Moderator pe hermeneia

imaginea utilizatorului Sapphire
...

Când am venit pe hermeneia, plecasem dintr-un loc nu pentru ceva ce mi se întâmplase mie, ci pentru ce vedeam că se întâmplă celor din jur. Am plecat, cu alte cuvinte, în numele unor „principii”. Spuneți-le cum vreți, dacă nu credeți în așa ceva. Dar eu sunt de părere că nimic din ceea ce las să se întâmple unuia de lângă mine astăzi, nu e garantat că mă va ocoli pe mine la nesfârșit. Nu te poți eschiva, în nici un fel de comunitate, spunând „nu știu, eu n-am participat, eu n-am nici o vină, am stat în banca mea”. Mă consider la fel de vinovată dacă tac și fac parte din acea comunitate în care alții, necunoscuți mie, suferă vreo nedreptate. Profesional, eu cred că oamenii pot fi înlocuiți, dar costurile de înlocuire sunt de cele mai multe ori mai mari decât acelea de a încerca să mulțumești, atât cât se poate, fără a pune în pericol organizația, pe cel care dorește să plece, și să depășești chiar acest ideal, ajungând la a-l motiva să rămână. Aici nu suntem profesioniști, dar avem cel puțin un interes comun: literatura. Nu ne-am adunat forțați de împrejurări sau pe criterii geografice. Prin urmare, hermeneia nu există fără fiecare dintre noi. Fiecare membru care vine ne îmbogățește, orice plecat este mai mult decât o pierdere, indiferent dacă plecarea s-a datorat neadaptării sale sau greșelilor comunității față de el.

Mi-am dorit ca hermeneia să ajungă un loc în care singurele criterii după care să ne judecăm să fie acelea legate de scris. Mi-am dorit să nu existe reguli aici. Dar aceasta este echivalent cu a spune că mi-aș dori să existe o formă de organizare socială fără reguli, ceea ce știm cu toții că este imposibil. „Comunitățile” virtuale funcționează ceva între o „societate” (luați vă rog sensul juridic al acestui cuvânt”), club și organizație. Suntem ciudați, pentru că nu ne cunoaștem. Avem tendința de a ne comporta mai lejer decât într-o societate sau un club privat, pentru că ne simțim protejați de interfața computerului. Pe de altă parte, ne este foarte dificil să rămânem reci și indiferenți în interacțiuni, pentru că nu ne este în fire să ne comportăm ca și când celălalt nu ar exista în sine. Vrem să fim tratați individual, dar în același timp vrem să ne bucurăm de căderea în masa indefinită a internetului, a lipsei unei relații față către față, unde, cu toții știm, și de cele mai multe ori respectăm, o grămadă de reguli nescrise.

Mi-am dorit acum foarte puțin timp să renunț la a modera activitatea pe hermeneia. Abdicasem. Sunt obișnuită în viața de zi cu zi cu un sistem adversativ. Nici nu aș putea trăi altfel. Pentru mine totul este dezbatere, schimb de idei, de opinii. Mulți dintre prietenii mei cei mai buni sunt colegi de breaslă. Pentru că, ieșiți din sala în care am fost adversari, continuăm discuțiile la o bere. Pentru că dreptatea nu e un fum alb care să se ridice de la sine deasupra capetelor celor care o dețin. Pentru că învățăm din argumentele celuilalt și ne construim logica răspunsului pe logica replicii partenerului de discuție. Combatem ideile, ne certăm până în pânzele albe, dar niciodată nu confundăm omul cu ideea. Între noi, în discuțiile noastre, nu avem nevoie de arbitru.
Am rămas moderator pentru că eșecul și pierderea ar fi fost numai ale mele. Eu nu știu să-mi plâng de milă; m-am întrebat dacă nu cumva așa este, a fi moderator este incompatibil cu a scrie pe site-ul respectiv. Și ajungem la adevărata problemă:

