moebius love for angels

imaginea utilizatorului Virgil
...

mă întrebi ce fac eu
cînd oamenii își aleg papii și președinții
și magii în piața de carne
ce mai fac eu cînd oamenii își trimit soldații
să se împreuneze cu oțelul
cînd limbile se adună tot mai simple
în ștrangularea elegantă a ziarelor de seară
ce mai fac mă întrebi
cînd restul lumii se așează la rînd
pentru următoarea croazieră pe partea nevăzută a lunii
cînd ultimul drog la modă e boost-ul de net flux
prin mii de nanoprobe în suprarenală

nimic special iubito
mi-am cumpărat un suflet gol
și un înger de casă
domesticit într-o singură seară
îi privesc cum se joacă acum
într-o colivie de oase
cum scot colții unul la altul
cum obosesc să se pîndească
așteptîndu-mă de fiecare dată
să le dau frunze din eden
și apă nevarsată niciodată pe scară

într-o zi le voi da drumul
să se întoarcă fiecare în lumea lor
îi voi elibera de sigilii și gramatici rudimentare
se vor duce dincolo de geometriile triste
ale pieții de carne
și mă vor privi cum scot colții
la mine însumi
în colivia asta de oase
legănată prin pulberi de zodii spectrale

Comentarii

imi place cum se mentine ritmul pîna la final. nu stiu daca sa zîmbesc sau sa ma intristez la ce spui aici. chestii grave spuse pe un ton haios par si mai triste. ai surprins foarte fain snobii, masele, trendurile

Asta da poezie de „stare”. Cu o prozodie perfect adecvată pentru a fi „transmisă” și altora. Altora care simt o astfel de „stare” dar refuză s-o conștientizeze. Orice iluzie „cumpărată” pentru distracție (orice, pe lumea asta se poate acum cumpăra dacă ai ajuns într-un fals Eden al consumului dezlănțuit – pentru cine a ajuns acolo): ’mi-am cumpărat un suflet gol și un înger de casă domesticit într-o singură seară îi privesc cum se joacă acum într-o colivie de oase cum scot colții unul la altul cum obosesc să se pîndească așteptîndu-mă de fiecare dată să le dau frunze din eden și apă nevarsată niciodată pe scară’ , devine, la un moment dat, ceea ce este: doar o iluzie. Și ce mai rămȃme? Doar ciclarea autoironică în jurul NIMICULUI pe o bandă moebius, căci: ’într-o zi le voi da drumul să se întoarcă fiecare în lumea lor îi voi elibera de sigilii și gramatici rudimentare se vor duce dincolo de geometriile triste ale pieții de carne’, adică în lumea „ficțunii” de unde au fost „cumpărate” și de unde, în mod „ficțional”: ” mă vor privi cum scot colții la mine însumi în colivia asta de oase legănată prin pulberi de zodii spectrale’ auto-ficționalizȃndu-mă (utilizez acest barbarism pt. că este sugestiv) într-o veselie de-a dreptul postmodermistă. Nu aș fi crezut niciodată că voi acorda o ”peniță” unui text postmodernist. Ȋnsă, așa cum am mai spus, textul de față, din punctul de vedere al tehnicii literare (prozodiei) „definește” atȃt de bine „starea” postmodernistă în general (devenind chiar un fel de „universal” al postmodernismului, „universal” de care acesta, i.e. postmodernismul, fuge ca dracu de tămȃie; dar ce să-i faci, de ce ți-e frică, nu scapi!) încȃt „penița” este pe deplin meritată. NOTA: A se vedea și Linda Hutcheon, „A Poetics of Postmodernism History, Theory, Fiction”, Routledge, 1988.

Matei, Moebius te salută și apreciază gestul tău Sixtus. nu pot spune decît că sînt deosebit de plăcut impresionat de comentariul tău. Și aș fi fost chiar dacă nu acordai o peniță textului. (gest pentru care îți mulțumesc). În sfîrșit întîlnesc și eu pe cineva care vorbește despre postmodernism și știe despre ce vorbește. Aproape obosisem să aud numai opinii de cîntăreți după ureche care fie confundă postmodernismul cu o gogoriță. fie vorbesc din auzite și nu l-au înțeles niciodată. Da, este foarte greu să scrii într-un „stil” postmodernist, contrar opiniei mult vehiculate și pe care am auzit-o pînă și din gura unor așa ziși critici literari. Apreciez intervenția ta și cred că mai este mult de vorbit despre asta.

nu că aș fi unul dintre cârcotași, iertare! dar mi-a sărit în ochi "nevarsată - nevărsată". îmi plac echilibrul textului și metaforele. și mai ales îmi plac seriile 2 și 3, mai "umanizate", ca pentru fiecare dintre noi. alegerea sufletului "gol" și a îngerului de o treaptă inferioară (adică "de casă" - nu cred că se confundă cu un înger păzitor, însă) trimite către eteric... și etericul nu poate fi închis în colivie pentru totdeauna. moarte îi eliberează pe ambii. a LEX. PS.: apropo, nu le am cu clasificarea poeziei în modernă, clasică, postmodernă etc. așa că nu îl încadrez nicăieri. a CELAȘI.

