downtown

imaginea utilizatorului Ela

azi ne întâlnim la intersecția peregrinilor
străbatem în sens invers orașul
până spre centrul lui
acolo unde luminile nu mai ajung
e kilometrul zero al umbrelor

îmi aștern părul peste ultima stradă
să meargă cei cu tălpile prăfuite
singurul covor omenesc
pe care îl acceptă locuitorii
din cealaltă lume

ei îți vor simți parfumul iubito
și vor muri ca după o îmbătare cu mir
tu vei trăi mai departe
prin coloana lor vertebrală
sfărâmată de îngeri

Comentarii

offtopic: credeam ca niciodata nu o sa imi placa hermeneia. tocmai vin de pe un alt site "literar" care m-a cam dezgustat si pentru prima data ma bucur ca exista hermeneia si pentru mine. acum despre text: mi se pare lucrat in graba, cam folosite chestiile cu km zero si ingeri si coloane vertebrale. ce imi place e in strofa a doua: "îmi aștern părul peste ultima stradă". de la expresia asta poti construi o adevarata poezie. fi mai exigenta cu tine

multumesc, Virgil. nu, nu e construita in graba, ci in ultimele 7 zile. si chiar a fost corectata si acum, desi e putin dificil fiindca nu sunt la mine. incerc sa fiu exigenta. uneori reusesc, alteori nu pana la nivelul exigentei celorlalti. multe lucruri s-au folosit in poezie, dar nu stiu daca in contexte similare, am participat deja la o intalnire unde s-a discutat mult pe tema ce anume se mai poate scrie original, inedit, nou in asa fel incit sa nu fie nici artificial, nici fortat. oricum, nu am scris banal. multumesc pentru parere voi tine seama. mi-ar fi placut sa stiu parerea ta si pe unul din textele mai bune, in caz ca ai gasit pana acum.

Toate textele tale postate în ultimele zile seamănă între ele și cu celelalte dinainte. Așa cum tocmai am scris într-un alt comentariu la alt autor, aici, aștept ceva deosebit, o provocare literară (și de la alții, inclusiv de la mine). Cred că atunci când nu mai suntem în stare să aducem nimic nou, e mai bine să luăm o pauză de la scris.

alma, asa cum spuneam mai sus, este o framantare a mai multora: ce anume mai putem scrie nou, provocator literar si cu autentica valoare in acest timp? incotro se indreapta poezia? etc. sunt multe intrebari pe care ni le vom pune mult timp inca si vom scrie. daca tu spui pauza la scris, eu spun sa scriem, sa lucram in noi intens, pana gasim acel nou. nu iau pauza, cata vreme viul e viu.

Te înșeli, frământarea trebuie să fie în tine, tu față de tine să aduci ceva nou, nu în grup. Lucrează intens și textele nu vor avea niciodată sclipire de geniu. Fleming a plecat în concediu, apoi a descoperit penicilina. Noul este sau nu este în tine. Dacă îl cauți prea mult, blochezi sinapsele (subconștientul - știi tu).

cred ca ar trebui sa comentam textul. daca vreti o dezbatere pe un subiect anume, scrieti un articol, o polemica, etc

Am comentat chiar textul - am precizat că nu aduce nimic nou. De ce e așa - cred că suntem destul de maturi poetic să știm asta. E un text cu tălpi, mir, îngeri. Mai lipsea albastrul.

Revin cu precizarea că poemul nu vine cu nimic nou în contextul liricii tale. Atunci când le vei strânge într-un volum, probabil că acest lucru se va observa.

Alma, am inteles Perfect ceea ce ai scris. Gindeste-te ca toate poeziile tale din ultimele 6-7 luni cel putin, indiferent unde le-ai postat, seamana intre ele. La fel seamana si ale altor cunoscuti ai nostri, indiferent de nume. Acest lucru e bun, fiindca se poate recunoaste un autor dupa stilul lui, dar e si rau - in caz ca se poate spune rau - fiindca nu iese din matca, din lirica lui, ca sa folosesc tot expresia ta (desi Mihai Leoveanu, de ex., isi pastreaza lirica si stilul de mult timp). Asta e o discutie care se poate continua la nesfirsit. Pe de alta parte, am si poezii care nu seamana deloc, dar deloc intre ele. Sau nu seamana cu cele postate in ultimul timp. Apropo de volum, cind va mai fi sa fie, fii sigura ca inainte de a fi publicat se vor observa toate cele necesare inainte de aparitia lui. Si tot apropo de volum - in offtopic acum - cineva iti va aduce primul volum, zilele acestea. Sper sa poti citi poeziile, fara reprosul ca seamana intre ele si ca nu am adus nimic nou, conform necesitatii tale de nou. Nu e nevoie de mai multe explicatii din partea ta acum, fiindca am inteles destule.

Întrebare, Ela: ce legătură au textele mele cu textele tale? Despre textele mele, îmi spui la textele mele, nu crezi că e corect așa? Altfel sună a capra vecinului. Păcat că nu vezi diferența între reproș și critică. Poate pe termen lung vei realiza că nu am încercat să îți fac rău, din contra, să îți arăt cum consider eu că ar fi mai bine. Nu mă așteptam la astfel de răspuns (adică să te superi). Linea, la aceeași provocare, mi-a răspuns cu un gând pozitiv. Mulțumesc pentru volum. Îl aștept cu deosebită plăcere.

Raspuns: tu stii bine ce anume ma supara pe mine, daca ma supara. Asa cum stii ca aceasta polemica este mai mult decit inutila. Tu insasi ai scris mai sus: " Așa cum tocmai am scris într-un alt comentariu la alt autor, aici, aștept ceva deosebit, o provocare literară (și de la alții, inclusiv de la mine)". Nu e vorba de capra vecinului, daca asa gindesti, e alegerea ta. E ceea ce exista: fiecare are stilul sau. Eu asta am spus. Si fireste ca m-am referit la tine cita vreme si tu te-ai referit la tine. Inteleg bine ce astepti. Si de la mine, si de la tine, si de la toti ceilalti in care crezi. Fiindca avem asteptari asemanatoare. Imi pare rau ca nu am putut raspunde pozitiv la un comentariu care nu a avut ton pozitiv, cu atit mai mult cu cit au mai urmat inca altele 3 din partea ta. Si daca citesti cu atentie - cum sigur o faci - aceasta poezie nu este despre talpi, mir, ingeri. Si daca lipseste albastrul, ironia sortii. Te rog sa oprim toate discutiile astea la acest nivel, sa scriem fiecare pe cit de bine reuseste. Sper sa te poti bucura realmente de volum. Si fii sigura ca voi pastra ce este pozitiv din ce ai scris aici si voi lasa la o parte celelalte.

Dă-i suflu vital, Qi, pe lângă lumină. Fă-l să trăiască, să se miște singur, să fie viu. Cred în asta și aștept să te recitesc.

Alma, este ceea ce va urma. Aici e intersectia peregrinilor, orasul este parcurs invers, pina in centrul zero al umbrelor, pe strazi imi astern pletele pentru... Stiu ca ai simtit. Multumesc. Mai departe dau viu viului.