Ce este pentru voi Hermeneia?

imaginea utilizatorului yester

Scriu acest text la prima mână, nu e retușat, nu este emolientizat, e o semiconfesiune cu rolul de a afla mai multe decât știu din auzite, vorbite, observație, despre ce credeți voi, colegii de site, indiferent de statutul vostru.
Referitor la întrebarea care generează acest text, am să încep cu mine, pentru că așa mi se pare natural și firesc. Eu am crescut pe Hermeneia. În măsura în care se poate spune că acest lucru s-a întâmplat. Dovada a ceea ce spun e că am primit recunoașterea oficială de a fi scriitor după ce eram deja membru al acestui site. Când am venit eram plin de sine, de tupeu și foarte dornic de "contre" literare. Am ajuns pe parcursul timpului, citind mult, citind aici alți autori care scriau mult mai bine decât mine, să învăț. Am observat. Și aici cred că este cheia acestui select site de literatură Hermeneia. Observația. (Puteți să mă contraziceți).
Hermeneia nu este un loc în care se spun vorbe gratuite și cimilituri lipsite de rost. Este un club select, ca o cafenea literară (pentru mine), în care vii cu drag să citești texte ale celor ca tine, care au un grad de civilizație mai pregnant inserat în personalitatea lor, să te bucuri când oamenii care au și ei activitățile lor cotidiene își iau timp pentru tine, fie doar să te citească... și aici este ceva. Oamenii care au bunul simț să lase un text care nu rezonează cu preferințele lor fără a-l comenta, iar din aceasta se înțelege că tu, ca autor mai trebuie să lucrezi la el. Mai este pentru mine un sentiment de relaxare, aici totul decurge lent, ai timp să citești pe îndelete, să gândești înainte de a comenta, există amprenta regulamentului care se distanțează de targetul altor site-uri, se vede amprenta unei maturități în concepere, (cred, și este personală părerea,că acordarea de puncte și alte cele nu e condamnabilă, dar ea se adresează unui receptor juvenil și este o metodă de încurajare extrem de subiectivă mai mult, decât de evaluare) ca să nu mai vorbesc de eleganța și buna gestionare a unor improve-uri care facilitează accesul la toate resursele oferite pentru a-ți expune, îmbunătăți și evalua corect textele.
Pe Hermeneia există autori valoroși care nu se sfiesc să concentreze mesajul lor din subsolul unui text, când autorul comentat este destul de pregătit pentru aceasta, sau să îl dilueze pentru a fi înțeleși pe deplin când experiența poetului este mai puțină în sesizarea concretă a mesajului celui ce îi dorește binele și își ia timp să îi spună ce și unde nu merge.
Eu cred că Virgil a reușit împreună cu o echipă întreagă de oameni ce au contribuit la apariția și menținerea acestui site, de la începuturi, să demonstreze, fără să urmărească acest lucru, că există discurs, polemică, idee, dialog, noblețe și firesc. Și uite asta este pentru mine acest site.
Acum, voi toți, ce vreți mai mult? Reacții prompte la creațiile voastre? Alte sisteme de evaluare a textelor?
Calitate? (Aceasta trebuie să înceapă cu voi) Desigur că nu îmi veți răspunde la aceste întrebări. Răspundeți doar la una: ce este pentru voi Hermeneia?

Revistă literară: 

Comentarii

Paul

Dacă Virgil a reușit nu mai e nimic de comentat...:) păi nu? doar de asta nu comentează nimeni aici la subsol. reușitele se cunosc. faptul că tu le pui pe tapet nu prea impresionează și nu naște discuții. e o constatare doar. dacă spuneai ce mai lipsește să meargă totul strună era altă friptură de pește... personal nu mă cred avizat nici să laud nici să înjur. doar să spun lucrurilor pe nume. indiferent de sistem, de ierarhii și de c-o fii ș-o pății. bărbătește și sănătos. să se simtă. așadar io văd un fel de lene de aur a creativității aici pe Hermeneia. staff-ul conducerii e harnic, se autopremiază sistematic și organizat și bravo lor că-și permit și le iasă pasiența. ceilalți se cam plafonează cu unele excepții (așa cum și tu "ai crescut" ca să întărești regula) și trec tot mai rar pe aici. poate nu mai au prea multe de văzut sau de învățat. cine știe e un sindrom prezent și pe mastodontul literar al netului românesc. și nu e condamnabil. e ca la un cenaclu: intră cine vrea și rămîne cine poate. sau, în cazul cluburilor selecte cum le spui, intră cine poate și rămîne cine "crește"...:) sau cine evoluează. dar pe orice sait există observația și evoluția și nu doar aici, să știi. nu cluburile selecte au inventat coada la cireașă. sau con-sacrarea. pentru mine, cel puțin, e clar. și nicăieri n-am avut ambiții evolutive doar cele de camaraderie literară și de feedback. evoluția e o chestie personală pînă la urmă. ești mai deștept sau mai cretin față de tine însuți mai ales și nu în comparație cu alții. sunt convins că Virgil n-a plecat de pe mastodontul litherar pentru că era mai deștept ca alții ci pentru că a înțeles că poate să evolueze și singur. Hermeneia e dovada vie în acest sens. și un exemplu demn de urmat. restul e no comment. poate asta îți va da de gîndit. orevoar Paul

