e doar un...

imaginea utilizatorului yester

filmele intră în poeme verzui cu pețiolul legat de regizor,
vorbesc, gesticulez, mai pe larg: mă mișc leneș încântat,
precum un actor bătrân, țăran, Maftei probabil,
cu rolul liniștit al vieții, pe care nu o pot controla prin
efecte speciale,
mimesis…ehehe…paramimesis,

am rulota mea, sunt vedetă în viața unor oameni dragi,
de câte ori urc printre ei cu mâinile legate

îmi dau să mănânc pizza și ultimele noutăți luminoase

oamenii mor și primăvara, peliculele de memorie
îmi aduc aminte că am o țară frumoasă, că îndrăgesc
mersul pe jos printre guri anonime ce vorbesc românește,

în rulotă nu am loc decât pentru tabieturile mele,
fiecare seară lungă mă prinde obosit și prăfuit,
ca un automobil inconștient de plinul rezervorului,
așa e în sfânta pădure a mea,

și

de câte ori se întâmplă un accident, privesc calm,
știu, e doar un cascador, se filmează.

Comentarii

Toate-s vechi și nouă toate, despre ce mai putem vorbi care să ne mai surprindă, uite un subiect bătătorit, abordat cu nonșalanță și succes aici, exact ca de un "actor bătrân", de Paul. Este o poezie reușită, cu ironie nemascată dar și cu un sarcasm regizoral subtil, un joc oarecum cu mințile noastre: film în film în film. Îmi pare că aceasta este un text lucrat, și, cred eu, și unul la care ții. Poate mă înșel, dar dacă este așa, atunci eu într-adevăr observ cu plăcere un altfel de maturitate a compoziției, o altă abordare. Și atunci nu am decât o critică: titlul. În afară de anticiparea concluziei, mai nimic. Oare aici să fie singurul loc unde te-ai grăbit sau pur și simplu un abandon în urma căutărilor? Oricum ar fi, eu cred că ai oricând timp să revii și să găsești ceva mai potrivit. Da, ar mai fi și virgula din "îmi dau să mănânc, pizza și ultimele noutăți luminoase", la care am ceva dubii. În general nu se pune virgulă între predicat și complement direct, dar mă gândesc că ea schimbă de fapt complet, dar nu știu dacă a fost involuntară sau nu intervenția ta...

...Bianca, acum un an fredonam despre posibila tranzitivitate a verbului "a trebui". s/a adeverit. parcă eu aș fi profet, sau doar informat. despre text, nu este unul la care țin, l-am scris acum 20 minute pentru că așa am simțit. probabil când va ajunge în următorul volum va fi cu totul altfel, suntem în schimbare. despre titlu, este strict pentru acest site. în mod sigur, după cum ai observat, nu e potrivit. doar își cere cititor. și cine nu vrea să fie citit:)?. pentru că apreciez charientismul tău, uite nu mă fac profet și la virgule:) gânduri bune, paul p.s. mulțam pentru semnul 'cela galben. ah, ce bucurie!

Poemul începe excelent cu o anume aromă cunoscută "filmele intră în poeme verzui cu pețiolul legat de regizor," recitesc cu placere și strofa a doua, "am rulota mea, sunt vedetă în viața unor oameni dragi, de câte ori urc printre ei cu mâinile legate îmi dau să mănânc pizza și ultimele noutăți luminoase" precum și sfârșitul poemului bine regizat de Paul :)

...Fabius, ce zici: Francis Ford Copola sau Emir Kustirica:)? mulțam de trecere și sesizare!