Cantata în mi minor

imaginea utilizatorului Madalina Cauneac

într-una din zilele viitoare vom tresări cu toții în mormânt
și ne vom da seama că tot ce am făcut
a fost să ținem de mână oameni străini
dacă am fi într-un vis probabil că deranjul ar fi pur estetic
dar cum nu e turnăm în ceară viței pe care să-i iubim
arme cu care să ne apărăm și oameni care să ardă când vrem noi

la colț stă nemurirea gata să ne ia în brațe
tată mi-ar fi plăcut ca tu să mă iei în brațe
să te scuzi că miroși a metal
să scoți din buzunar un pachet de biscuiți și să uiți
de toate femeile pe care nu le-am cunoscut
și de toate capriciile sărăciei
poate că ne-ar fi plăcut să ne știm mai bine
dar ce are a face amintirea cu speranța
moartea cu viața râsul cu plânsul eu cu tine

Comentarii

Revin

În grabă - o cacofonie în al treilea vers.
Nu se mai acceptă linkuri către youtube lângă poeme. Doar poemul... în singurătatea lui frumoasă :)
Revin pentru lectură aprofundată. E de empatizat aici... și e și regăsire.

n-am stiut de regula cu

n-am stiut de regula cu linkurile, pacat, era chiar o piesa buna :). cacofonia am rezolvat-o... cumva, oricum, fonic e mai ok momentan.
Mariana, de mult nu te-am mai „regasit pe domeniile” mele, ma bucura revenirea ta.

- despre -

Cred că una dintre problemele acestui text e numărul mare de idei pe care le comunici cititorului, dar şi felul în care o faci - versuri lungi, asertive şi grave. Citeşte-l cu voce tare şi vei vedea.
E, şi sper să nu fie un termen dur, o turuială cu caracter esenţial. Dar nu lipsită de miză, aş spune.
Ar trebui să mai omiţi unele lucruri sau să le dezveleşti la axa dintre altele, păstrând linia generală, să nu încerci să fii "sfătoasă":).

Bunînţeles, sunt şi lucruri faine, cum ar fi: "să scoți din buzunar un pachet de biscuți și să uiți
de toate femeile pe care nu le-am cunoscut/ dacă am fi într-un vis probabil că deranjul ar fi pur estetic
dar cum nu e turnăm în ceară viței pe care să-i iubim
arme cu care să ne apărăm și oameni care să ardă când vrem noi".

Concluziv, textul nu e rău, dar ar trebui curăţat ( exp: " țin pietre în mâna dreaptă
ca să le arunc în cel care va spune primul ceva despre tine" - de ce nu "ţin pietre în mâini pentru primul care va vorbi despre tine", cred că cititorul îsi poate da seama ce şi cum...) rearanjat dpdv al frazării, iar versurile care se vor şi puţin aforistice să fie puţin mai personale ori mai maleabile şi ceva mai mulate pe sensul final al textului sau măcar pe sensul tropului care le suportă.

- link, clip -

Legat de youtube, cred că clipul, dacă e inserat în pagină, se admite. Link să nu fie. Dar nu sunt sigur. Virgil ştie mai bine, poate ne va lumina...

- uitasem -

A. era să uit: foloseşti prea multe cuvinte-punte pentru a ajunge la idee, o îmbraci prea gros. Exp:

"in pietre în mâna dreaptă
ca să le arunc în cel care va spune primul ceva despre tine" --> "ţin pietre în mână pentru primul care va vorbi despre tine

"nimeni nu are voie să vorbească atunci când trupurile nu-și mai găsesc suflarea" - fără "atunci"

"se zice că într-una din zilele viitoare vom tresări cu toții în mormânt
și ne vom da seama că tot ce am făcut înainte să fim băgați în cuștile mortuare"

şi alţi "care/ cum/ ca să, că" etc.

- conex -

Uite un text care mi-a fost amintit de poezia ta: (nu ştiu de ce)

"Cu genunchii la gura, cu pumnii strânsi,
Dorm pruncii în pântecul mumelor,
Gingase semne de intrebare.

Cu trupul drept, cu fata în sus,
Dorm mortii în adâncul pamântului,
Rigide semne de exclamare.

Ce-or fi aflat? Ce categorici sunt!"

(Semne, de Geo Bogza).