Care este rolul moderatorului pe hermeneia? Este el un judecător? Reprezintă moderatorul o formă de „putere”? Așa l-ați simțit cei mai mulți. Eu în general nu explic lucrurile evidente. Dacă mi se ridică o problemă vădit falsă, mi se pare inutil să o combat, pentru că de fapt interlocutorul știe din start că nu are dreptate și nu mă provoacă la un dialog, ci se preface. Așa și aici. Cred că este foarte transparent: moderatorul doar intervine pe site. Lucrează cu regulamentul, bunul simț și... cam atât. La început mi s-a părut imposibil. E ridicol, mi-am spus. Cum să moderezi fără a avea la îndemână nici un instrument „coercitiv”? Moderatorul nu ia absolut nici o decizie de sancționare. Singurul său rol se rezumă la ceea ce vedeți pe site, plus monitorizarea abaterilor. Atât. Prin urmare, nici polițist nu este. Cum ați reacționa oare dacă v-ar opri poliția pentru că ați trecut pe roșu și v-ar ruga frumos să nu se mai întâmple, aducându-vă aminte că regulile societății în care trăiți sunt că nu se trece pe roșu? Tare mi-e ca i-ați râde în nas. Ei bine, surprinzător este că aici nu se întâmplă așa. Prin urmare, zic eu, ori hermeneia are oameni cu mult mai multă conștiință, pe care este suficient să îi rogi, ori poate aceia care se revoltă și îl acuză pe moderator de interese obscure și exercitarea fără discernământ a puterii... joacă un rol.

Dar vedeți voi... moderatorul este și el membru al acestui site. Scrie. Poate unii au impresia că asta îl face „coruptibil”. Pentru mine fisura acestei idei este evidentă. Pentru a exista corupție, trebuie ca persoana respectivă să administreze o formă de putere. În realitate, fiecare dintre voi ar putea, văzând un atac la persoană, de exemplu, să atragă frumos atenția celui care o face. Numai că tare mi-e că ceilalți i-am sări în cap „cine ești tu măi să îmi atragi mie atenția?!”, pentru că pe noi, dacă greșim, de multe ori asta este ceea ce ne doare, ce drept are celălalt să ne atragă atenția, alegând să ignorăm principalul, și anume că am greșit. Aici nu se aplică principiul să arunce cu piatra cel care n-a greșit. A-i atrage atenția cuiva că nu face bine ce face nu înseamnă că l-am și judecat și i-am și aplicat o pedeapsă.

Așadar, dragii mei, vă invit să fiți moderatori pe hermeneia la rândul vostru. E o muncă gratuită, la fel ca aceea de editor, implică timp consumat și nervi tari. Nu are nici un fel de satisfacție în sine, decât aceea că, din când când, reușește să oprească un scandal sau să îl facă pe un membru al site-ului să se simtă că nu e singur dacă e atacat sub centură. S-ar putea să fiți persoana cea mai puțin plăcută de ceilalți că deh, nouă nu ne plac regulile și încă și mai puțin aceia care ne atrag atenția că le-am încălcat. Pe mine nu mă deranjează, nu sunt aici să-mi fac prieteni... dar nici dușmani.

Un singur amănunt doar: eu sunt pregătită să fac un experiment. De astăzi începând, pentru o perioadă de 3 luni de zile, nu voi mai publica nimic pe hermeneia. Nu am venit aici să fiu moderator, ci să scriu și să am un feed-back de la ceilalți. Eu știu să deosebesc un comentariu sincer critic de unul răuvoitor sau unul sincer lăudativ de unul lingușitor. Dar poate alții nu. Sau poate alții vor crede că eu nu știu. Sau că pot fi determinată să acționez altfel ca moderator, bazat pe laudele sau criticile lor. Poate unii cred că aici stă puterea, ceea ce e greșit, pentru că, așa cum arătam, lipsește complet instrumentul coercitiv. Singura mea armă este apelul la conștiința noastră.
La finalul acestei perioade, mă voi hotărî dacă aceasta se va transforma în ceva definitiv. Poate voi sugera consiliului editorial ca moderatorii să nu mai fie membri activi hermeneia. Poate de asta este nevoie, în cele din urmă.

Comentarii

draga mea, faci o greseala sa nu scrii nimic, experimtentul cel mai reusit ar fi sa publici in continuare, chiar de ayi, nu trebuie sa dai satisfactii nimanui, ... ti-o spune un om care si-a sters textele nu din revolta sau alt motiv decat acela ca nu le-am considerat bune. Intoarce-te, wake up, scrie, publica, moderează... aici nu e jocul din copilarie cu pusul la colt ca nu stiu ce. Din polemica se nasc multe lucruri bune, atacurile in arta sunt dure si o sa-ti spun un lucru real: nu gasesti un umar sau o treapta pe care sa te odihnesti ... in arta primii 30 de ani sunt grei, apoi te obisnuiesti... ceea ce faci tu pe herme e excelent, tine minte ca desi faci eforturi nu te poate placea toata lumea.du-te si bea o cana de apa, da-ti o palma ca ai vrut sa pleci 3 zile cand ai atatea de facut, revino-ti si scrie. vreau sa te citesc , mai mult decat atat... iti sunt alaturi. comunitatea hermeneia nu aste responsabila pentru punctele de vedere diferite ale membrilor ei, in plus site-ul e excelent, critica ajuta... in lupta te formezi, nu prin abandon la masa verde...