Poemul pare scris dintr-o perspectiva angelica, de fapt titlul ne avertizeaza asupra acestui lucru inca de la inceput. Incercarea de dedublare (de fapt o veritabila tentativa de alter-ego) se poticneste pe alocuri in descriptiv (cei "n" de "cand" si "m" de "cum" din primele doua strofe) dar sfarseste prin a fi reusita din nou pe final in mod aparent paradoxal, asa cum deja m-am obisnuit in scrierile lui Virgil Titarenco, pentruca atunci cand te astepti cel mai putin, inspiratia poetica apare ca o arca venita pentru a salva aceasta insiruire de intamplari altfel defuncta in ultima clipa, "gramaticile rudimentare" si "geometriile triste ale pietii de carne" vin sa ma sustina. As a whole, un poem bine inchegat, mi-a placut. In alta ordine de idei, ma intreb un lucru: oare de ce sunt atat de putine comentarii pe hermeneia? Ma simt chiar ciudat pana si acum cand scriu aici, in subsolul acestui text si ma intreb, oare n-o fi de vina tocmai aceasta politica stricta a Regulamentului, acest bau-bau la Hermeneiei, care face pe marea majoritate a autorilor de pe aici sa aleaga calea fatala a tacerii? Un subiect de gandire, poate. Andu.

poti sa dezvolti ultima intrebare Andule? Unde este politica restrictiva si unde este bau-bau-l?

Încep cu titlul poeziei dumneavoastră care mi se pare a fi o alegere perfectă pentru corpul poemului. Prin Moebius, acea bandă a mersului în cerc în care oamenii se-nvârtesc la nesfârșit printre canoane impuse de papi și președinți, un poet reușește să se-ntrebe pentru a câta oară în omenirea aceasta despre lucruri și fapte care-i vizează volens- nolens toată existența pe pământ. “ Ce mai fac mă întrebi când restul lumii se așează la rând pentru următoarea croazieră pe partea nevăzută a lunii”- mă-ntreb și eu dacă acest „the dark side of the moon” nu este chiar partea întunecată din om care deși este neagră ne ajută să ne-nțelegem mai bine pe noi înșine și atunci este binevenită acea croazieră care elimină anumite stări de tristețe, o evadare extraordinară a eului poetic pus în slujba lui Moebius. Un poem de forță, un melanj între „o colivie de oase” și”zodii spectrale”, o aerisire fugară a sufletului autorului prin răspunsul pe care i-l dă iubitei ... „nimic special iubito” „mi-am cumpărat un suflet nou și un înger de casă”. Fără a cădea în banal consider aceste versuri umplute cu un vin bun sec la care separat, dacă servești un pahar de apă plată oasele poetului se pot modela în funcție de atmosfera euforică prudusă de un afrodiziac. În cele din urmă reușește să elibereze un înger care stă ghemuit în trupul său și de-aci prin dezlegarea la vorbele sale, la cuvânt, mi se pare extrem de reușită forma sa de eliberare în care rupe „sigilii și gramatici rudimentare”, apoi le plasează într-un mathesis universalis noician, dincolo de geometrie. Mare curaj, reușește să facă o spărtură cu un burghiu, doar atât cât să poată vedea fața unei alte lumi, reușește oarecum să străpunga bariera transcedentală a lui Blaga. Nu pot decât să mă înclin asupra acestei capodopere literare, un masterpiece universal l-aș numi și să-mi fie îngăduit să acord o peniță pentru această lucrare. Vă citesc de ceva vreme și dintre poeziile dumneavoastră , aceasta mi s-a părut demnă de atenția mea. Cum îmi așteptam cererea de înscriere pe acest siteu mă bucur că am putut să-mi exprim plăcerea de a vă comenta pe dumneavoastră și pe cel care a scris un tablou din nord...(aalizeei). Subliniez faptul că penițele nu le voi acorda la întâmplare, în caz că apar anumite reacții din publicul virtual. Mai adaug faptul că tot ceea ce comentez nu este o critică de nivel înalt, a unui critic licențiat ci este doar fericirea de a-mi oglindi sufletul prin versurile autorilor, pe paginile domniilor voastre. Plecăciuni, SilVIA

batori, Moebius te salută și apreciază gestul tău