Zebre cu barză şi zimbru

imaginea utilizatorului a.a.a.

Trec oamenii pe stradă ca nişte berze,
au fracturi deschise şi ochii în buzunare,
trec oamenii cu capul sub flecuri viguroase,
unii prin alţii, de parcă după măruntaiele celuilalt
îi aşteaptă broaştele cu covrigi în spate, de parcă au luat
zile în arendă şi trebuie să le însămânţeze, iar berzele
stau piciorong peste piciorong pe stâlpii de
internet, trag mahoarcă şi râd de se prăpădesc.

Să nu te pună dracu’ să-ţi aminteşti Crăciunul de
acum doi ani, de cum te-au blocat în veceu ăia dintr-a
şasea, de prima care te-a lăsat cu sufletul în
vânt, de orice care ar putea să te lase lat între semafoare,
că trec oamenii pe stradă ca niste berze, de parcă nu mai
încap unii de alţii, de parcă au uitat chiuveta de acasă cu
filosofia deschisă, au contract liric cu girafele, n-ajung până jos, şi
ai să crăpi dracului ca un bou expresiv şi sentimental.

Trec oamenii pe stradă ca nişte zimbri birocratici şi
esenţiali, se grăbesc la adunarea în ghivece cu
orientare analogic-socială, trec cu gulerele pline de
purici, cu ochii scăldaţi în monede, dar divini;
îi scupă norii cu rest de dovleac drept în
ţeastă, moartea le umple cartelele prepay, dar ei
bat trotuarele ca zimbri irepetabili. Îngerii deschid
şampania, wordul, râd de le sar fulgii din aripi şi se
pregătesc sfios de întâlnirea cu Şeful.

Comandaţi umbrele şi scafandri – se lasă cu apă.

Comentarii

...

Plictisitor. Ca un pomelnic int-o zi lunga, mohorata, de post...

Cititi ce scrie Alex Stefanescu, la posta redactiei, despre Adrian A. Agheorghesei

- oh, oh -

D-le Manolescu, ca să încetaţi cu lipitul afişelor, să nu vă ucidă nevoia de-a şti şi alţii crima mea şi să nu începeţi să hărţuiţi, vă spun eu ce şi cum, clar şi direct, deşi nu meritaţi timpul meu:

Când am trimis acele 3-5 texte d-lui Ştefănescu, aveam un an de când scriam texte albe, un an de când mă hotărâsem să fac trecerea de la versul clasic, considerând că am cumulat destul. Eram în căutări, în cele mai mari căutări, din aproape toate punctele de vedere. Am vrut să fiu onest cu mine, iar răspunsul criticului nu m-a surprins/ supărat deloc, pentru că-mi spunea ceva ce bănuiam. Ba din contră, am luat partea bună a răspunsului. Răspunsul:

"Aveţi dreptate, aţi progresat, dar scrieţi la fel ca sute de autori de versuri de azi. Poeme de-ale dv. ar putea fi introduse în cărţile altora, poeme de-ale altora ar putea fi introduse în cărţile pe care probabil le veţi publica, fără ca cineva să remarce vreo schimbare. Este vorba de un mod de a scrie practicat în prezent pe scară largă: construcţie liniară a poemului (de fapt, juxtapunerea unor enunţuri), folosirea frecventă a unor enunţuri prozaice, oralităţi, instantanee din viaţa de fiecare zi etc., un sarcasm obosit, un reproş difuz la adresa întregii lumi:
„De la un timp, cafeaua fierbe altfel,/ puştii nu mă mai înjură,/ nu mă mai latră câinii,/ ziua picură protocolar,/ ca o duminică în perfuziile de pe reanimare,/ între ventricule se conturează un călcâi,/ mama visează morţi din ce în ce mai des,/ iar eu îmi sunt din ce în ce mai de-ajuns,/ ori poate chiar prea mult.” (Alex Ştefănescu)

Ar trebui să mă jenez? Ar trebui să-mi provoace oareşce dureri acest fapt trecut? Ar trebui să fac comparaţii deplasate cu nume mari de poeţi, din literatura română şi universală, care au fost consideraţi poeţi mediocri/ minori de critica vremii?

Între timp, a trecut aproape un an jumătate. Si au trecut fapte, şi evoluţii, şi găsiri, şi regăsiri, şi catastrofe, şi rateuri, şi, şi. Ar conta să vin cu citate ca:

"Dacă „misiunea artei este de a crea bucurie“ (C. Brâncuşi), atunci poetul Adrian Agheorghesei ar trebui să fie fericit, chiar dacă numai eu aş fi „victima“ versurilor sale. Acum, „când e criză de locuri şi mor câte trei în două paturi“, când sunt prea multe războaie în timp de pace, poezia lui Adrian Agheorghesei se desfăşoară ca o magie de imagini care planează deasupra ideii. Grupajul din revistă este dovada unui talent de excepţie. Aş citi în fiecare zi măcar un poem şi în fiecare an măcar o carte." (C. Oprică).

Ar conta să vă fac o listă cu premiile pe care le-am câştigat intr-un an jumătate? Rezumate despre cum e primită, în general, poezia mea? Despre impactul (pozitiv, aş spune eu) pe care-l am prin activitatea mea ca simplu comentator, observator? Despre cum faptul că nu am scos încă un volum de poezie este strict opţiunea mea, pentru că nu am mai mult de 30 de texte pe care le consider publicabile? Ar trebui să fac toate astea păstrând, cumva fals, un ton neutru? Nu. Am enorm de învăţat, nu am reuşit încă nimic cu adevărat important, iar dpdv liric, tot mă mai caut, dar cred că sunt pe un drum bun. Asta voiaţi să auziţi? Poftim, am spus-o. Şi am fost sincer.

Vă mai spun doar că "patria vieţii e prezentul", sunt încă destul de tânăr, iar timpul va cerne. Aşa că vă rog să încetaţi cu manevrele astea de-a sufla în portavoce lucruri inutile. Vă discreditaţi. Pentru mine, repet, contează foarte mult ce are de spus cineva care scrie poezie, domnule, nu bibliotecarii.

Sper că v-aţi răcorit acum. Şi sper să-mi fie scuzată ieşirea asta în decor, dar asemenea lucruri trebuie clarificate.

-...-

Încă un amănunt: acum vreo 8,.9 ani, cineva, după ce trimisesem câteva texte pentru analiză, îmi spunea că scriu depresiv, vetust, epigonic şi că nu am nicio şansă să ies din umbra marelui Eminescu. Avea dreptate. Dar, repet, "patria vieţii e prezentul".

Hai Ralu,

zii si matale "linia" ca nu-i frumos pt. o editoare