Cateodata am impresia ca ma

Cateodata am impresia ca ma impotmolesc intr-un ditamai noroiul si nu mai am forta sa ies de acolo, asa ca stau si ma uit pana vine si ma scoate cineva sau pana se usuca pamantul. In cazul de fata nu prea stiu ce sa spun, ma incearca un straniu sentiment de rateu. De greseala nimerita in repetate randuri, dar sa lasam lamentarile la o parte. Am mai modificat pe ici pe colo- nu inteleg care ar fi problema cu versurile lungi, asertive si grave-, am mai sters cateva cuvintele si am mai fragmentat. Textul nu.mi pare mai bun, dar speranta moare ultima, nu asa era?

- păi -

Senzaţia de turuială venea de la versurile lungi, asertive si grave. Cel puţin aşa cred eu.

aha! okei, pai atunci

aha! okei, pai atunci inseamna ca nu s-a schimbat prea mult poemul... macar am incercat, lui Geo ia iesit mai bine decat mie, dar nu-l invidiez, asta e...

Cacata în mi minor

Sincer, câtă influență poate avea Adrian (sau oricine) ca să te bage într-o asemenea cacofonie?
Zice el "nimeni nu are voie să vorbească atunci când trupurile nu-și mai găsesc suflarea" - fără "atunci"... iar tu, ce să vezi? chiar îl scoți pe 'atunci' acela de acolo, exact cel care evita cacofonia și rescrii 'nimeni nu are voie să vorbeasCĂ CÂND trupurile nu-și mai găsesc suflarea'
Super! 'Căcând trupurile nu-și mai găsesc suflarea'... pesemne că avem aici de-a face cu o căcare foarte puternică care (sic) îți chiar taie suflarea!
Nu știu ce cacofonie ai evitat la primul sfat Masha dragă, dar pe asta ai comis-o bine de tot!
Oare chiar trebuie să iei de bun tot ce îți spune cineva, chiar dacă este membru în Consiliu? Este și el un om, supus greșelii...
Părerea mea este că poemul are o idee bună însă merită simplificat, adus mai aproape de o variantă dacă nu chiar minimalistă, atunci hai să spun așa 'sugestiv abreviată'.
Iartă-mi intervenția poate ușor hâdă, dar mai rar mi-a fost dat să văd așa sfat literar slab dar atât de repede însușit.
Se întâmplă însă și la case mai mari.
Cred că toată ideea este să scriem mai serios, mai cu credință, atunci va fi mai bine.
Dacă ne jucăm, o să ne năpădească jucăriile într-o bună zi și n-o să mai avem unde face nici măcar o cacofonie dimineața când ne dăm jos din pat.

ok bobadil. pentru chestia

ok bobadil. pentru chestia asta te rog să primești un avertisment. la următorul știi ce se va întîmpla. și te rog să nu mă mai cauți cu propuneri de concursuri și alte abureli pentru hermeneia. deocamdată sub masca pretenției că îți pasă, vezi doame, de hermeneia și ți se rupe inima din cauza involuției ei nu faci decît să îți bați joc de oricine și mai ales de cei din consiliu. problema ta este că în esență tu nu reușești să delimitezi antipatia față de o persoana de rolul pe care îl joacă acea persoană în hermeneia. de asemnea nu reușești să te pui în locul celor a căror texte le comentezi (nici eu nu reușesc asta întotdeauna dar mă străduiesc - la tine nu se vede nici măcar o umbră de interes fața de așa ceva). astfel că, din punctul meu de vedere, intervențiile tale nu sînt constructive ci destructive. de obicei oamenii(bărbații) reușesc să treacă de etapa asta de confuzie încrîncenată pe la 18-20 de ani. mă refer la oamenii normali, civilizați. tu din păcate se pare că nu ai reușit să o depășești. te ro să mă înțelegi că nu am o probelmă cu persoana ta ci cu atitudinea ta.
și aș vrea să mai adaug ceva. mi se pare mult disproporționată și răutăcioasă intervenția ta față de o biată cacofonie care se putea întîmpla oricui. oamenii greșesc. chiar și cei din consiliu pot greși în contextul atîtor intervenții. dar tu faci din greșeală un viciu. viciul tău.
atît am avut de spus.

