text parțial lipsă

imaginea utilizatorului emiemi

de mîine o să-mi deschid magazin de pompe funebre
în loc de sicrie o să vînd gări
celor veniți pentru ultimul drum o să le dau cîte un peron să și-l agațe la încheietură
ptiu drace să nu fie deochi
în loc de lumînări sîngele meu la promoție

mai am o singură frică
sub duș cînd închid ochii
îmi imaginez că mă sfîșie tot soiul de monștri
panicat ochii deschid
mă orbește apa
bîjbîi după prosop
alunec pe gresie
și-n timp ce țeasta se lovește de cadă
mă întreb dacă moartea
are ochi de faianță

ca zdreanță

uneori mi-am simțit inima ca un cerc
pe care copiii îl plimbă pe uliță
azi mi-o simt ca un proiectil neexplodat dintr-un război oarecare
găsit din întîmplare(ce rimă ciudată e și întîmplarea asta)
de cineva care sapă grădina
sau aș putea spune că
dacă-ai întîlni
dacă ai zări
măicuță bătrînă cu brîul de lînă
tu să-i spui curat că m-am însurat
că m-am săturat
și-am închis prăvălia de vise
că la nunta mea a căzut o stea
ori s-a întîmplat ceva memorabil
sau mai bine nu
aș putea fi andrei
tu să-mi fii pistruiata
să-mi pui degetul mare în pumn și să mă cerți
că nu te-am ascultat niciodată

aș urla dar nu-mi folosește la nimic
dacă nu pot să țin oamenii lîngă mine
ei te sărută pe gură de parcă sărutul ar fi un cod de identificare
ei te iubesc doar pentru ca ei să nu aibă regrete
eu aș umbla gol pe străzi în genunchi
le-aș spune sînt peter pan
iubiți-mă doar pentru că
sînt sincer

de mîine o să-mi cos gura așa de bine
că lumea o să mă strige croitorașul cel viteaz
o să intru în pămînt cu atîta furie
de parcă te-aș fi pătruns
pentru prima oară

Comentarii

Cred ca doar primele 3

Cred ca doar primele 3 versuri au ceva poezie in ele, o metafora soresciana (ca si el avea ce avea cu trenurile) si cam atat. Dupa aceea, jurnal cu tot felul de nimicuri din viata cotidiana, nimicuri pe care le traieste toata lumea si le scrie toata lumea. Probabil ca in viata unui om trebuie sa se intample ceva deosebit ca sa scrie ceva deosebit. Sau macar autorul sa se ridice cu o treapta peste suferintele sale, sa se detaseze, sa sublimeze.

Ionut Caragea, ma amuzi

Ionut Caragea, ma amuzi copios. Pe linga faptul ca OPINIA TA, e lipsita de argumente literare, te erijezi in instanta literara desi nu te recomanda nimic, in afara de o duzina de carti necitite. Ti-am mai spus-o si cu alte ocazii: parerea ta e complet irelevanta pentru mine, pentru ca din punctul meu de vedere esti un atuor cu mai mai slab decit mine. Esti genul de autor care da in penibil, care prefera sa doboare paduri tropicale pentru a avea el citeva issn-uri cu care sa defileze.
Daca ai face ca mine(nu las semne acolo unde nu-mi place), ai trai fericit pina la adinci batrineti.

Ce-mi plac tinerii acestia

Ce-mi plac tinerii acestia care atunci cand nu au argumente, ii ataca pe cei care le critica textele, considerandu-se adevarate vedete, genii si asa mai departe, cand, de fapt, incearca si ei sa scoata capul din anonimat, sa se faca cunoscuti in randul prietenilor de blog si sa concureze cu fostele iubite care au ajuns sa scrie mai bine ca ei. Cu alte cuvinte, Emilian Pal, lasa-ti frustrarile literare deoparte, tu poti sa crezi ca esti mai bun si decat toti scriitorii planetei, pe mine nu ma impresioneaza visele tale, eu ti-am facut analiza pe text, iar parerea unui cititor nu tine cont de cat de bun autor este, ca nu toti criticii au fost mari poeti. Faptul ca ataci comentatorii care iti critica textele arata ca esti frustrat literar si needucat. Pune mana si scrie texte mature, pline de substanta si idei, ca nu vei ajunge nicaieri cu jurnalul tau intim in care stai sub dus si iti imaginezi tot felul de monstri. Priveste doar cat de prost scrii, versuri cu catelus cu parul cret si rata din cotet. L-ati vazut cumva pe zdreanta, cel cu ochii de faianta?