eu personal ma indoiesc ca experimentul va demonstra ceva, si ca sa fiu malitios am sa continui cu... la romani. Ce vrei sa demonstrezi? Ca oamenii vor crede in impartialitatea ta fiindca nu vei mai posta? Hai sa fim seriosi. Cei care cred acum vor crede si peste trei luni. Cei care nu cred acum vor gasi alt nod in papura si peste trei luni. Vor fi gata sa spuna ca te-am cumparat, ca te platesc sau ca mai stiu eu ce motivatie subterana o mai fi. Nu am intilnit nici o situatie pe Hermeneia in care cineva cu bune intentii si bun simt sa se fi indoit de autenticitatea gestului tau de moderator. Mi se pare putin aiurea experimentul si pentru ca motivul initial al impartirii in rolurilor in moderatori si editori a fost acela de a evita ca gestul de moderare administrativa sa impieteze asupra muncii de editor. Adica nimeni sa nu poata acuza un editor ca poate folosi intrumente coercitive administrative. In plus asa cum ai spus si tu, moderatorul este cel care vegheaza doar la respectarea regulamentului. El nu ia de unul singur decizii disciplinare. Avem un proces destul de greoi si poate birocratic de a decide orice hotarire de acest gen. Si pe deasupra mai e si "nesuferitul" meu drept de veto. Toate astea pentru a ne asigura ca orice decizie care ar putea fi dureroasa pentru un membru sa nu fie luata cu usurinta. Din pacate multi din membrii obisnuiti nu stiu toate acestea. De aceea, repet, nu cred ca experimentul va dovedi ceva si nu cred ca moderatorii ar trebui sa nu fie membri activi pe Hermeneia. Ma tem si ca un astfel de precedent ar duce la ideea ca si editorii nu ar trebui sa fie membri activi, etc. In felul acesta am ajunge sa devenim ceea ce vor "dusmanii" nostri. Adica am ajunge sa ne temem si de propria noastra umbra si sa nu mai avem incredere in capacitatea noastra de a ne tine in friu subiectivitatea ca indivizi, si sa nu mai avem incredere in capacitatea noastra ca echipa. Sint convins ca nu sintem perfecti si nici ca vom fi vreodata. Dar de la asta si pina la a trai intr-o permanenta teama de ce spun altii despre noi e cale mult prea lunga si inutil de periculoasa si paguboasa. Parerea mea.

Dragii mei, experimentul nu mă testează pe mine. Și nici pe aceia care înțeleg că nu există premizele unei incompatibilități. Și mai cred că nu asta și-au dorit cei care nu pot vedea decât "corupție" peste tot, ca eu să nu mai scriu, ci poate să nu mai existe moderatori pe hermeneia. Ba sunt convinsă de două chestii: 1) că teoretic puțin le pasă dacă eu mai scriu sau nu și 2) că practic se vor simți oarecum frustrați că nu se mai pot folosi de această armă. Și da, Virgil, am și eu o idee despre rezultatul experimentului, și anume că aceia care au ceva de obiectat pentru că așa le este felul și pur și simplu nu pot să accepte diferențele de opinie fără a se lega de persoana respectivă, vor căuta în continuare noi și noi motive. Numai că vezi tu, le voi fi luat principala "armă". Și ceea ce știu eu, alții poate nu vor să recunoască încă :). Eu consider că site-ul nu are de suferit din experimentul meu, iar restul (eu adică) nu trebuie să intereseze pe nimeni. Queen, îți mulțumesc, dar gestul meu nu este o renunțare, ci o formă de luptă, ca și acela de a nu mai acorda penițe o perioadă (din care cred eu că totuși unii au înțeles ceva, pentru că am observat că nu se mai acordă cu ușurință penițe). Și da, am observat că ți-ai șters textele și am vrut să te întreb și pe tine, ca și pe Fabius, de ce ai făcut-o și să te rog să nu o mai faci. Am realizat că probabil ești și tu foarte exigentă, dar ceea ce ai apucat să postezi, acolo ar trebui să rămână, pentru că noi cititorii ne dorim să vedem exact această evoluție a ta și a spiritului autocritic în ceea ce postezi, nu în ceea ce ștergi.

