scrisoare cu onduleuri de sineală

imaginea utilizatorului aalizeei

alin aramar tine ca lipe me!

femeie, draga mea
astăzi mi-a fost mai bine şi am lucrat la scena din grădină. pentru sufită am ales o catifea roşie cu dragoni celeşti brodaţi în borangic auriu. crezi că e mult un sac de orez? atunci află că în preţul ăsta au intrat şi patru culise din hîrtie Tsai Lun pe care Alesandros, în onduleuri de sineală a desenat cu peniţa ramuri de cireş. ştii cît de aproape îi eşti! mereu îmi vorbeşte despre tine şi cum într-o zi vei deprinde arta caligrafiei. el îi spune altfel, meditaţia pensulei. uite, săptămîna trecută eram pe plajă, marea se zbătea şi pe sînii ei umflaţi de sare spuma valurilor desena găitane. sfîrcurile împungeau ţărmul. Alesandros îmi zice dintr-o dată – trasează o scară cu trepte din sfoară pînă la cer şi arată lumea cu degetul, tu şi tu şi tu! dar nu am atîta hîrtie! atunci fă-ţi privirea ancoră şi trage cerul mai jos.

spre seară am aprins lampioanele plisate să vedem dacă luminile dau bine pe rochiţa ta roşie cu pasmenterie aşezată în faţa unei cortine embrasse. eu nu sînt învăţat cu scena e ca şi cum viaţa mea ar fi îndesată într-o pungă creponată pe care o loveşti brusc de podul palmei. despre ce să-ţi aminteşti mai întîi? oricum de unde atîta viaţă, o nucă ar fi de ajuns dar nu am putere să-i mai scot miezul.

aş putea să-mi amintesc despre mărul pe care l-am împărţit în prima noastră călătorie dar ştii asta. sau cum dimineţile, în cuşeta trenului te trezeam uşor să risipim ceaiul din ceştile din piatră de porţelan jiangshi. mereu te plîngeai că sînt grele şi mă rugai într-o limbă stranie – alin aramar tine ca lipe me! – ajută-mă dragul meu, ia-mi tu povara rostirii de pe buze. îţi sprijineam capul în podul palmei mele făgăduindu-ţi că după ultima înghiţitură vom găsi pe fundul cănilor coconul de mătase al prinţesei Leizu. în depărtare, peste fluviul Yangtze se aşternea o pulbere aurie.

uneori mi-ar plăcea să-ţi vorbesc despre tatăl meu dar nu l-am cunoscut bine. adică noi doi nu am vorbit prea mult. poate e şi vina lui. s-a îndeletnicit toată viaţa cu mutatul scării de la intrarea în casă. de atîtea ocoluri pînă şi Dumnezeu ar fi ameţit, fie şi în vremea deniilor. o singură dată s-a oprit doar cît să mă întrebe – mă ajuţi tu să-mi pregătesc înmormîntarea?

draga mea, dacă trei zile la rînd nu îţi voi rosti numele în casa ceaiului e semn că şi eu m-am oprit. să nu plîngi prea mult doar atît cît să-ţi umezeşti genele ca să pară mai lungi. în sipetul cu dragoni pe capac vei afla toată rînduiala:

bicicleta mea cu roţi din hrisolit Catiei Lu. ştii că mereu ţi-ai dorit fete. să-i împleteşti codiţe pe care îngerii să alunece ca pe un tobogan pînă la umerii ei. să-i, auzi?
peniţele klaps lui Alesandros. vezi să nu aibă urme de cerneală.
albumul din august rămîne la tine. am pus în el toate pozele tale. da, eşti urîtă draga mea dar mi-a plăcut să iubesc urîte şi s-a întîmplat ca tu să fii singura urîtă din lume.
medalionul din argint îl iau eu, am auzit că nu poţi ajunge în rai dacă nu ai ceva care să atîrne greu pe tine.
îţi las inelul. poartă-l! atît.
găseşte tu coconul de mătase al prinţesei Leizu şi la vremea potrivită o să te aştept la capătul scării. dar pînă atunci mai e mult. o să-mi fie dor de tine dar caut ceva de lucru. scenograf la curtea Domnului, ce zici? aşa poate o să vorbesc şi eu cu el faţă-n faţă ca Moise.
rupe cartea mea de poezii după şase săptămîni. răsuceşte cornete din file şi pune boabe de orez în ele. lasă vasul cu apă în poartă.
şi mai ales întreabă ursitoarele, de ce dintre toate darurile aşezate la vedere eu am ales să mor de tînăr.

Proză: 

Comentarii

un subiect

ţesut cu măiestrie, cu mătase de cuvinte.
descopăr descoperitori şi poveştile lor. legende.
şi o scrisoare cu miros de ceai chinezesc, care merită citită.
deşi nu am peniţe la tocuri, una fictivă tot îţi acord, Vlad.

îl

amintesc pe Tudor Arghezi „Fiecare scriitor este un constructor de cuvinte, de catapitesme de cuvinte, de turle şi de sarcofagii de cuvinte. Cuvântul construit poate să aibă gust şi mireasmă; poate oglindi în interiorul lui profunzimi imense pe-o singură latură construită; el dă impresii de pipăit aspru sau catifelat, după cum sapă-n lespezi sau se strecoară prin frunze.” Apoi am plans si nu doar cat sa-mi umezesc genele. Pentru modul in care reusesti de fiecare data sa transmiti, pentru maiestria pasmanteriei si nu in ultimul rand pentru cartea ta de poezie, o penita. Stii, klaps.

klaps

genul acesta de texte nu doar că mă obosește dar începe chiar să mă adoarmă mai devreme de ora patru dimineața, ceea ce, pentru oricine mă cunoaște, nu e bine
pentru că atunci când adorm înainte de patru dimineața înseamnă că am citit vreun text ca acesta sau, și mai rău, doar pasaje dintr-un text ca acesta... iar bioritmul meu se dă complet peste cap, cafeaua de la ora șapte dimineața nu-mi mai priește pentru că mintea mea nu a apucat să se odihnească în cele patru ore pe care mi le permit să le dorm pe zi... și de ce?
pentru că un domn, în cazul de față domnul Turburea, scrie asemenea inepții îmbătrânite pe Hermeneia și vrea să mă omoare cu zile.
Dl Turburea probabil are impresia că a reînviat nu doar țărănismul, ca și curent literar, ci țărănismul ca mod de a ne afirma noi, românii, cât de dăștepți suntem.
Eu vreau să vă dezamăgesc stimate domn, nu mă mai simt țăran de pe vremea lui Coposu, care a cam fost ultimul adevărat, acum ceea ce îmi serviți aici sunt doar banalități care probabil vă fac să lăcrimați, din nou probabil de râs când citiți aprecierile la adresa acestor texte.
Pe mine nu m-ați convins și anume deloc.
Ce am observat este că dincolo de trucurile grafice pe care le stăpâniți aproape la perfecție, textele Dvs. nu se ridică decât rareori și mai cred că multe dintre textele Dvs. (ca acesta de exemplu) nu aterizează la Șantier doar pentru că sunteți membru al Consiliului H.
Eu unul, dacă aș fi în acel board, aș trimite acest text la Șantier.
Dar este doar părerea mea pe care îmi cer scuze dacă mi-am exprimat-o prea frust.
Vă aștept cu texte mai bune, mai inspirate, stimate autor.
Sau poate mai bine cu o grafică dintre acelea pe care le executați măiastru și care ne încântă de fiecare dată în loc de exerciții din acestea de pre-literatură?

da

Ottilia
îţi mulţumesc.

Ioana
ştiu, klaps.

Andu Moldovan
nu comentez.