Fantastică este noaptea!
Scârțâie toată,
ca niște sfori de clopote
trase din lumea cealaltă.
Pe potirul în care port Sângele Domnului
scrie „Mitropolie”,
iar pe disc „Made in Greece.”
La Proscomidiar,
unde plânge Iisus pruncul,
îmi este pus un felinar de cristal
și faianță de Spania.
Sfânta Masă e din marmură albă de Carrara
și calc pe parchet din lemn vechi de stejar.
La ferestre lumina pătrunde în curcubeu
prin sticla colorată,
iar glasul meu se propagă
prin stația Sony în stradă.
Pictat ca acum 2000 de ani,
îl vezi prin Sfintele Uși cum pătimește încă
în aerul condiționat, ridicat ca într-o furcă,
în spatele Sfintei Mese de marmură
peste covoare, brocarturi, candele aurite
și scaune imperiale.
Eli, Eli lama sabahtani!
Aici s-a răstignit Iisus?
Comentarii
cami -
Vreau să știi că încă mai trec pe aici, dar nu mai zic nimic. Mie îmi place, aș putea să spun și de ce, dar dacă nu se va potrivi din nou receptarea mea pozitivă cu alte păreri?
Sapphire -
Cami, te asigur că aici poți să îți exprimi orice părere, pozitivă sau negativă, cu privire la textele care se publică pe hermeneia, atâta vreme cât comentariul tău se va încadra în prevederile regulamentului. Așa te și rog să faci și de acum în continuare, fără a îți exprima astfel de îndoieli care nu își află locul. Prin urmare, revino și lasă un comentariu pe text.
lucian -
da, Cami! multumesc pentru faptul ca ma citesti si pentru solidaritate. tot incerc sa spun... dar comentariul tau spune mai multe decat incerc eu, desi se vorbeste despre o liberate de exprimare... binenteles incadrata, constransa, conforma regulamentului, vorba Sapphirei.
Aranca -
stupid text! revoltator! ce doriti sa exprimati???? hai sa lasam ipocrizia deoparte si sa vedem ferestrele bisericilor din termopan, parinte, si slujbele orinduite a fi la hotarul boxelor sa se auda peste hotare! e o dovada de ipocrizie CRASA sa vorbesti despre felul in care se tin slujbele cu sau fara decibeli si e o dovada de lipsa de minim de respect fata de orice biserica, sa mai ai tupeul sa faci si poezie din asa ceva domnule, daca Dumnezeu e pe acolo prin ograda, va rog respectuos, nu il luati dumneavoastra in bascalie, de bracinar,i sa va exteriorizati in vers alb! sinteti ultima persoana! sinteti preot? ati facut studii mari, teologice? invatati sa il respectati pe Dumnezeu!
lucian -
vai Aranca! ce atitudine! obiectiva si plina de obiectivism la adresa poemului. conforma regulamentului.
Aranca -
conform regulamentului nici nu ar fi trebuit sa publici cu tilul de ineptii astea...
Aranca -
de cind cu UMBRELE LIMBILOR mi-a lipsit capacitatea de a va acorda atentia cuvenita ca POET....asta ce este? BLASFEMIE? sau forma IPOCRITA de a accepta propria dumneavoastra realitate fata de Dumnezeu si restul lumii electrificate??