Saphire vreau sa iei cuvintele mele asa cum sunt, cuvintele unui om care expune idei si nu face atacuri la adresa cuiva. As dori, pe cat posibil, ca dialogul sa ramana numai intre noi, in masura in care-l poti accepta. Nu cred ca impartialitatea institutiei moderatorului este conditionata de comentariile laudative ale cuiva la adresa textelor postate de omul care ocupa aceasta functie. Omul este cheia in aceasta situatie. Personal eu m-am simtit nedreptatit atunci cand Saphire m-a apostrofat numai pe mine intr-o disputa cu directorul hermeneia. Nu vreau insa sa fac din acel text un moment de referinta. Am trecut peste asta. Nu stiu daca dintre cei care administreaza hermeneia are cineva experienta de manager, daca a condus vreodata macar un grup de cativa oameni. Nu stiu, insa din analiza modului in care interactionati (particularizand la tine Saphire) cred ca ar trebui sa fiti mai deschisi la sugestii. Si voi puteti invata de la altii cum si eu pot invatat de la voi. Nu ne cunoastem prea bine si poate ca ati fi tentati sa judecati lucrurile dupa faptul ca sunt incadrat la novice dar sa nu incurcam capra cu varza. Nici eu nu stiu multe despre voi si ma feresc sa dau sentinte lasand discursul sub semnul probabilului. Omul, Saphire, nu poate fi obiectiv ci doar tinde spre obiectivitate, Ai sa zambesti insa eu am apreciat deseori pozitia ta de moderare cu minim de implicare si cu recursul mai degraba la bunul simt decat la litera legii. Insa am observat ca nu judeci cu aceeasi masura in toate cazurile, iar ceea ce ii reprosezi unuia nu o faci si pentru altul aflat intr-o situatie similara. Dubla masura este lucrul care pe mine m-a deranjat. Apoi, om fiind si eu, am cautat cauze. Poate m-am pripit dandu-mi cu parerea despre cum iti este sufletul. Poate ca nu esti o fire coruptibila. Nu stiu cum functioneaza hermeneia in luarea deciziilor desi Virgil m-a luminat cumva cu ceea ce a scris in comentariu. Pot insa intelege printre cuvinte ca este vorba despre arta compromisului, de acceptarea unui punct de vedere in virtutea unui drept de veto desi nu esti de acord cu acesta. Eu as avea o problema atunci si de asta probabil nu as fi bun de moderator. Principiile nu se negociaza. Din punctul meu e ok ca un moderator sa aibe simpatii si antipatii. Toti suntem astfel construiti si relatia cu un om sau altul ne conditioneaza mai mult decat credem, uneori la un nivel inconstient. Am cautat o luare de pozitie de "atentionare" a lui Virgil. Nu am gasit. Posibil ca el sa nu fi gresit cu nimic insa putin probabil. Acum vad ca si tu vorbesti despre jocuri de roluri si teorii conspirationiste. E intotdeauna facil sa procedezi astfel, sa gandesti ca expunerea unei idei este un atac din umbra al nu stiu cui. E o cale a creierului de a se motiva si de a percepe totul ca o lupta. Dar daca nu este asa?

acum am aflat ca esti moderator

Buna ziua ! Nu sunt de mult timp pe hermeneia, insa cred ca mi-am format o parere despre cum este acest site comparative cu celelalte. E absolut firesc, in circumstantele date, ca editorii/moderatorii sa fie considerati personaje negative. Mie imi pare o masura extrema. Nu prea vad legatura intre a scrie si a incerca sa indrepti pe cineva atunci cand comite o eroare. Comentariile pe care le-am primit de la dumneavoastra au fost pe text, au fost intemeiate si atunci cand cineva are o anumita opinie despre un text mi se pare normal ca eu sa vad cum scrie si cum gandeste acel cineva. Exact asta este ideea, ca inainte de editor/moderator sunteti o persoana care scrie . Si fara a scrie, acele "calitati"(titluri) sunt nule. As fi conceput viceversa... a renunta la moderare pentru un numar de luni, dar asa...mi se pare total lipsit de sens. Ialin

daca raspunsurile mele la comentarii sunt cam obraznice uneori, sa mi se spuna ce pot pati - excludere, suspendare... etc. nu e loc de umblat cu manusi, pt ca cel ce incalca unele reguli e posibil nici sa nu le cunoasca, si poate pierde mult. (o sa spuneti ca exista un regulament, dar poti face multe, fara sa-l incalci, in baza a ceea ce nu e sris in el).

