„După ce a participat la balul de binefacere, Zâna Senzual a venit chiar ea la orfelinatul „ Micul Prinț” să doneze banii strânși din donații. Zâna nu s-a sfiit să îi ia în brațe pe cei de la orfelinat, din contra, a încercat să formeze legături de prietenie cu micuții.”
Televizorul mergea singur de o bucată de vreme. Cristina pregătea meticulos nodul funiei. Trebuia să fie perfect, ca o mamă bună. Lustra era și ea pregătită, o aștepta de ceva timp. Puțin cam șubredă, însă cu toate garanțiile de rigoare. Avea s-o țină și avea s-o țină cât trebuie. Se urcă pe taburetele ciobit la colțuri. Legă funia de lustră. Își strecură capul în bucla făcută atât de frumos și cercetă locul faptei.
„Zâna Senzual a fost atât de impresionată de drama micuților încât a decis să facă un tur prin încăperile lor ca să vadă mai bine arhitectura și nevoile. Este decisă să contribuie substanțial la îmbunătățirea calității vieții acestora. Mai mult decât atât, să dezvolte o campanie de promovare a adopției juvenile.”
Copiii au fost transformați în ventriloci pe care îi luăm acasă, îi îmbrăcăm frumos și îi expunem apoi în sufragerie. Oricine intră să-i poată admira. Oricine îi vede să întrebe de unde au fost cumpărați. Copiii orfani nu sunt copiii statului. Nici copiii părinților lor nu mai sunt. Cui aparțin? Doar celor care mai au sufletul necesar în vână de a trece pe la centru ca să-i ia în brațe. Ciudat că în acea zi, Zâna cea senzuală a dat peste trei cadavre în pivniță și un sinucigaș în desfășurare chiar în dormitorul principal. N-a mai putut să-l salveze. Moartea înăuntrul lui era ancorată într-o realitate seacă. Asta însă nu a împiedicat-o să vină mai departe să-i viziteze. Să aducă căldură monetară și senzualitate atmosferei reci.
Cristina mai cântărea dacă să arunce scaunul de sub picioare sau nu. Îi plăcea să stea așa, cu capul sprijinit de funie. Era liniștitor. Se apucă să fumeze o țigară, ca de despărțire. Ar fi trebuit să scrie o scrisoare să le spună alor ei că nu e vina lor. „O să se prindă ei cândva.” Gândurile îi erau mai concentrate ca oricând. Culmea, se gândea la Zâna Senzual care stă ca orice om, într-o zi normală în troleu în fața unui compostor. Biletul în mâna dreaptă și telefonul în stânga. Rezolvă treburi importante, desigur. Însă ceea ce nu știe ea este că biletul reprezintă cea mai importantă problemă a momentului. În spatele ei mai sunt încă treizeci de oameni. Aliniați ca la armată, în șir numărat și îndreptat cu spatula de întins ciocolată. Mmmm...cât de bine sună, ciocolată, albă desigur. Azi toată lumea se spală.
Lumea a mințit-o pe Cristina, viața nu se scurge prea repede în ultimele clipe, ci mai degrabă zăbovește. Îți dă răgaz să te hotărăști dacă vrei să duci până la capăt un act pe care l-ai gândit în profunzime în zilele de agonie. Timpul în urma ei îi striga faptele pe fast forward. O enerva că dintr-o dată începea să-și aducă aminte haotic. Că-i zboară gândurile în toate direcțiile fără nicio noimă. Aceleași întrebări fără răspuns căutau revelații în ultimul moment. Nu trebuia să se mire, la urma urmei ăsta fusese un mod de viață pentru ea. Ritmul ia fost scos din ciclul natural al mișcării. Senzațiile i-au fost diluate atât de tare încât nu mai simțea când se adunau înăuntru ca să le dea afară în urlete burgheze. Era nervoasă pe ea. Și-a amintit cum stătea în spatele Zânei, aliniată în fața compostorului pentru trei găuri. Una, două, trei. Câte una pentru fiecare rușine. Pentru fiecare modestie falsă. Pentru fiecare gram de alcoolizare cu care își umpluse viața și tihna. Dezastru material. Spiritualul era abstractizat în miliarde de alte găuri compostate pe bilete care duc naiba știe unde. Nervii creșteau. Ce căuta ea în spatele Zânei? Nici nu avea bilet și nici nu voia să meargă mai departe. Nu mai avea niciun sens să aștepte. Până și țigara se terminase. Transpirație pe obraji, respirație accelarata, cumul de orori în mintea ei. Era aproape. Împinsese scaunul de sub picioare. O ultimă rugăciune. Poate mai există ceva dincolo.