cami -
Sapphire, aș dori să știu dacă s- a întâmplat vreodată ca vreun comentariu al meu să nu se încadreze în prevederile regulamentului și dacă s- a întâmplat aș dori să știu și cum am încălcat aceste prevederi ca să mă pot corecta măcar pe viitor. Consider că mi- am exprimat deja o părere despre acet text, am spus că mie personal îmi place, nu cred că e nevoie să intervin cu altceva, din punctul meu de vedere. În niciun caz nu voi fi eu cea care va scoate în evidență aspecte negative, la nimeni, nu pentru că nu le văd, dar pentru că este alegerea mea să nu o fac și nu cred că greșesc cu ceva. Mulțumesc pentru intervenție, dar cu tristețe trebuie să spun că tot din punctul meu de vedere, mie nu mi se pare corect ceea ce se întâmplă uneori aici, cred că părerile ar trebui totuși altfel spuse, pe un alt ton, sunt doar ale noastre și sunt subiective, ceilalți pot să se regăsească sau nu în ele. Și nu știu de trebuie să ne legăm de studiile celorlalți, dacă tot spuneai de regulament. Chiar aș dori să știu dacă există vreo prevedere care spune acolo că putem să facem referiri la biografia celorlalți, să îi jignim dacă se poate, dacă îndoielile nu își au locul și urările creștinești deranjează. Îmi vine să tac definitiv, așa cum au făcut- o și alții.
Sapphire -
Cami, nici nu am spus ca ai făcut sau nu un comentariu care să nu fie la locul lui; poți să mă crezi că nu pot urmări chiar toate comentariile de pe site, dar încerc. Eu te-am încurajat să te exprimi liber aici cu privire la texte, pentru că am înțeles că ai îndoieli că poți face asta. Scopul comentariilor pe hermeneia nu este să schimbăm politețuri și amabilități, ci să încercăm, atât cât putem fiecare dintre noi, să fim critici, pentru a ne ajuta, pentru a crește. Aceasta nu înseamnă, desigur, că aceste comentarii trebuie să fie reci, clar. Dar nu voi repeta regulamentul, el este unul de bun simț, sperăm noi. Câteva clarificări, pe scurt: să spui "îmi place poezia aceasta" nu, nu este suficient. Cel puțin nu aici. Fiecare dintre noi poate comunica pe orice căi dorește, libertatea de exprimare nu înseamnă, cum greșit pare să înțeleagă și Lucian, că putem să discutăm pe acest site de literatură ca pe un forum fără subiect sau ca pe o pagină de chat. Cred că fiecare dintre noi în viața reală ne încadrăm unor diverse regulamente la serviciu, la studii, la teatru, într-o bibliotecă etc. Fără să înțelegem din asta că ne este constrânsă libertatea de exprimare. Dacă vrei să arăți că ți-a plăcut ceva scris aici, e recomandat să argumentezi, altfel persoana căreia i se adresează un astfel de comentariu, eventual și lângă altul în care i se spune că altuia nu i-a plăcut, nu mai are nici o șansă de a înțelege ceva din feed-back-ul cititorilor. Și încă ceva, foarte important: munca și intervenția editorilor și a moderatorilor nu se reduce la ceea ce se vede în comentarii. Încă o dată te asigur că nici un comentariu jignitor, sau care se leagă de persoană celui care scrie sau comentează, nu este trecut cu vederea. Numai rezultatele se văd (sau se vor vedea) în afară. Vă rog încă o dată să revenim la text, să încercăm să comentăm, dacă avem ceva de spus, despre poezie.
Ioana Dana Nicolae -
Dacă ne referim strict la text, pot să spun că-mi place, e scris în mod realist, obiectiv. Mircea înregistrezi realitatea exct cum este, tehnologia a intrat și-n biserică. E puțină ironie la final izvorâtă chiar din acest amalgam ciudat. Și e bine că se termină așa, interogativ. Mi se pare că e cel mai bun text al tău, fără încărcătura semantică și ...ritmică de până acum.