George

Eu am spus ce este pentru mine acest site. Dacă tu ai înțeles că în subsolul lui e loc de laudatium sau de înjurat e altceva. O părere, desigur, poate fi privită în mai multe moduri, însă rămâne o părere. Eu ceream aici păreri. Opinii foarte , dar foarte subiective:) Să înțeleg că tu ai observat o activitate de autopremiere e celor din Consiliul Hermeneia? Cu ce, George? Cu penițe? Cu simboluri?Mă faci să zâmbesc. Asta numești tu "premiere"?:) Articulai fraza de parcă era vorba de corupție:) Dar apreciez că nu înjuri:) Uite, pe unele site-uri există atâta diferențiere între membrii lor încât printr-un singur aspect al regulamentului Hermeneia, pe care ți-l amintesc, îmi rezerv dreptul de a susține că Hermeneia e un club select. Aici, fie că ești autor sau novice, poți acorda, doar prin faptul că ai calitatea de membru, distincția maximă unui text. Penița. Și acum mă întorc. Tu crezi că membrii Consiliului Hermeneia, editorii, nu se aleg și pe criterii de talent plus gnoseologie literară? Și atunci de ce s-ar mai "autopremia" între ei?aici retoric, deh! Dar atât cu dizertațiile. Afirmi că trebuia să spun ce "mai lipsește". Înseamnă că tu ești mai exigent decât mine, ceea ce nu este deloc rău. Ce mai lipsește, George? De ce nu "merge totul strună"? Deci pentru tine Hermeneia e dovada vie a faptului că Virgil Titarenco poate să evolueze și singur? Sau un spațiu virtual de camaraderie și feedback? Aici cred că trebuie să te hotărăști:). Comentariul tău se vrea neutru. Eu cred că poți să fii mai sincer de atât. Sau nu?

și ca un pese

pot să spun că mă încântă logica ta, George. deci după tine când un om își dă seama că poate să evolueze singur își deschide un site literar uinde postează cot la cot cu membrii acelui site și ține cont de părerile lor când este cazul modificând în textele proprii, cam așa vezi tu lucrurile?:)) asta ca să mă refer doar la unul din aspectele șubrede ale argumentației tale. nu sunt convins că Virgil, Dorin, Vlad sau alți membri văd Hermeneia ca pe un club literar select, ci, probabil, doar ca pe un site literar, societate e- zine... pentru că au modestia necesară și bunul simț de a nu se lăuda pe sine și munca lor, muncă observată chiar și de tine. eu însă, am dreptul de a avea o opinie de outsider ce nu poate fi demontată cu aserțiuni copilărești gen "lene de aur" , când e binecunoscut faptul că graba strică și creația nu e producție la bucată pe bandă rulantă. și ar mai fi de spus, George... oricum, fiindcă unii se abțin din prudență, alții din bun simț, alții din pragmatism (nu e treaba altora să se știe ce este pentru ei acest site), am pariat că nu va scrie nimeni în subsolul acestui text și mă bucur că am pierdut, pentru că, deși invariabil cu o logică găunoasă (în acest caz), mi-ai demonstrat că ești ceea ce pretinzi că ești... :)

Paul

eu nu am raspuns dintr-un motiv limpede: felul in care ai incheiat acest "text la prima mână", mai precis intrebarea din final, m-a crispat. am oroare de tot ceea ce poate semana cu o "declaratie de adeziune" (mai ales la cele pe care trebuie sa le dau atunci cand simt o mana infipta in reverul meu). O incheiere mai potrivita ar fi fost, poate, "raspundeti-va" si nu "raspundeti". :) P.S. imi place sa cred ca, daca discutia dintre tine si George va continua, va continua in chip civilizat, ca fiecare ii va respecta opinia celuilalt, ca nu veti recurge la atacuri la persoana...asa ca, te rog frumos, fa un pas inapoi, fiindca, uite, un picior a inceput sa-ti alunece...:)