Involuntar/voluntar

Andu, știu că nu dai doi bani pe atenționările și pe avertismentele pe care le fac... așa că îți spun, ca un simplu user, colegă de site, e mult mai gravă cacofonia ta intenționată de la titlu decât cea neintenționată a autoarei. Nu era mai bine să te limitezi doar la observații și sfaturi literare? De ce împroști cu... în alții? Uită-te și tu un pic în dreapta site-ului, la comentarii recente, să vezi cum apare comentul tău:
"Cacata în mi minor..... - Andu Moldovan --- Cantata în mi minor".

ei hai!

cacofonia a fost acolo inca de la inceputuri. "atunci" a venit ca o solutie rapida si poate nu chiar asa buna dupa interventia Marianei. Stai calm Andule, ca Adrian a avut poate un efect de 20%, restul imi apartine, iar poemul de fata este ceea ce este- unul prost cu cacofonii si ce mai vreti voi (ma intreb ce se intampla in cazul cuvintelor care de sine natura is cacofonice, pot sa-ti dau cateva exemple, dar tre sa fug)

da, am cittit textul. pentru

da, am cittit textul. pentru prima dată. ca pe un măr crud pe stomacul gol. și l-am invidiat pentru că poate să fie așa puțin teologic fără să agreseze. să fie personal fără să deranjeze. singurul lucru care m-a deranjat este superfluul din versul „arme cu care să ne apărăm”

heavy metal

Nu orice imagine inedită este şi valoroasă. Metalul nu are proprietatea de miros. Sau te refereai la vreo trupă "metal".
Ai şters prima strofă? Eu credeam că asta care a rămas e prima strofă. Şterge-o şi pe asta. Singurul vers care merită este ultimul. În rest, e un soi de proză.
Mai bine scrii proză.

Virgil, multumesc de penita,

Virgil, multumesc de penita, fac si eu ce pot. Alina, daca te ajuta cu ceva considera textul ca fiind o proza structurata mai altfel si incadrata la o alta categorie, bine? In rest nu mai sterg nimic si nu mai adaug nimic. Iar daca nu stii cum miroase metalul, te poftesc intr-un atelier de reparatii frigorifice sau intr-o fierarie (asta asa ca exemplu) unde se lucreaza cu metale. Sa vezi tu atunci ce proprietati mirositoare o sa capete;).

- să mi se taie capul! -

Am mai spus-o în câteva rânduri - eu nu cred în cacofonii, nu le dau atenţie, nu mă feresc de ele, dar nici nu le fac intenţionat. Dacă i-am produs neplăceri autoarei, prezint scuze!
Şi pentru că a început sa mă oftice rău această mare falsă problemă a limbii române, acest oscior al scheletului din debara, am să înjgheb un articol/ eseu ceva, prin care poate reuşesc să schimb unele gândiri. Doar că nu chiar în această perioadă. Dar curând.

Lasa-ti capul unde ii si

Lasa-ti capul unde ii si acuzatorii in plata lor. N-ai adus niciun prejudiciu textului si nici n-ai produs neplaceri autoarei. Daca nu trebuia sa raspund eu atunci sa ma scuzati, dar va rog io, haideti sa nu exageram. Este doar un poem cu o biata cacofonie si inca si aia stearsa. Mare branza!

așa e viața

nu-i așa, Masha?
Eu mă bucur că dintre toți tu ai înțeles ce trebuia asta e cel mai important... iar eu sunt fericit că mai există oameni ca tine și mă bucur că, deși pentru scurt timp, ne-am intersectat pe aici.
Pentru că altfel văd încă prea multă obtuzitate pe aici cel puțin față de ceea ce eu (personal, doar eu da?) credeam că va fi Hermeneia când alături de atâția alții am pus umărul la lansarea ei... din dragoste nu vreau aplauze nu am vrut niciodată!
Cine mă cunoaște știe că am fost dintre puținii care au recompensat poezia prin bani, nu prin vorbe, eu însumi fiind un amărât de poet care nu am publicat pentru că nu am găsit încă un sponsor care să dea toți banii pe volum și am jurat că atâta vreme cât voi trăi nu voi plăti (deși am de unde, am dovedit-o plătind alți poeți pentru creațiile lor) pentru un volum sub semnătura mea niciun cent!
Deci îți mulțumesc Masha pentru această dovadă de claritate... nu doar că m-ai luat prin surprindere, dar sunt chiar fericit!
Și nici nu mai îmi pasă că Virgil stă într-o cutie de unde iese ca șarpele acela care ne înțepa în deget când eram mici în loc să pună umărul la literatură pe Hermeneia, că editorii Hermeneia fac poliție cu alde ca mine în loc să ne arate cât de bine scriu ei, să ne fie exemplu, uite, ca Vlad Turburea, dar el este genial, nu ai ce să-i faci, el o să intre în istoria literaturii, nu-i așa? Și în multe alte istorii, mai puțin în istoria neînsemnată a lucrurilor însemnate.
Deci ce să mai zic? Dacă este clar că un concurs de poezie nu se va face pe acilea, atunci eu o să tac de data asta de bunăvoie, nu e nevoie să-mi suspendați contul stimați Consilieri. Să mi-l suspendați vă rog prima oară când mai vedeți vreun post de la mine dacă nu avem concurs de poezie, ok?
Iar ție îți mulțumesc încă o dată Masha... și te salut cu o plecăciune adâncă, atât cât îmi mai permite postura.
Andu