Ioana Dana Nicolae -
Am uitat să remarc cea mai frumoasă strofă cu o imagine foarte concentrată:"Fantastică este noaptea! Scârțâie toată, ca niște sfori de clopote trase din lumea cealaltă." Poate ar trebui să renunți la primul vers, să-l lași pe cititor să-și spună asta în gând după ce citește versurile ce-i urmează.
cami -
Bianca, ești pre drăguță, sper să nu încalc nici un regulament că o spun, (uff, acum voi avea și stresul acesta al regulamentului), dar chiar nu se vede sau nu se simte că nu sunt trecute cu vederea comentariile jignitoare atâta timp cât ele se repetă la doamna editor. Eu nu monitorizez comentariile, doar că mă mai nimeresc pur și simplu și pot să spun că nu s- a întâmplat numai cu mine și cu Mircea, ci și cu alții. Nu e rostul meu aici de a aduce la cunoștință una și alta dar lucrurile încep să alunece și nu poți să negi ce se întâmplă. Oricum, îți mulțumesc pentru promptitudinea răspunsului, eu nu am îndoieli că nu pot face un comentariu sau altul, dar am îndoieli că din nou se vor face aluzii la comentariile mele și acest fapt mă deranjează. Te rog să revezi când ai timp comentariile scrise de mine la poeziile lui Mircea și atunci vei vedea. Sau comentariile scrise de doamna editor la poeziile mele. Mă bucur că constat că putem să stăm de vorbă și în limitele bunei- cuviințe. Îi cer scuze lui Mircea pentru spațiul ocupat aici, pe pagina lui. Încă o dată, mulțumesc.
cami -
Mircea, vorbind acuma numai despre poezia ta, prima strofă este extraordinară, îmi place mult ideea clopotelor care răsună parcă din lumea cealaltă. Sunt gânduri la o slujbă de seară, mă gândesc că din săptămâna patimilor, surprinse aici de un eu liric care combină realul, sugerat prin exemplificarea unor elemente precum însemnele de pe sfântul potir sau sfântul disc, marmura, aerul condiționat, stația Sony, cu planul religios definit prin ubicuitatea lui Hristos, patimile, cuvintele acestuia de pe cruce, care denotă trăirea religioasă intensă a eului liric din acele momente. Nici urmă de blasfemie, din punctul meu de vedere, blasfemia este cu totul altceva. Aici e doar o întrepătrundere dintre cele două planuri, în spiritul unei poezii actuale. Felicitări pentru trăire,părinte Mircea.
bakemono_ella -
ce imi palce la textul lui lucian, este luciditatea. da, este lucid, el de departeaza de sentimentul acela pe care orice crestin in simte tocmai pentru a avea o imagine concreta si completa. nu consider a fi blasfemie, pentru ca nu loveste in credinta, ba mai mult, ce imi palce la el este ca nu e patetic, si nu elogiaza nimic, scrie ceea ce el vede. un text simplu, prin faptul ca nu e incarcat prin inutilitati, si reuseste sa aduca secolele in prezent si sa ne dezvaluie o alta fata a credinciosului. frumos, finalul mi se pare incendiar! restul e istorie! cu drag, queen
bakemono_ella -
ah, si inca ceva, trecand fugitiv peste comentarii, nu cred ca un asemenea text nu s eincadreaza in regulament, sunt altele care chiar sunt nepotrivite... again, queen
Virgil -
Aranca, este a doua oara cind te avertizez pentru comentarii ce contin expresii ofensatoare si mai ales observatii vis a vis de studiile autorului. In plus ai si expresii care pot fi percepute ca profanatoare. Facilitatea comentariilor nu are acest scop . La urmatoarea abatere ti se va suspenda contul pentru o perioada nedeterminata. Incerc sa sper ca vei reveni la atitudini mai civilizate, iti vei cere scuze autorului si celorlalti membri hermeneia si vei re-invata sa te comporti. Bineinteles asta e alegerea ta.
queen margot -
,,Sfânta Masă e din marmură albă de Carrera și calc pe parchet din lemn vechi de stejar.,, localitatea italiana vestita pentru marmura ei e Carrara iar nu Carrera.marmura de Carrara a devenit celebra fiiind folosita de Michelangelo pentru sculpturile sale....
