Înfloresc iernile

imaginea utilizatorului silvius
Omul de zăpadă

Pe drum printre fantasmele iernii
m-am furişat într-un om de zăpadă.
Ninsori anină fulgii pe gene,
pe îndepărtari fără contur
se văd urme care mă duc
la casa femeii cu ferestre luminate.

Când întâlneşte omul de zăpadă
mirarea ei este cât un poem.
Pare a descifra un râu de iubire
în curgere prin cuvinte
ajunse în inima-i mută.
Coboară în sine şi deschide
miracolul zilelor trecute
vrea să-l păstreze dar mâinile ei
îngheţaseră pe zâmbetul iernii.

Femeia îmi dă ocol cu privirea
răvăşită de neprevăzut,
înfloresc în gândurile ei
iernile în care ne-am iubit.

Comentarii

din păcate textul acesta mi-a părut

din păcate textul acesta mi-a părut fad, apos, plin de locuri comune. Din punctul meu de vedere poezia din el se rezumă la primele 2 versuri ale strofei 2. Ideea furișării într-un om de zăpadă duce involuntar gândul către jack frost -personaj care nu moare ci se trezește mutat într-un om de zăpadă până își rezolvă, evident, niște probleme de viață rămase în coadă de pește.
În altă ordine de idei-”Ninsori presară fulgii pe gene”-da, sigur imagine corectă, ninsoarea într-adevăr presară fulgi pe gene și nu numai dar asta este la un nivel de compunere clasa a 3-a.
Tehnic vorbind-rima din prima strofă ”conturate/luminate” nu pot să pricep dacă e involuntară-presupun doar că da, caz în care cred ca merită o atenționare-nu are sens o rimă acolo.
Probleme de logică, apoi-dacă ”îndepărtările” sunt ”abia conturate” cum se pot vedea pe/în ele urme care să ducă undeva, oriunde.

Strofa 2-exceptând primele 2 versuri care, după cum am spus, sunt poezie ok, apar din versul 3 următoarele probleme: 1. Cine pare a descifra un ”râu de iubire”(iarăși o sintagmă răs-folosită)? De asemenea cine coboară În sinea cui? Pot gândi că inima mută este a omului de zăpadă dar nu e sigur.

Strofa 3-al 2-lea vers este hilar, sincer-cum adică ”răvășită de neprevăzut”? care era neprevăzutul? omul de zăpadă în care îl recunoaște pe cel furișat întrânsul? Și apoi iarăsi lipsa unui subiect pt verbul ”Înfloresc”-cine? ”Eu-omul de zăpadă” înfloresc? Iernile? Cred că iernile deși structurarea imaginilor este greoaie și deloc avantajoasă pt text.

Scuze pentru ...”demontarea” scrierii dvs dar cred că nu strică din când în când să mai căpătăm și alte priviri asupra a ceea ce scriem, nu doar tolerante. Poate mai prindem câte ceva și asta nu e chiar rău, nu?

numai bine.

Nu e rău doamnă, când o faci

Nu e rău doamnă, când o faci cinstit şi cu bună intenţie.
Exageraţi de multe ori, nu sunteţi un om al şcolii, altfel aţi şti cum se fac compunerile, nu în clasa 3-a ci într-a 12-a. Mulţumesc pentru demontare, e o părere pe care o iau în considerare pentru îndreptare, dar am primit şi altfel de păreri şi asta e chiar bine.

d-le Silviu nu am nici o urmă de

d-le Silviu

nu am nici o urmă de rea intenție iar opinia a fost una cinstită și argumentată.Cât despre cum nu sunt eu ”om al școlii”, nu ați nimerit-o.Dar deloc.Cred că depinde de...școli.De altfel ”compunerile” la a12-a pot fi surprinzătoare. Regret că nu ați putut primi mai senin și un comment mai puțin favorabil legat de textul dvs și manifestați tendința de a o lua personal. Opinia mea se lega de un text nu de autor.
Dacă vă convine pot afirma că este o scriere genială fără nici un defect, iar imaginile de genul fulgilor în gene sunt inedite , cu atât mai mult după modificarea verbului ”presară”cu ”anină” printre alte modificări operate pe scrierea în discuție. Și încercați de asemenea să luați în seamă și factorul subiectiv, ce nu place unui cititor poate la fel de natural să -i pară incredibil altuia.

o zi frumoasă