Autodafé

imaginea utilizatorului Sancho Panza
Autodafé

Jumătate albă, jumătate fiară
mi se frânge șubred strigătu-n afară
mi se-afundă mersu-n mâl de neputință
smulge-mi, Doamne, smulge-mi spinul din ființă
lasă timpul vânăt să se scurgă tot
nu mai știu cărarea, nu mai vreau să pot
golul cu limanuri de-așteptare roase
năvălește silnic în lumini și-n oase
nu mai am mătănii să număr pe ele
ceasuri smălțuite cu false vopsele
termină-ți lucrarea, termină-mi cuvântul,
istovește-mi, Doamne, furia și gândul.

Comentarii

Rima utilizată oferă o tentă apocrifă textului și dă senzația unei lecturi din culegeri de balade și bocete populare. Am observat diferențe mari de valoare între textele postate; îngăduie-mi să îți spun că nu tot ceea ce scrii se poate posta, folosește-ți filtrul autocenzurii. Acest lucru te va ajuta să diferențiezi un diamant de o mărgică de sticlă.

stiu, Marina; multumesc...dar nu te supara - pentru mine virtualul e un loc de relaxare, intr-o mare masura. si un punct de observatie, daca vrei... sunt atatea lucruri grave in viata reala...incat aici prefer sa ma misc lasand la o parte incrancenarile. daca uiti sa zambesti , esti pierdut...:)

Adriana, nu confunda totuși un loc virtual de relaxare (ce poate purta diverse nume...) cu un ezine de literatură și arte.

un text bun, chiar daca nu poate place tuturor. eu as mai adauga mister, mai ales spre final

Marina, si pe acest ezine de literatura si arte trebuie sa ne miscam scortos si rigid, patrunsi pana-n varful degetelor de esentele sublimate ale egourilor? :) ce-ar fi sa ne relaxam putin? sunt convinsa ca soarele rasarea cu mult inainte de rasaritul Hermeniei...iar Arta exista inainte de Hermenia ...si, slava Domnului, nu se va pierde daca eu ( de pilda) voi recunoaste ca sunt departe de perfectiune. si-mi amintesc de "Numele trandafirului"... dar daca totusi Dumnezeu rade, Marina? :) de fapt, cred ca stii ce vreau sa spun; doar ca...aici e prea "stramt" pentru un astfel de subiect :)

Mi-a placut acest text tocmai prin atmosfera pe care o degaja si muzicalitate... tocmai locurile unde autoarea falseaza dau senzatia de autenticitate a trairii. Incearca sa scrii acelasi text fara rima si sa ocultezi astfel ritmul... ascunde cantecul in interior. O sugestie doar, un posibil experiment.

Valdimir, ti-am citit comentariul...stii ce-i ciudat? :) ca autoarea nu falsa pe nicaieri. pur si simplu striga.nu, nu e vorba de o traire mimata... da, stiu, privit din afara, trebuie sa para absolut patetic...:) e un text pe care nu mai pot interveni. fireste ca subiectul are si variante de abordare dezvoltate in vers alb...dar asta asa s-a scris. multumesc pentru interventie si comentariu.

Adriana eu nu-mi permit luxul datului cu parerea privind sentimentele autorilor care le-au generat textele... prin urmare cand vorbesc despre locurile in care autoarea falseaza ma refer la rima incompleta :)