din penumbră

imaginea utilizatorului Aranca


©2007, Marina Nicolaev

toamna nu mai am elocvența firului de iarbă
dincolo de bastida valului
echinocțiul se ghemuie sub același munte

muntele îi mai caută penumbra
emigrând fiecare vis

prin somnul Lui
ard păsări mari de lemn
suflet fără chip
semn întru desemn

„undeva, m-am oprit și v-aștept”

doar eu zidesc amar
surâsului împietrit peste Umbră
inimă de pământ
întotdeauna
de două ori
toamna...

Comentarii

"bastida valului" sună ciudat Bastida sugerează o fortificație, iar valul este nesigur, efemer. Sau poate exact pe această contradicție ai mizat? "ard păsări mari de lemn suflet fără chip" asta îmi sună prea optzecist... ar merita reformulat, așa mi se pare M-a impresionat "elocvența firului de iarbă", și finalul "inimă de pământ/ întotdeauna/ de două ori/ toamna" Îmi place atmosfera poemului de nostalgie difuză, căutându-și o cale zen dinspre resemnare spre împăcare. Te citesc cu plăcere, sunt sigur de câte ori deschid pagina ta că voi găsi Poezie. Poezia aceea care hrănește sufletul obosit...

Da, am mizat pe "bastida valului" tocmai pentru contradictie, pentru efemer. "păsări mari de lemn" au o semnificatie religioasa veche, venita de departe odata cu Omul Tarii de Lemn. Multumesc pentru trecere!

As vrea sa mai adaug, Doru, [ca nu dau nastere la alte speculatii (smile)], pasarea din lemn e pasarea sufletului pe care o gasesti la Sarmizegetusa Regia in incinta sacra, unde se afla de altfel, si cele sapte vami, sapte sanctuare.