fapt divers

imaginea utilizatorului nicodem

ascuns ca un ochi de apă în ocnă
pictez urmele unui apus care nu
se mai satură de privit răsăritul din partea cealaltă.
pensule mi-s genele grele de somn și odihnă,
când termin mă șterg cu zdrențele zilei pe mâini.
puțin mai departe de steaua polară
dimineața e o mare de sticlă,
în ea se scufundă rugăciuni zgribulite.
ruga mea chiar acum trece prin
strâmtoarea hormuz,
undeva o trompetă își aerisește plămânii.
pentru mine o catapultă ești
doamne,
cu porumbeii din inimă arunci după noaptea
încremenită ca o pisică la pândă, apoi
mă-nfășori în miros de zambile.
din locașul tău vine un deget care
mă pipăie să vadă dacă
din omoplați mi-au ieșit
sau nu
aripile.

Comentarii

Mi-a plăcut poemul,

Mi-a plăcut poemul, un fel de pseudo-psalm l-aș numi, mai puțin finalul, motiv pentru care nu pot nici să dau peniță. Cum adică

'cu porumbeii din inimă arunci după noaptea
încremenită ca o pisică la pândă (pisica aruncă cu porumbei?? formularea e împleticită), apoi
mă-nfășori în miros de zambile. (de ce zambile??)
din locașul tău vine un deget (?? capela sixtină?? sinistru te duce cu gândul la semnul indecent) care
mă pipăie să vadă dacă
din omoplați mi-au ieșit
sau nu
aripile.' (mi-au ieșit aripile?? încotro se îndreaptă?)
Dacă îmi explicați ce ați vrut să spuneți aici domnule Nicodem folosind sintagme credibile ale limbii române, penița mea vă aparține... pentru prima parte a poemului.
A doua parte vă privește doar pe Dvs. din punctul meu de vedere
Margas

Ok margas,

Ok margas, poemul e un fel de pseudo-psalm, așa cum l-ai perceput. Presupunând că ai înțeles bine prima parte, să trecem la ceea ce e confuz, la final. Potrivit cu viziunea mea escatologică, eu cred că ne găsim nu departe de ceea ce Biblia numește vremea sfârșitului. porumbeii (din inima mea) este ceva, o virtute, o calitate, dragostea eventual, cu care Dumnezeu aruncă dupa noaptea (spirituală) care stă la pândă ca o pisică. "Cel rău răcnește ca un leu și nu știe pe cine să înghită", se spune într-o epistolă. Nu pisica aruncă cu porumbei, ci catapulta aruncă după noapte cu porumbeii din inimă. E puțin complicat, dar și sfârșitul veacului e complicat și majoritatea nu-l înțelege. Pipăirea omoplaților și aripile e un fact finding process, pentru a se determina dacă sânt gata să zbor sau nu. Citit mai atent, de la ochiul de apă din ocnă, apusul privind insistent răsăritul din partea cealaltă, zdrențele zilei, trompeta sau trambița care își aerisește plămânii, mirosul de zambile (este arbitrar luat aici, poate fi un miros de tămâie sau de mir de nard curat), aripile (metaforice) care te duc în cealaltă parte, dimensiune, lume, împărăție etc., ei, așa am gândit eu poemul. Mulțumesc de citire, ești o comentatoare formidabilă.

Superb! mie nu mi se pare

Superb! mie nu mi se pare „psedo-psalm”, ci psalm curat, având din belșug tot ce-i trebuie. Și încărcătură simbolică, și tensiune, și sfințenie. singura chestie care mă calcă pe nervi este titlul. titlul acesta s-a tolănit peste frumusețea asta de poezie și zice „lasă, vezi-ți de drum că n-ai ce găsi aici.”.

mi-a plăcut și felul în care ai gândit acest crescendo al vremurilor – de la somn la trâmbiță. (trompetă? nu trâmbiță era?!)

pun aici imaginile care mi se par cele mai reușite… ba nu, nu le pun. e un poem în întregime bun. Chapeau!

Mulțumesc Adriana,

Mulțumesc Adriana, un mulțumesc trimis cu glas triun, de goarnă, trompetă și trâmbiță. Titlul se vroia la început a fi "tablou cu inevitabilul", dar l-am ales ca fapt divers, să nu sune alarma. Mă bucur că ai rezonat cu poemul, dacă ar trebui să spun o observație, aș spune că ceva s-a schimbat în viața ta, nu știu ce, dar știu.