Rafael, să luăm lucrurile punctual: 1) tocmai de neputința sau neștiința sau lipsa de bunăvoință (eu înclin spre ultima) a noastră de a combate cu exclusivitate numai ideile sunt eu nemulțumită, iar tu, din nefericire, nu ai făcut excepție. De aceea ți s-a și atras atenția. 2) accept dialogul, atâta vreme cât este constructiv. Nu accept "falsul" dialog, nu aici pe hermeneia. Când cineva nu va primi răspunsul pe care îl așteaptă la fileu înseamnă că am prins jocul și bătaia lungă a mingii și nu mă angajez. Pentru că rolul unui moderator este să modereze, nu să stârnească dispute. Nu poți susține un dialog din care ambii parteneri au ceva de învățat (mai citește o dată te rog anunțul meu dacă nu ai reținut de ce îmi plac controversele de idei) dacă unul dintre ei pornește la drum cu o "hidden agenda". 3) particular. Exact cum mă așteptam: lipsind ideea că posibila "corupție" a moderatorului vine din faptul că deh, e și el om și vrea să fie temut sub textele altora și adulat sub propriile texte, începem să căutăm alte arme. În speță, aceea că moderatorul folosește dubla măsură. Pentru că este prima dată când, în realitate, intri într-un dialog adevărat, îți voi răspunde: aveai posibilitatea să întrevezi cum se iau deciziile din momentul în care Virgil ți-a comunicat că s-a propus sancționarea ta în consiliu, dar s-a decis că nu este cazul. Nu spune că ultimul comentariu al lui a adus lumină. Să trecem așadar mai departe. Fără nici o bază, ai atacat moderatorul sub un text remarcat de către acesta, punând la îndoială motivele pentru care acel text a fost remarcat. Așa cum am arătat, moderatorul nu are absolut nimic de câștigat din această muncă, iar eu nu am nevoie de recunoștința lui Virgil și nici el de laudele mele. Din asta nu avem nici unul de câștigat nimic. Nu se dau prime pe hermeneia și nici penalizări la salariu, pentru că nu există altă remunerație decât satisfacția lucrului bine făcut (dacă reușești să faci asta). Dubla măsură: spuneam eu că din păcate aceasta este durerea cea mare a românilor: să moară domne și capra vecinului! Să-l amendeze polițistul și pe ăla de lângă mine; ce, EU SUNT MAI FRAIER? Și pentru că românii au nevoie de carne de tun, voi mai spune încă o dată pe șleau ceea ce am spus în nenumărate rânduri: dragii mei, pe hermeneia ne dorim doar conflictul de idei, nu de persoane. Dacă un moderator sau un editor sau directorul hermeneia greșește (și greșim și vom greși, oricât ne-am strădui să nu), nu veți vedea decât în foarte rare situații luări de poziție pe site. Aceasta pentru că nu suntem aici la ședințele de partid să ne facem critica și auto-critica în public. Editorii au un forum, unde se discută astfel de probleme. Și te asigur că, atunci când a fost ceva de comentat, s-a comentat. Noi nu dorim să ne dăm în cap unii altora. S-a propus la un moment dat ca de aceeași manieră să se procedeze și cu membrii, să fie atenționați pe e-mail, pentru că nu este plăcut deloc să atenționezi pe cineva în public. Cu toate acestea, aici puteau interveni bănuielile de tratament diferențiat, așa că am fost nevoiți să renunțăm la această idee. Dar încă o dată, în ceea ce privește pe editori, pe site se vor vedea doar rezultatele dezbaterilor și luărilor de poziție. Acestea fiind spuse, Rafael, atunci când ți se va mai părea că judec cu dublă măsură, întreabă-te doar atât: oare este posibil ca pur și simplu Bianca să gândească altfel decât mine? Oare este posibil ca ei să i se pară că nu există similitudine și că nu se impune același tip de intervenție? Motivele întotdeauna sunt mai simple decât credem. Se poate ca eu să greșesc în aprecieri, dar, cum spuneam, fiți și voi moderatori. Moderatori, nu agitatori, nu polițiști, nu judecători. Moderați și voi, pentru aceasta nu trebuie nici un fel de "patalama". Sper că au fost puse bazele unui dialog, poate dacă te vei mai uita în stânga și-n dreapta ai vedea că nimeni dintre cei cărora le-am atras atenția de-a lungul timpului nu a rămas, oricât s-a temut "o persona non grata". Aceasta pentru că, repet, eu nu confund omul cu ideile și nici nu sunt la judecată să consider apriori pe cineva recidivist. Scrie și ne vom întâlni numai sub textele tale, cu comentarii așa cum voi simți. În rest, nu vreau să mai am ce discuta cu tine, în calitate de moderator :)

