A apărut NOEMA vol. IX, 2010

imaginea utilizatorului Sixtus
......

A apărut (tipărită) NOEMA vol. IX, 2010 (558 p., editată în condiţii deosebite).

Se va găsi în curând (în format electronic) şi la www.noema.crifst.ro

Un scurt istoric al publicaţiei NOEMA.

Cum a luat naştere NOEMA

S-a născut în anul 2002 la iniţiativa actualului redactor şef, Manolescu Gorun, care a asigurat şi sponsorizarea, la început, de către PETROM. Iniţiativă sprijinită imediat de Acad. Mihai Drăgănescu, preşedintele CRIFST (Comitetul Român de Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii de pe lângă Academia Română) , sub egida căruia a şi apărut ca publicaţie tipărită cu periodicitate anuală, conţinând între 300 şi 600 de pagini.

De ce NOEMA

Titlul, inspirat, a fost găsit de Acad. Mihai Drăgănescu. Ca o replică şi o soră a celeilalte publicaţii CRIFST, NOESIS.

Cum s-a asigurat succesul

Încă de la început s-a plecat de la premisa că orice carte, dacă nu este citită, nu există. Şi NOEMA există, împlinind acum nouă ani. Colegiul de redacţie a fost şi este alcătuit din personalităţi din mediul academic şi universitar, astfel încât să se asigure prestigiul publicaţiei. Şi, în acelaşi timp, un standard ridicat de calitate, precum şi o bună accesibilitate a materialelor publicate care să se adreseze unui cerc cât mai larg de specialişti preocupaţi de interdisciplinaritate.

Directorul NOEMEI este Acad. Mihai Drăgănescu.

Cine sunt cei ce publică în NOEMA

În primul rând, membrii CRIFST, dar şi alţi specialişti care respectă regulamentul şi obiectivele Comitetului.

De asemenea, având în vedere interesul din ce în ce mai pregnant al unor personalităţi din diasporă de a-şi menţine şi dezvolta legăturile cu mediul cultural românesc, s-a sperat (şi s-a dovedit) că ele şi-au găsit, în paginile publicaţiei, un cadru cât mai propice de manifestare. Astfel, în acest volum, poate fi citit un text extrem de consistent („Withead’s concept of speculative philosophy a metateoretical perspective”) semnat de Bogdan Rusu (alias Ion Albu pe site-uri literare interactive), doctor in filozofie al unei universităţi din ţară şi care, în prezent, efectuează un stadiu de doctorat în Franţa.

Mizându-se şi pe necesitatea ca tinerii înscrişi la diverse forme de învăţământ postuniversitar (îndeosebi masterat şi doctorat), dar nu numai, să-şi găsească o oportunitate de a publica lucrările într-un periodic de prestigiu, NOEMA a introdus o secţiune, intitulată "Altă generaţie". Şi lucrul s-a dovedit benefic. În acest volum publica la această rubrică: Dorin Cozan („Problema fiinţei la Thoma de Aquino”), Vlad-Ionuţ Tătaru („Universalele şi eroarea subiectivă în relaţia cu obiectul”) şi Ilinca Mihaela Dobrescu („Conexiuni în procesul de creaţie artistică şi teoria haosului”).

Cine ne-a ajutat sa ne "ajutam singuri"

NOEMA beneficiază de o sponsorizare generoasă. Menţionăm, printre alţii: Universitatea "Vasile Goldiş" din Arad, PETROM, Computer Sharing Bucureşti, Institutul de Inteligenţă Artificială al Academiei Române cărora, pe această cale, le mulţumim, cum am mai făcut-o şi în alte rânduri.

Ca o recunoaştere a nivelului ridicat al textelor publicate, NOEMA a fost inclusă în lista de evaluare a CNCSIS (CONSILIUL NAŢIONAL AL CERCETĂRII ŞTIINŢIFICE DIN ÎNVĂŢĂMÂNTUL SUPERIOR).

Printre alte idei de îmbunătăţire, începând cu vol. VIII, 2009, în NOEMA se publică şi texte bilingve (română sau engleză).

De asemenea, odată cu apariţia, în 2008, a website-ului NOEMA, ne propunem ca anual să punem la dispoziţia vizitatorilor virtuali mai multe numere ale aceluiaşi volum. De exemplu: NOEMA vol. 8 / 2009, nr. 1, NOEMA vol. 8 / 2009, nr. 2 etc, urmând ca în volumul anual tipărit să se publice o selecţie dintre articolele diverselor numere.