Virgil -
Ioana, cami, ati acordat cite o penita pentru un text extrem de slab. In plus Lucian face greseli de tiparire: "Mitopolie" si "Carrera". In plus, textul nu spune absolut nimic. E o nulitate. Si prin faptul ca mai si pomeneste elemente crestine si religioase in el face un desrviciu si mai mare. Lucian, eu iti recomand sa inveti sa scrii corect si sa scrii poezie. Daca vrei. Pina una alta voi recomanda consiliului Hermeneia retrogradarea ta la novice. Sper sa nu te superi. E spre binele tau si al Hermeneia.
lucian -
as dori sa marturisesc ca acest poem mi/a fost inspirat din scrierile lui Jorge Luis Borges. ideea ce strabate poemul este luata din vol. Cartea de nisip, Polirom, 2006. asadar, cometariile voastre sunt adresate si acestui mare scriitor. contestat, nul, placut sau stigmatizat, poemul meu marturiseste marea voastra lipsa de ingaduinta fata de cei ce nu scriu ca voi. draga Profetule, inteleg ca gresesc uneori, inteleg sa /mi spui ca nu scriu o poezie de valoare, chiar ca sunt si incult, conform parerii tale, insa nu inteleg de ce esti atat de categoric cu parerile Ioanei si ale Cameliei. sau si ele trebuie sa inteleaga ca poezie este doar ceea ce place administratorului site/ului si mai marilor de aici? va cer iertare tuturor pentru tulburarea linistii literare. Hristos a inviat!
Sapphire -
Dragă Lucian, Adevărat a Înviat! Nu cred ca Virgil Titarenco s-a referit la ideea acestui text. Desacralizarea si comercializarea spațiului bisericii sunt atât de vechi în idee, cu rădăcini chiar în Noul Testament, și reluate atât de frumos argumentat în scrierile Părinților trăitori în secolul nostru, încât nu cred că la acest lucru s-a referit. În consecință, nu esența textului este de criticat aici. Problema este ca expunerea ei de către tine este slabă în accepțiunea unora dintre comentatori, iar în a altora ea a fost găsită exact invers. Eu cred că nu este nimic rău în faptul că există divergență de opinii, de aceea se și încurajează să spunem mai mult decât "uau, ce frumos" sau "hm, e proasta poezia". Iar propunerea respectivă se supune la vot, te asigur. Deși nu am lăsat semn până acum, mă simt obligată să spun că nici eu nu consider că acest "Gând de vecernie" se poate califica drept poezie. Nu este decât o simplă expunere de motive care conduc în mod șubred la retorica întrebare din final, care nici ea nu se potrivește prea bine (nu "în biserică" s-a răstignit Iisus... ci pentru ea, considerând biserica nu numai spațiu, ci toți creștinii). Pe de altă parte, nu cred că intervenția profanului, în orice măsură, poate cumva să înlăture prezența lui Hristos dintr-un loc în care se săvârșește Euharistia. Desigur, aceasta este doar părerea mea și nu facem aici discuții teologice, pentru că eu nu am astfel de cădere. Lipsește fiorul, lipsește revolta, lipsește în cele din urmă glasul poetului din acest text. Toate acestea le știm și noi, le vedem, dar unde ești tu? Poate ar ajuta să reflectezi și să te apleci asupra ta, nu asupra versurilor unui alt poet, pentru a putea să redai ceea ce ai dorit în poezie. Sau, de ce nu, să încerci să scrii un articol documentat. În cele din urmă, dar nu mai puțin important, frumosul salut al învierii nu trebuie folosit ca armă. Mă iartă dacă am simțit eu greșit.
lucian -
draga Sapphire, te asigur cu toata sinceritatea, ca genul tau de comentariu literar este unul foarte direct, sincer, clar, nepartinitor, ce nu urmareste sa acuze sau sa faca dreptate cuiva, iar acest gen de comentariu il consider a fi axat pe mesaj. pentru asta iti multumesc. a! salutul pascal era sincer si potrivit traditiei. nu avea si nici nu urmarea sa poarte un alt fel de inteles.