bobadil

Ma amuzi. Si stii de ce? Pe vremea cind eram eu editor sef peste doi moderatori care mai ramasesera pe aici, eu am facut propunerea sa fii exclus definitiv de pe site. Ulterior am revenit pentru ca mi-am dat seama ca potentialul tau conflictual poate atrage vizualizari. Am fost exclus din echipa de editori pentru ca, la momentul respectiv, eram editor si pe un al site, desi regulamentul Hermeneia era imprecis. Acum ma vad nevoit sa-ti iau apararea.
Da Ai un stil malitos de a comenta. iei in bascalie tot. Dar cine nu te cunoaste nu te intelege. Cind am fost numit editor sef pe site mai erau Bianca Goean si Marina Nicolaev. Imi pare rau ca Virgil Titarenco a devenit din ce in ce mai restrictiv. Pe de alta parte e site-ul lui. Regulamentul e atit de rigid incit te crezi intr-o biserica de penticostali(nu ca as avea ceva cu ei). Dar fiind vorba despre un site de cultura( si nu ma refer numai la literatura) eu optez pentru o mai mare deschidere. E drept. Domnul Titarenco ne face un favor ca putem posta pe H. Dar tot domnul Titarenco ar trebui sa se ocupe de atragerea unor autori de valoare. Echipa de editori si moderatori doar comenteaza si remarca textele. Atit. As intreba citi membri noi au fost anul trecut? Citi membri activi are acest site? Statistic vorbind, cind am venit aici ca editor, mi-am dorit sa fac din acest site un nume de referinta online. Am fost singurul editor care s-a autosuspendat(doamne ce dor imi e de vremurile alea). Adevarul e ca Virgil Titarenco a avut si va avea(nu stiu pentru cit timp) la indemina niste oameni valorosi. Din pacate, el este doar administrator de site. Mai devreme sau mai tirziu ii va pierde. Asa ca, Bobadile, imparte banii saracilor. Ei macar traiesc. Nu comenteaza.

raluca

Din nefericire pentru tine eu am muncit(atit cit m-am priceput) pentru acest site. Nu am stat doua luni si apoi mi-am bagat picioarele si am plecat. De cite ori trebuie sa explic faptul ca acest site nu e al meu sau al nostru? Tu de ce ai abandonat? De cite ori sa-ti explic ca nu procedezi corect? Faptul ca nu mai sunt activ tine de alte probleme. Ca de exemplu ca nu mai pot scrie si nu fortez lucrul asta. Dar cind las niste comentarii aplicate pe text toti ataca la persoana. Inclusiv tu. Si vrei sa fiu activ? Iar te-ai bagat ca musca in lapte si nu ai priceput nimic. Sorry de offtopic.

ps

Pt. Raluca Asa ca Pr-ist. Cit ai fost moderator sau editor, avind in vedere ca faci o facultate de profil, puteai sa promovezi hermeneia pe fb sau twitter. Asta daca erai bine intentionata.