Ialin, să renunț la moderare pentru un număr de luni ar fi fost o renunțare, iar eu nu prea le am cu renunțările, decât atunci când constat că eu sunt aceea care a greșit fundamental. Și ar fi fost poate atitudinea pe care cei cărora nu le place să fie "moderați" ar aștepta-o. Îmi doresc, repet, ca pe hermeneia să nu mai fie nevoie de moderare și nici de regulament. Dar vremurile acelea sunt departe, dacă nu cumva sunt o utopie. Pe de altă parte, scrisul este o renunțare, dar care mă privește și mă afectează doar pe mine personal. Cine va dori (dacă) să vadă ce scriu, am texte publicate. În rest, poate că ai dreptate, soluția ca moderatorii să nu fie deloc membri nu este bună, pentru că atunci nu ar mai avea nici un "drept" să comenteze scrisul altora și ar trebui să facă o activitate strict administrativă. Ceea ce ar fi chiar de nesuportat. Mulțam de gând, voi ține cont la expirarea acestei perioade.

Matei, uite treburile stau cam așa: există intervenție, există avertizare și apoi urmează penalizarea. De obicei, pentru cele nescrise și pentru abateri ușoare se aplică prima, avertizarea de obicei este lipsită de echivoc, și vine în urma consultării în consiliul editorial, iar penalizarea așijderea (și de obicei este descrisă în avertizare). Așa că nu-ți face griji. La urma urmelor, nici nu trebuie să știi că sunt moderator, decât dacă ajungi în vreuna din situațiile doi și trei. Ceea ce nu cred că este cazul. Oricum, uite o poziție tranșantă, pe care o apreciez.

sapphire, multumesc. cat despre decizia de a nu publica... mai degraba ai renunta a fi moderator, daca tot vrei sa renunti la una din cele doua. dar cel mai bine n-ai renunta la nici una. oricare dintre ele cred ca iti dauneaza.

sapphire, rog să dispară titlul poemei mele de la "texte recomandate"!

Ioan, aveai la îndemână mailul pentru solicitări administrative de această natură, îl poți utiliza dacă mai ai vreo solicitare pe viitor. Referitor la rugămintea ta, eu personal nu pot rezolva, dar îi voi transmite lui Virgil și se va ocupa, imediat ce îi va permite timpul. Este într-adevăr de nedorit și pentru noi un link care conduce la o pagină goală. Matei, consider că am explicat suficient gestul meu, și de asemenea mai subliniez încă o dată că mie nu îmi este dificil să fiu și moderator și autor, dar îți mulțumesc de părere. Nu este o renunțate definitivă, cel puțin așa sper. Vom vedea la finalul acestor trei luni.

Saphire nu ai reusit sa ma convingi. Din lipsa de argumente care sa ma determine sa accept o anumita stare de lucruri am sa aleg sa te cred. Adica sa am incredere in tine. Sper sa fi ales bine si modalitatea de raportare sa imi fie cumva intoarsa in acelasi fel. Astfel sper sa scap si de teama aceea de a fi declarat "persona non grata", chiar daca nu sunt diplomat ;)

...Bianca, îți înțeleg demersul prin urmare orice comentariu al meu aici ar fi futil. Aceasta nu mă împiedică însă înspre a crede că ești un bun moderator și scriitor, concomitent. Din păcate alții au nelămuriri ordinare, ce jenează orice persoană cu un minim de inteligență. atent, paul

