Cei trei Iacob

imaginea utilizatorului Călin Sămărghiţan
ciclul "Turnul de fluturi"

Iacob privea visul
ca pe o piatră,
Iacob vedea viața
ca pe o sabie,
Iacob nu știa
că linia din palma lui
nu era decât un alt semn
că murise.

Comentarii

Iaacov stia ca murise. linia din palma-i arata numai ca n-o sa moara mortal.si-asa a fost!

cel cu scara.

Vă rog să respectați Regulamentul siteului în ce privește comentariile.

Flori sa vinzi florarului, lemne padurarului sa vinzi paie la grajdar, castraveti la padurar.

Hanny, te avertizez pentru ultima dată. Ultimul tău comentariu, ca și multe altele de pînă acum, încalcă în mod flagrant Regulamentul site-ului Hermeneia.com, la care de bună voie ai subscris, precum și anumite norme, să le zicem elemetare, de comentariu literar. Am ajuns la concluzia că este de acum vorba de reavoință. Am vrut ca aceste comentarii să îmbine analiza literară (regula) cu conversația intrumană (excepția). Ți-am tolerat destul de multe abateri. Am primit numeroase reclamații de la alți membri ai Hermeneia vis a vis de comportarea ta pe site. Am spus și o repet, nu am nici intenția, nici timpul și nici cheful să fac educație nimănui. Deja îngăduința acordată ție a creat un precedent extrem de periculos. Toate acestea se coagulează în acest ultim avertisment. Am mai anulat un cont ieri și n-am acordat nici pe departe atîta îngăduință. La prima abatere din partea ta contul tău pe Hermeneia va fi anulat pe o perioadă nedeterminată. Îmi pare rău că sînt nevoit să ajung aici dar consider că am epuizat toate celelalte căi de rezolvare a acestei probleme.

Profete, ne cerem scuze, dar in viziunea mea, ceea ce spusese Hanny fusese chiar un fel de comentariu. Ma explic, oferind totodata si chei de lectura: Scriu aici de trei Iacob: primul este personajul biblic, cel care dormind cu capul pe piatra viseaza scara si sapa celebra fantana (care exista si azi). Al doilea este Apostolul Iacob, cel care va fi primul martir crestin, murind taindu-i-se capul cu sabia. Fusese primul conducator al Bisericii crestine din Ierusalim. Al treilea este personajul principal din filmul "Scara lui Iacob" de Allan Parker (regizor si al celebrului "The Wall" - Pink Floyd). Acest personaj participase la razboiul din Vietnam, se intoarce acasa, i se intampla o serie intreaga de lucruri ciudate, merge la o gicitoare care ii citeste in palma ca linia vietii lui este deja intrerupta, adica el, de fapt, era mort la momentul acela. Credeam ca Hanny, in cunostinta de cauza, vorbeste chiar despre film si despre starea acestui personaj. E drept si ca nu mai era comentariu literar, ci era deja critica de film, ceea ce tot nu ar fi foarte rau, cred. Una peste alta, imi cer scuze inca o data, observatia Profetului este intru totul indreptatita. Vom tine seama de ea.

Un Iaacov si cu inca un Iaacov fac doi si cu inca un iaacov ai un inceput de scara istoria naste iaacovi pentru ea insasi si pentru ca linia vietii sa nu moara. h