25 de ani

imaginea utilizatorului Virgil
...

O mulțime de lucruri a trecut peste noi. Și poate o altă mulțime va trece la fel. Ca o puzderie de furnici peste coaja unui pepene spart la marginea drumului. Le-am simțit pe fiecare și puțin cîte puțin le-am uitat. Dar va fi foarte greu să uit zilele și nopțile acelea. Timișoara mea - pentru că atunci era a mea și eram al ei - cu ochii roșii de nesomn și zvîcnind a adrenalină. Noaptea aceea de 16 Decembrie cînd în curtea FAEM-ului s-a strigat prima dată „Jos Ceaușescu!” și la balconul lui Traian am tras aerul rece al nopții în piept ca și cum aș fi mușcat din univers. Atunci am zis: „Acum pot să mor. Am trăit să o aud și pe asta.” Într-un fel îmi este milă de cei care s-au născut după aceea. Ei nu vor putea niciodată să simtă gustul imposibil de redat al fricii, neputinței și urii pe care o aduni în douăzeci și opt de ani de închisoare. Și nici gustul orgasmic delirant neverosimil al libertății. Tot ei nu vor putea înțelege nicidată de ce noi sîntem sortiți să ne întoarcem mereu și mereu acolo, ca niște păsări migratoare către singurul loc care va rămîne cu adevărat al lor. Pentru că acel loc nu ne-a trădat niciodată. Acolo am fost și sîntem noi înșine.

Proză: 

Comentarii

este adevărat că

unii nu simt gustul unui eveniment ca acela al fricii ori al libertăţii - depinde însă de condiţiile în care simţi aceste două atribute ale vieţii - căci există fel şi fel de frici, fel şi fel de libertăţi-, însă nici nu ar fi corect să ne imaginăm, nu zic altfel, că şi cei care duc mai departe viaţa, tinerii, urmaşii etc ar trebui să treacă prin ce am trecut unii dintre noi, ca să înţeleagă, ca să simtă gustul...
oricum eu cred ă fiecare generaţie are "momentele ei de degustat" pe care nu le vor avea aceia care vin după ei ş.a.m.d.
oricum, interesant punctul tău de vedere.

Virgil, atenţie la "O mulțime de lucruri au trecut" şi la "Într-un fel mi-a milă"!

mulțumesc. e posibil ca limba

mulțumesc. e posibil ca limba mea românească să mai aibă momente de confuzie. îmi pare rău. în ce privește ideea, acum cînd am recitit textul, mi s-a părut puțin exagerată expresia de „milă”; sau poate cu un aer de superioritate nejustificată. dar nu s-a vrut așa. și nu cred că îți dau sută la sută dreptate. da, teoretic este cum spui tu, fiecare generație are setul ei de experiențe unice. dar experiențele ca și orice altă realitate „are not born equal”. am trăit destul de mulți ani în românia și am simțit multe. experiențele deceniilor 60, 70, 80 nu se pot sub nicio formă echivala cu nimic din ce a venit după. cel puțin la nivel macrosocial. la fel după cum experiențele anilor 40 și 50 au o dramă pe care ar fi naiv să credem că o putem simți de vreme ce nu le-am trăit.