Rafael, eu nu cred că trebuie să conving pe nimeni de nimic. Și nici nu cer nimănui să aibă încredere în mine. Tot ce vreau să demonstrez este că nu există atributele necesare unei așa-zise venalități a moderatorului pe hermeneia (și, dacă tot aduse vorba Virgil, nici a editorilor, pentru că și acolo deciziile se iau asemănător). Asta nu are legătură cu persoana mea. La urma urmelor, un moderator ar putea fi acuzat, teoretic, că e pur și simplu răuvoitor că așa îi e lui inima :) Asta da, ar fi cam greu de combătut. Uite că am oferit arme... să vedem cine se repede să le folosească. În general, eu am răbdare ca oamenii să aibă încredere din experiență, nu să-mi acorde un cec în alb. Iar teamă nici nu cred că ți-ar fi, asta a fost o glumă, nu? Repet... nu că am sau nu încredere în cineva, dar eu, nefăcând altceva decât să atrag atenția, nu am de ce să scot un eveniment oarecare din contextul său. Și... pentru că îmi pare că pot spune asta acum... suntem on the same side cu toții. Hai să facem literatură. Pardon, să faceți :) Paul, mulțam de apreciere, aidoma de înțelegere. Și cu rugămintea de a nu ne lansa în presupuneri asupra celor care nu sunt de acord cu mine, cu tine, sau cu altul. Eu apreciez principiul evocat de Beatrice Hall în amintirea lui Voltaire: "I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it." E dreptul lor să creadă ceva sau altceva și nu cred neapărat că are de-a face cu nivelul de inteligență.

"Cum ați reacționa oare dacă v-ar opri poliția pentru că ați trecut pe roșu și v-ar ruga frumos să nu se mai întâmple," -probabil mi-aș da două palme să-mi dau seama dacă întradevăr e reală chestia asta, :-)... Am început de curând a posta chestii p-aici doar pt. că am apreciat Hermeneia a fi un valoros domeniu sau spațiu de utilizare a internetului. Iar a fi moderator întâi de scriitor si cititor pe Hermeneia = 0. pro Bianca. fabius

Abia acum aflu de asta. Interesanta dezbatere. Totusi, mie mi s-a spus sa nu mai acord penite in stanga si-n dreapta. Am fost furios pe moment. Credeam ca textele care-mi plac pot fi evidentiate astfel, acordam penitele in urma unor analize subiective si mi se parea firesc - ori (am inteles ulterior si personal) nu eu decid valoarea unui text sau al altuia. Trebuie sa vina remarci pozitive din mai multe parti, de aceea exista o "conducere" (moderator, administrator, consiliu etc). Precum zicea Profetul, penitele astea vor rugini si nu vor mai avea valoare. Am inteles ratiunea faptului ca mi s-a atras atentia (nici nu stiu de-am fost sanctionat in vreun fel, ca vad ca nu-mi opreste nimeni textele). Iar decizia Sapphirei de-a nu mai publica 3 luni mi se pare bizara si amuzanta. Un scriitor nu poate sa taca atata timp. Poate ne va surprinde cu o avalansa de texte dupa ce va iesi din "turnul de fildes". Iata ce dau acum, dupa vreo 4-5 luni, o penita de aur. Pentru sinceritatea si claritatea explicatiilor din acest text, asta este motivatia gestului pe care-l fac. Sa aveti pace, Dancus

Bianca Goean

Mi-ar fi fost dor de un text Bianca Goean si atat. Stii tu textele acelea care te poarta cu gandul departe si care ai fi dorit sa nu le afli niciodata sfarsitul. Am urat intotdeauna incheierea unui text semnat de tine. Legat de experimentul/propunere lansat/a aici, ma lasa indiferent, am trecut prin prea multe experimente. Omul care scrie este diferit fata de ceilalti si tu stii bine asta. Am venit aici pe Hermeneia pentru ca erai tu si atat, apoi ai plecat, eu am ramas din inertie, acum iar... Sper sa revii cu texte Bianca G, in rest, cu organizarea si modul de aplicare a unui regulament, faceti voi cum credeti ca e bine. Oricum nu ii veti multumi pe toti. Cu drag, Sorin Teodoriu.

Sache

Bianca s-a retras de mult din varii motive si ma indoiesc ca va reveni pe Hermeneia. Ca peste tot si pe Hermeneia au fost si probabil sunt diverse conflicte ce rezulta in astfel de plecari.