mai am o singură frică
sub duș cînd închid ochii
îmi imaginez că mă sfîșie tot soiul de monștri
panicat ochii deschid
mă orbește apa
bîjbîi după prosop
alunec pe gresie
și-n timp ce țeasta se lovește de cadă
mă întreb dacă moartea
are ochi de faianță

ca zdreanță

Caragea, citeste cu atentie

Caragea, citeste cu atentie ce am scris. Am spus ca nu ma intereseaza opinia ta. Nu te-am atacat ci am spus un simplu adevar despre scriitorul caragea, nu omul caragea. Cindva, am fost invitat la o emisiune radio unde se citeau poezii. Ai intrat in direct si ai recitat un text de-al tau despre care spuneai ca l-ai scris inainte de a intra in direct. Dupa aia ai spus ca vrei sa mai scrii un text si sa-l reciti. Atunci cineva te-a intrebat de ce nu reciti o poezie pe care o vei scrie a doua zi. In 2008, la cenaclul Virtualia, era cineva care ne tot baga pe git Delirium Tremens. Toti fugeau de cartea aia si sint martori s-o confirme. Sint doar doua exemple care sa te faca sa realizezi imaginea ta generala. Poetasi de astia ca tine sint cu duiumul. Si nu sint deloc frustrat, doar ca nu permit unor Becalieni literari sa se creada pastorul cel bun care aduce oita risipita in turma. A, si ce ai facut tu crezi tu ca se cheama analiza literara? Uita-te mai bine in dictionar. Tu nici macar o compunere despre ce inseamna diferenta dintre critica literara si critica pe text nu stii sa faci. Daramite sa mai faci diferenta dintre opinie personala si studiu de caz. Te rog nu mai reveni inutil si nu mai incerca provocari penibile. Ti-am zis eu ceva de foste iubite? Cine pe cine ataca? Asta e marea ta critica pe text? Repet, nu sint deloc frustrat. Iar la infatuare intotdeauna imi place sa raspund cu infatuare.

Cred ca e destul de cald

Cred ca e destul de cald afara pentru a mai aprinde si noi focuri... ar fi ok daca ati putea sa va rezumati la comentari pe text si doar pe text. Nu cred ca discutiile personale sunt foarte productive, asa cum nu cred ca ele sunt foarte interesante pentru ceilalti useri. Multumesc!

Esti naiv Emilian Pal daca

Esti naiv Emilian Pal daca poti crede ca ma poti atinge cumva cu aberatiile tale care nu au nici o legatura cu textul de fata. Adevarul este, si sa-ti intre bine in cap, tu si cei ca tine de pe atelierele literare traiti intr-un cerc vicios, intr-o lume mica, a scriitorilor fara valoare si fara realizari (lucru confirmat si de gelu Dorian sau Manolescu). Imi vorbesti de cenaclul Virtualia, unde majoritatea care vin sunt scriitori de blog. La Iasi, la debutul meu, au venit scriitori precum Daniel Corbu, Marius Chelaru, Liviu Apetroaie si au vorbit despre carte PE DE ROST. Oameni care se pricep la poezie, critici si scriitori consacrati. Despre poeziile din acelasi volum au scris Corneliu Leu si Valeria Manta Taicutu. Oameni cu premii in critica literara, scriitori consacrati. Asta ca sa-ti intre bine in cap, exista o diferenta uriasa intre lumea in care va manifestati voi, scriitorii de blog, pleava literaturii, si lumea buna a literaturii. M-am desprins din randul vostru, am intrat in USR plecand de la zero, publicand la o editura mica, am publicat in Canada, voi publica in SUA si Franta, tu chiar nu realizezi ca traiesti in trecut, ca voi, scriitorii de blog, bateti pasul pe loc de peste zece ani si nu ati facut cu adevarat nimic esential in literatura, ca nu existati, ca sunteti nimeni? Imi va face o placere deosebita sa va strivesc literar, critic vorbind, pe voi astia care trag cultura in jos prin prostiile pe care le scrieti, poezii sub dus recitand catelus cu parul cret. Eu am facut critica pe text, daca nu-ti convine ia-ti talpasita, daca nu te intereseaza blocheaza comentariile. Repet, am facut comentariu pe text. Cronicile mele literare au fost publicate in peste 70 de reviste din tara, daca vei scrie altceva decat catelus cu parul cret, poate te voi publica si pe tine, din compasiune, pe undeva, ca sa fii mai cunoscut.