Trecerea fu rapidă. De la lustră până la dușumea era o distanță mică. Înainte să conștientizeze se trezi pe jos, cu scaunul lângă ea și cu lustra pe burtă. În tavan rămăsese o gaură neagră. Și gaura promitea mai mult decât ștreangul ei.
Atenție, lumea e în cădere de maximă securitate!
Proză:
Comentarii
„garanțiile de vigoare”? - probabil
Virgil -
„garanțiile de vigoare”? - probabil ai vrut să spui „de rigoare”
„Doar celor care mai au sufletul necesar în vână de a trece pe la centru ca să-i ia în brațe.” - habar nu am ce vrea să spună fraza asta.
„în zilele de agonie extaziată.” - pe bune că asta sună ridicol de aiurea în limba română.
„la urma urmei așa-i fusese toată trăirea” - amuzant de pretențios în context.
„ca să le dea afară în urlete burgheze....” - whata...???? ce a vrut să spună chestia asta?? ce e aia „urlete burgheze”?
„respirație isterică” - o asociere aproape ridicolă.
Deci, părerea mea este că textul are și părți reușite dar și părți dezlînate, școlărești sau pur și simplu aiurea. Cred că vei putea scrie bine cîndva dar trebuie să devii mult mai exigentă cu ce scrii. Pentru că succesul de a scrie bine poate fi o chestie faină și admirată dar penibilul unui text nereușit e un o gafă care se uită greu și trebuie evitată cu orice preț. Iată că am ajuns și panseist... Probabil e ora. Tîrzie.
Virgil,
Madalina Cauneac -
Virgil, multumesc pentru ca m-ai citit si comentat, apreciez!
urlete burgeze a vrut sa fie o metafora pentru certurile si isteriile din senin pe care unul sau altul are tendinta de a le starni doar pentru ca nu-i place una sau alta.
„doar celor care mai au sufletul necesar in vana de a trece(...)” era o ironie pentru filantropii, starurile etc care-si fac imagine pe spatele celor cu o situatie de plans.
Cred ca niciuna dintre imagini nu a fost prea bine construita din moment ce nu-s percepute ca atare. In celelalte parti am modificat. Sper sa fie mai bine.
Incerc sa devin mai exigenta, de asta am ajuns sa stau pe un text cateva zile dupa ce l-am scris. Trebuie sa-mi instruiesc si ochiul dar pana acolo mai am muuuuullttt si pe bune ca uneori sunt foarte sigura ca n-o sa-mi iasa.:))
Singurul lucru de care am să
a.a.a. -
Singurul lucru de care am să vorbesc acum este titlul. Părera mea este că, atunci când acesta este in altă limbă, faptul trebuie jsutificat satisfăcător. Altfel, se produce un efect snob (moda titlurilor străine ori apariţia simbolurilor /, &, *, etc)...
cred ca mi-a fost lene sa mai caut
Madalina Cauneac -
cred ca mi-a fost lene sa mai caut ceva in romana. parca daca le-ai spune in engleza suna mai bine:)), dar stiu, asta e doar o dovada de comoditate creativa.
la textul asta ce-i drept titlul in alta limba nu se justifica, dar nici snob nu se vrea. ma mai gandesc daca il modific.
Pare-mi-se mie că-i mai comod să
a.a.a. -
Pare-mi-se mie că-i mai comod să cauţi ceva în română decât în engleză :). În limba engleză există, e drept, expresii intraductibile în română, însă, fără să o dau în patriotisme pestriţe, trebuie să mai treacă ceva timp până o sa ajungă bogăţia şi sonoritatea limbii române.
Ma gandesc la ceva
Madalina Cauneac -
Ma gandesc la ceva variante...intotdeauna am stat prost la capitolul asta, imi este greu sa gasesc un titlu potrivit, cred. Inca incerc sa ma hotarasc intre "suicid prost sincronizat" sau "si cu zana ce facem?"? Tu ce crezi?
Nu-mi prea stă în caracter să dau
a.a.a. -
Nu-mi prea stă în caracter să dau sugestii. Mă limitez la observaţii. De multe ori, eu îmi aleg un titlu folosindu-mă de alegoria ideii centrale.
Am modficat titlul,
Madalina Cauneac -
Am modficat titlul, multumesc!
Acum titlul suna comic. Un fel de
Virgil -
Acum titlul suna comic. Un fel de "Feriti-va de magarus".