hai sa va dau eu in cap la

hai sa va dau eu in cap la toti, ca e sub textul meu si am dreptul si pot s-o fac.
1. site de referinta? ce e aia? la ora actuala cele mai multe dintre ele fie s-au inchis, fie nu poti sa intri pentru ca, vezi doamne, is zaharul de pe rahat!
2. pe cele mai multe din site-urile astea "de referinta" is maxim 10 oameni care chiar scriu si care au un interes serios in ale literaturii, restul sunt niste papagali care se cred foarte tari si care dupa juma' de an pleaca sau mai dau o duma, ca sa nu uite lumea de cat de tari is ei
3. concursurile astea de care tot spuneti voi, sunt foarte ok, dar de ce mama naibii nu le faceti? si de ce neaparat aici, pe H.? Daca e sa fiti cu adevarat seriosi si vreti sa castigati audienta si sa aduceti vzitatori pe site si sa le aratati lumii cat misto suntem noi, hermeneii, faceti un concurs pentru Toate site-urile literare. unul serios nu de basca, ca asa pot si io, dau cinj de euro pentru cine scrie cea mai tare poezie- cea mai tare in termenii mei, desigur.
4. imi place ca sunteti melancolici, ma intreb cat de interesanta este viata voastra in acest moment...
5. emilian pal, neoprotestantii sunt mai permisivi decat crezi, eu sunt baptista si cu toate astea am sa-ti expun toate treburile astea de mai sus si poate mai jos ca si cum as avea un pusti de cartier in mine, e bine asa? si nu, nu ma rusinez, de ce as face-o? (nu extrapola, nu sunt sigura ca mai sunt si alte specimene asa spurcate ca mine;) )
6.la el acasa, fiecare face ce vrea, sunt medii culturale mai stricte
7. un formum pe site ar fi genial
8. este pacat ca acest site se axeaza in special pe poezie, dar daca oamenii care au venit aici doar atat stiu sa faca, ne multumim cu asta. pe data viitoare am sa va fac un filmuleti, niste pese de teatru absurd si eventual poate niste imagini grafice mai slabute, ca nca nu ma pricep asa bine. Ideea este, dragi doamne si domni- cultura site-ului (ca mom. nu putem vb desp altceva) se muleaza pe utilizatori, vreti ceva mai de calitate sau mai waw, faceti, ca voi sunteti utilizatorii, pupa-v-as

ceea ce era de demonstrat

nu am discutat de siteuri de referinta sau alte asemenea. imi atribui idei care nu imi apartin. cind am zis penticostal am folosit o metafora pentru modul puritanist in care sunt acceptate sau nu textele. munca unui editor trebuie delimitata foarte clar de munca unui moderator. de aia au disparut multe site-uri. dar nu ma apuc sa-ti dau tie, masha, explicatii. in cele din urma, mistocareala din ultima parte a comului tau confirma exact faptul ca trebuia sa ramin inactiv. multumesc lui dumnezeu, in viata reala am o meserie frumoasa. se cheama reporter. si am experienta de 12 ani. ca sa ma umilesti cu un asemenea comentariu confirma ce am scris mai sus. poate are dreptate bobadil sa raspunda cu ironie la ironie. este ultimul meu comentariu pe care il voi mai face pe acest site. cine este curios sa se uite la profilul meu sa vada de cind sunt membru pe acest site. as fi fost bucuros sa fiu intrebat ce mai scriu. nu ce fac in viata reala si cit e de palpitanta(care nu intereseaza pe nimeni).

Pal Emilian, nu trebuie sa.mi

Pal Emilian, nu trebuie sa.mi spui ce faci tu in viata reala, nu ma intereseaza, punctul 4 era retoric. Lamentatiile tale nu ma impresioneaza, iar ca sa te intreb ce mai scrii ar trebui sa.mi fii cat de cat apropiat sau sa te admir. Te-am admirat, am citit ce ai scris, faptul ca de la un punct ai inceput s.o umflii, nu este ceva ce tine de secretele templierilor disparuti, da? Daca faci metafore, asigura-te ca originalul este cat de cat pe aproape. De ce n-ai zis calvinisti sau chiar puritanisti, zau asa, era mai simplu si pentru noi astia prostii.
Daca nu vrei sa mai publici pe site, n-ai decat, dar nu-mi pune mie in carca chestia asta. Ca v-am raspuns asa cum v-am raspuns a fost ca sa va arat ca si o pot, iar daca nu o fac tot timpul si dau impresia ca as fi submisiva, este FIX problema mea. Ti-as mai zice cate ceva despre caractere integre si puternice, dar ma tem ca ai lua-o tot ironic si te-ai gandi ca sunt pustoaica aia de 21 de ani care nici n-a scos bine capul din puf si da lectii. Dar stii ce, eu nu am fost niciodata atat de transparenta cu ale mele pe cat ai tu tendinta s-o faci cand "simti ca-ti pica lumea".

inutil

Eu am raspuns strict la obiectiile tale. Nu m-am lamentat. Am zis ca e ultimul meu com, nu ca nu mai public pe site. Daca vrei sa dai lectii invata gramatica, dar presupun ca si asta e FIX problema ta.