ok, snowdon king. datorita

ok, snowdon king. datorita faptului ca practici in mod regulat hartuirea membrilor hermeneia care posteaza aici si nu te rezumi doar la comentarii pe text, consiliul hermeneia a decis suspendarea contului tau pentru o anumita perioada. nu ne mai dorim sa ne pierdem timpul facind educatie pe hermeneia dar hartuirea si ofensarea gratuita a celorlalti membri nu este acceptabila aici. indiferent de argumentele invocate.

Mie mi-a plăcut poemul și

Mie mi-a plăcut poemul și zic, poate am mai spus-o și altădată scuze dacă mă repet, n-o fi Emil Pal Nora Iuga în varianta masculină și mult mai tânără dar Emil Pal are metaforă și are suprarealism. Cred că de-a lungul repetatelor noastre întâlniri literare l-am acuzat pe Emil Pal de multe lucruri, inclusiv de lucruri pe care acum, în ceasul al doisprezecelea, le regret. Dar nu cred că l-am acuzat vreodată că scrie prost sau că nu scrie poezie. De aceea afirmațiile domnului Caragea mi se par hazardate (deși nu-s de acord cu suspendarea contului Domniei sale, dar se pare că asta este singura măsură punitivă pe care softul Hermeneia o permite, ceva gen monkey age) și nelalocul lor, Domnia sa împăunându-se cu o activitate literară pe care ar trebui mai degrabă să o treacă sub tăcere.
Nici reacția lui Emilian nu e mai presus, într-un fel nu înțeleg de ce nu este suspendat și domnul Pal care zice de mai multe ori că nu-i pasă de părerea unui comentator, asta nu e tot atac la persoană oare?
Oricum, textul acesta ar trebui păstrat pe aici pe H undeva unde să-l vadă lumea mult timp, cam la fel cum se lăsau cadavrele nelegiuților în mijlocul orașelor ca să vadă lumea cum se descompun și să ia aminte.
Păcat de un text bunicel (acum mi-a pierit cheful și sunt sigură că nu doar mie să-l mai comentez) pe care l-a distrus întâi domnul Ionuț trecându-l printre furcile caudine ale orgoliului său măsurat poate doar de suprafața unui teren de rugby pentru goliați, iar apoi l-a călcat singur în picioare și l-a scuipat însuși autorul său, talentatul și degrabă vărsătoriu de sânge domnul pohet Emilian Pal.
Oricum, pentru că, lăsând la o parte aceste incidente cu orgolii atât de specifice masculine de macho man camacho mie textul mi-a plăcut și am degustat din plin variantele sale ezoterice, poate un 'first' cel puțin printre lecturile mele recente din Emilian Pal, voi acorda o peniță.
Margas