Adriana

crisparea face riduri:) prin urmare, dacă textul meu seamănă cu o "declarație de adeziune" și acest fapt (care este ilogic, pentru că eu sunt membru Hermeneia, deci la ce aș mai adera?)(termen impropriu "a adera", pentru că nu e un partid) te-a împiedicat să îți exprimi o părere, opinie, despre site-ul acesta pe care activezi, chiar îmi dă de gândit chestiunea. eu te-aș fi încadrat la cei care din bun simț au tăcut. știi, mie intervenția ta îmi pare în totalitate o scuză. chiar așa și începi... "nu am răspuns pentru că..." și mâinile mele nu sunt la reverul nimănui. adică în momentul când eu zic plus, nu oblig pe nimeni să fie de acord cu mine? sau te simți obligată de acest text să spui vreun secret?:) cât despre discuția cu George, cred că într-o polemică (deși e pretențios spus așa, aici), într-un schimb contradictoriu de idei, poți analiza discursul celuilalt în termeni civilizați, cum cred că am și făcut-o. încă nu am spus că aberează sau alte cele:)) e o discuție, probabil încheiată și purtată la rece.

Raspuns

Hermeneia este un portal de literatura care primeste (selectiv) membri din toata lumea si le ofera posibilitatea de a se exprima prin texte si comentarii. Hermeneia este un portal care are un Regulament de functionare si care trebuie studiat cu atentie de fiecare aspirant si apoi membru. Hermeneia este condusa de un Consiliu format din Director, Editori si Moderatori. Acestia decid in mod democratic asupra masurilor ce trebuiesc luate pe site.

remember

"Virgile, chiar nu vreau sa ne incordam iar muschii.. eu unul m-am saturat. Calitatea materialelor de pe Hermeneia este atat de "graitoare" (unde iti sunt autorii?) incat ma scuteste de orice fel de explicatii. Eu iti doresc inspiratie si sa mai poti scrie ceva de genul acelui "preludiu" in rest please DO excuse me, parerile tale ma lasa rece. Ca manager, ai adus Hermeneia in latrina lipsei de har. Parerea mea, desigur, Andu" ...ceea ce nu înseamnă că te contrazici, nicidecum, bobadil. știu că îți asumi și cele de mai sus. chiar oferind un semn de prețuire asupra unui text recent postat pe Hermeneia.

prin urmare

ai 4 variante de reacție: 1. să mă ataci pe mine ceea ce va fi inutil 2. să te scuzi ceea ce va fi inutil 3. să taci ceea ce ar fi inutil 4. să schimbi subiectul ceea ce va fi inutil alege cu drag:)

?

Paule, n-am inteles mai nimic din raspunsul tau si iti spun de ce, tu aduni merele cu perele si apoi cu prunele e adevarat sunt fructe dar... citatul tau vine dintr-o discutie avuta cu persoana Virgil Titarenco, adresarea mea era directa, personala acolo, unui patron. Site-ul e cu totul altceva, e ca la firme cu persoane fizice actionari (nu stiu daca stii chestia asta) iar eu nu generalizez. In schimb cred ca tu faci o confuzie pubera (asta nu e atac, zic asta in caz ca ti s-ar parea din cine stie ce unghi citesti tu ce spun eu peste 20 de ani ca in dumas) intre om si creatia sa. Andu

scrie și citește cu voce tare

să o luăm școlărește, bobadil, așa, ca o "undă de divertisment" fără erori însă în a folosi timpurile verbale: pui în adresarea ta "personală" : ... ... ai adus Hermeneia în latrina lipsei de har prin urmare: unde se află Hermeneia după Andrei Moldovan? În latrina lipsei de har. Deci: Ce este Hermeneia pentru Andrei Moldovan? O "firmă", "portal", aflat în latrina lipsei de har. cred că membrii Hermeneia merită scuzele tale. cam asta ar fi fost reacția normală și inutilă de fapt. însă, nu o lua ca pe ceva personal, mie chiar îmi ești simpatic, bobadil... ca unui medic un caz irecuperabil. ai atâtea ieșiri în decor și vei mai... aici se încheie dialogul nostru. consideră-mă pragmatic în ce privește timpul meu. chiar îmi place să îl fac util...

hmmm...

...parcă am mai zis undeva, într-o intervenție, că îmi pierd timpul... unde oare? aaaa... cu nicodem.