a murit Jerome David "J. D." Salinger

imaginea utilizatorului Virgil
...

27 Ianuarie 2010. A murit Jerome David "J. D." Salinger, autorul romanului "The Catcher in the Rye" - 1951, unul dintre cele mai citite, cele mai cenzurate, cele mai provocatoare şi cele mai faimoase romane americane ale secolului 20.
Povestea lui Holden Caulfield (relatată la persoana întîi) devine emblematică pentru o întreaga generaţie de adolescenţi dezamăgiţi, rebeli, revoluţionari sau idealişti. Salinger de fapt a scris un singur roman. Celelalte scrieri, mai degrabă povestiri, sînt publicate pînă în 1964, dată după care faimosul autor devine un fel de eremit, retras şi refuzînd faima de mare scriitor. Prin 1972-73 timp de nouă luni are o furtunoasă poveste de dragoste cu o adolescentă de 18 ani, Joyce Maynard.
Unul dintre cei mai enigmatici scriitori ai secolului 20. Deşi frecventează cursuri ale universităţii Columbia din New York nu o termină niciodată.
"Catcher in the Rye" a fost numit printre cele mai bune romane de limbă engleză ale secolului 20.

Revistă literară: 

Comentarii

am pierdut un prieten

cele 9 povestiri, dintre care Teddy în special, precum și cea cu care s-a remarcat: O zi perfectă pentru peștii banană, pot să zic că m-au determinat să îl consider un apropiat. nu intenționez să epatez (în acest comentariu, și niciunde), cum mulți o fac (dând nume sonore, cu care au avut ocazia de a se intersecta, eu doar le menționez) și prin a aluzia la oameni (care, în fond, scriu mult, excelent, genial, etc., deși mult nu a fost cazul lui J.D.,iată, însă rămân tot oameni) mai puțin cunoscuți, (rubem alves, jon fosse etc) nici cu atât prin enormitatea erudiției mele (toată lumea a auzit de Salinger), nu sunt cvartă, cvintă sau octavă. de aceea vestea m-a întristat. cam asta vroiam să spun. (iar momentul confesiv își are rostul lui datorită ocaziei) și tocmai îl reciteam (în povestirile sale...) , și el murea... trist