margas, ce nu inteleg eu este

margas, ce nu inteleg eu este daca tu iti dai sau nu seama ca datul asta cu parerea pe care il practici cu sirg despre cine si de ce este suspendat si cine si de ce ataca sau nu la persoana chiar nu intereseaza pe nimeni. iata ca am scris o fraza oribil de lunga dar nu stiu cum sa o scriu altfel. in esenta intrebarea ta "nu înțeleg de ce nu este suspendat și domnul Pal care zice de mai multe ori că nu-i pasă de părerea unui comentator, asta nu e tot atac la persoană oare?" nu valoreaza nici cit bitii care ii consuma pe ecranul meu. si sper sa nu consideri si asta atac la persoana. ca observ ca ai bagatelizat conceptu' pina la ciuri-buri. sau poate si asta este intentia. in orice caz, emilian, ca de altfel oricine altcineva aici, are dreptul sa spuna si sa practice lipsa de interes fata de absolut orice comentariu sau fata de toate comentariile. fiecare o face si culege implicatiile. bune sau nebune. dar mi se pare o gogomanie sa il obligi pe cineva sa aprecieze ceea ce nu apreciaza sau sa consideri faptul ca nu il intereseaza opinia cuiva drept atac la persoana. ma intreb daca tu chiar nu iti dai seama de ridicolul intrebarii tale. sau ai pus-o numai asa ca sa faci si tu zgomot citeva secunde...
tot la fel nu cred ca te-a intrebat cineva sau intereseaza pe cineva parerea ta despre cum sanctioneaza consiliul hermeneia pe cei care se invrednicesc de asta. daca vreodata ma va interesa sa te propun ca editor am sa te anunt. pina atunci functionarea consiliului este ceva care se face fara ca sa tina cont de parerea ta. si, te rog, nu considera nici asta un atac la persoana.
eu te-am mai rugat de citeva ori sa intelegi ca scopul comentariilor pe hermeneia este comentarea textelor. am fost, cred ca esti de acord cu mine, destul de intelegator cu iesirile tale in decor. te rog frumos sa nu ne fortezi sa luam decizii care sa intrerupa pentru o vreme participarea ta pe hermeneia. multumesc pentru intelegere.

o citesc a treia data si dau

o citesc a treia data si dau penita. pentru faptul ca ai umor. poate ca observatia este subiectiva. dar este destul de dificil sa dozezi umor in poezie. si apoi mai este si cinismul si autoironia si un fel de onestitate sensibila. astea fac toti banii.

ma bucur sa te citesc.

Citind comentariul tău Virgil

Citind comentariul tău Virgil realizez că am fost într-o poziție greșită, confundând acțiunile punitive ale consiliului H cu textul și cu comentariile. Acum însă pricep și voi încerca să nu mai comit asemenea erori pe viitor.
Și finalmente mă bucur că textul a mai primit o apreciere pe care cred că o merită pe deplin.
Oricum, sper măcar la un dram de înțelegere din partea ta vis-a-vis de tot acest spectacol de orgolii masculine, no ofense pls.
Mulțumesc pentru înțelegere și elegantul perdaf,
Margas.

de la o neiubita, una care-l

de la o neiubita, una care-l uraste pe Pal pentru talentul evident, regretul ca nu pot da o penita (sunt total de acord cu ce a spus oana, umorul si autoironia sunt atat de clare ca intentia mi se pare nediscutabila) numai pentru ca finalul "o să intru în pămînt cu atîta furie/ de parcă te-aș fi pătruns/ pentru prima oară" nu mi s-a parut nepotrivit cu restul si nu numai, mi-a creat impresia ca a slabit poemul. emilian scrie respirabil, la el valoros nu inseamna greoi, imposibil sa nu remarci ca scrie detasat de martori ca si cum ar cauta in audienta unul singur, poate nici macar om ci o reflexie, poate de aceea metaforele lui sunt uluitoare pentru ca te gasesc in mod natural atunci cand nu sunt spectaculos adresate, si esti un "cunoscut" atunci cand te prind.
daca publicatul ar fi selectie naturala si n-ar implica un pic de dat din coate si-un pic de dorinta de afirmare, as fi mult mai convinsa de argument.
asadar sunt dusmanul neimpacat al omului asta pe care nu l-am intalnit si nici nu-l voi intalni vreodata, pentru toate motivele care-i fac cunoscuta poezia in pofida faptului ca nu publica.