blog de iarnă

imaginea utilizatorului alma
key words

ninge de dimineață, aproape viscolește. e iarnă ca pe vremuri, când se schimba de ghete pe banca din curtea școlii și papucii se făceau albi până în clase. se spune că era frig și fetele purtau pantaloni pe sub uniformele bleumarin, iar băieții pulovere cu gât pe sub cămășile albastre. era iarna aceea ca acum sau poate că sunt mai multe ierni suprapuse, aceeași școală, aceiași papuci de schimb, aceiași profesori [...]

i s-a schimbat pielea, degetele i s-au adunat spre interiorul palmelor, de parcă ar ține mai strâns în mâini firele ariadnei. ninge ca în poveștile pe care mama nu i le-a citit niciodată, citea mereu aceeași și aceeași poveste, despre căluțul care zbura peste mări și țări, dar ea nu a știut că așa transforma visele în banale aripi albe. a contempla visul înseamnă a intra în posesia cheilor?

nu am mai scris demult o scrisoare simplă, începută cu dragul meu și inevitabila virgulă, inevitabilul spațiu între cuvântul dintâi și numele tatălui, între cuvintele cheie și toate numele. o scrisoare simplă, pe care să o îndoi atent și să o închid într-un plic lipit cu pelicanol și timbru cu zimți rupți din graba unui funcționar atins de rutina cotidianului. dar ce adresa mai ai tu, prietene, și ce îți va spune poștașul, domnule, aveți o scrisoare din românia sau poate o va arunca în cutia poștală, printre reclamele la coca cola și cronica ultimului film nominalizat la oscarul nefericirii...

Proză: 

Comentarii

vesnicia papucilor.... jurnal interesant, deci care merita continuat Observatii: - mi se pare ca exista un amestec eclectic (scuze pentru aparentul pleonasm) de stiluri, dar probabil ca iarna asta ne arunca definitiv in postmodernism asa ca poate e ok - inteleg ce vrei sa spui prin "profesori fără cancere și fără atâta veșnicie de dus între coaste" dar pluralul la cancere mi se pare cam aiurea iar finalul cam optzecist. - la fel "ultimului film nominalizat la oscarul nefericirii..." mi se pare cam melodramatic, in esenta slabeste robustetea textului dar, evident acestea sint doar observatiile mele critice si cu siguranta ca e foarte greu pentru mine sa judec de vreme ce in lumea mea nu exista zapada decit pe munti acum am sa fiu cinic, imi iau papucii si merg la ocean (ca sa vezi ca si aici papucii ramin vesnici)

Alma, am intrat surprinsa pe pagina aceasta... chiar de la titlu. Si... nu ma asteptam la ce-am gasit. Desigur, recunosc "vocea", si poate de aici usoara senzatie de "amestec", pentru ca stilul tau atat de matur si lucid nu putea sa nu fie indulcit de privirea "inapoi". si-mi place si faptul ca nu e un jurnal propriu-zis, pentru ca nu ne lasi sa ne dam seama despre care moment vorbesti (si spun asta dincolo de aparenta cu care ne-ai momit). Una peste alta, frumos. Si eu aceeasi sugestie ca si Virgil, pluralul "cancere" nu suna bine. Desi, cunoscandu-te, as da vina pe mine ca nu vad sugestia pe care sigur ti-ai dorit-o.

Ați surprins exact "ștersăturile" din text, la "cancere" nu am știut ce "formă" să aleg (inițial era altfel scris), iar finalul încearcă să sugereze ideea de demult (optzecistă, cum a spus Virgil), când scriam eu însămi scrisori în plicuri timbrate (păstrez într-o ladă corespondența cu o prietenă de departe, o scrisoare pe săptămână, mai bine de 15 ani...). Textul nu e decât un flash al unei stări(nu am publicat decât rar astfel de texte, nu pentru că le consider slăbuțe - deși acesta e adevărul! :) - ci pentru că îmi par dezvelitoare de suflet) - și încerc să nu fie prea mult spam :)). Vă mulțumesc pentru păreri.

Alma, daca ar fi sa compari poezia pe care o scrii cu filele de jurnal, cred ca ai face o mare greseala. Nu cred ca poti spune ca astfel de texte sunt "slabute"; ca fila de jurnal este bine scrisa. Si cred ca scrisul si pe linia aceasta nu poate decat sa iti foloseasca... Cel putin mie mi-a facut placere sa te citesc si astfel. Cat despre descoperirea de suflet, stiu cat te costa, dar ia-o astfel: rezultatul merita :-)

Saphirre, mulțumesc de încurajare. Poate am să mai postez astfel de flash-uri. Dacă îți face plăcere să le citești, mă bucură sincer.

am spus "urnal interesant, deci care merita continuat" deci nu cred ca e spam

Virgil, este destul de mult de criticat și de lucrat pe acest text. De altfel, și tu ai subliniat destul de multe puncte critice. De asta am spus că voi încerca să nu fie prea mult spam.