curgerea lină și firească a poemului din care țâșnesc "simple și adevărate incantații" tincuta
Virgil -
am senzatia ca cine raspunde aici, daca tot raspunde vis a vis de comentariul meu nu inteleg de ce nu il citeste in intregime. am spus continui sa consider ca forma e gresita daca s-a intentionat diateza pasiva Cu alte cuvinte autorul trebuie sa ne spuna deschis ce diateza a intentionat si asta va clarifica lucrurile. P.S. si elementele de gramatica fac parte din continut, cel putin intr-un anumit sens
adinaungur -
Profetul, emiemi, Aranca, Oriana, Tincuta, trebuie s[ recunosc c[ m-am amuzat teribil citind opiniile de sub text! Nu-mi r[m\ne dec\t s[ v[ multumesc, fiec[ruia ]n parte, pentru atentie si comentarii! :) Sa ne citim cu bine!
lucian -
mai adina, esti tare provocatoare! sa nu lamuresti tu cum e cu problema diatezei?!?... ci, doar sa te amuzi in privinta acestei dileme care nu spune nimic despre text? hm!... ma mira faptul ca au uitat de PECS. parerea mea umila remarca forma care sugereaza ideea ca textul se rezuma la unic, la unica iubire, la unicul iubit.