românia perfect I

imaginea utilizatorului Virgil
m-am născut

m-am născut acum patruzeci și cinci de ani
într-o țară despre care nu știam nimic
m-am născut ca și cum te-ai trezi din somn
într-o cameră cu pereți din oglinzi pictate
cu străzi cu pomi cu oameni cu sunete
m-am născut într-o închisoare perfectă
pentru că m-am născut iubind-o
mușcînd din ea ca din sînul mamei
cu fiecare zi cu fiecare fereastră deschisă
cu fiecare om care vorbea o limbă rotundă
m-am născut într-o țară cu vocație pentru istorie
o istorie de sclavie perpetuă de împăcare
cu dușmanii cu nebunii cu tiranii
m-am născut într-o țară care mi-a spus într-o zi
noi nu am cotropit nu am năpăstuit pe nimeni
ca și cum asta ar fi fost un merit o virtute
și atunci mi-am zis iată scriptura spune
dumnezeu ne-a făcut din țărîna pămîntului
eu noi bunicii toți am fost făcuți din țărîna acestui pămînt
ca niște mogîldețe de lut ca niște gogoloațe
expectorați pe rînd din pîntecul acestei țări
mi-am zis fără să știu că orașele au garnizoane
drumurile șanțuri țările au granițe
iar oamenii au tendința să clipească neregulat
atunci cînd simt orgasmul minciunii
răscolindu-le măruntaiele
m-am născut acum patruzeci și cinci de ani
într-o colonie la marginea unui continent
despre care se spune că poartă numele
unei fete violate de un bou
m-am născut cu o nevoie cumplită
după o țară cu munți și cîmpii care nu sînt întîmplătoare
m-am născut pregătindu-mi întrebările

Comentarii

Pe ici, pe colo, urmează să mai lucrezi, deși cred că vei lasă textul în forma aceasta. Este emoționant poemul, nu sunt patriot decât, cum se spune, la olimpiadele de gimnastică, dar mi-a dat o lacrimă, citind. Finalul foarte bun, interesant ar fi dacă e inspirație de moment sau pregătit de ceva vreme. E un text care trebuia scris.

inspiratie de moment, trebuie sa recunosc sa dea dumnezeu sa mai am si pentru celelalte fiindca m-a pus napasta sa am curaj si sa marchez ca e primul dintr-o serie

Lasă inspirația să vină la tine și vei scrie. Ca și până acum. Frumos. Succes!

1.O simulare în Word de replace a cuvîntului “m-am”, a semnalat o repetare a acestuia de nouă ori; adăugăm și: “mi-am” care apare în două locuri (“mi-am zis”); apoi- “mi-a”, “ne-a”, “au”. Iertat să-mi fie dar am văzut poezii amendate drastic chiar și pentru mai puțin. Pare o poveste spusă cu nostalgie la o terasă între prieteni-m-am dus, m-am plimbat, m-am întors, mi-am zis… 2. “iar oamenii au tendința să clipească neregulat atunci cînd simt orgasmul minciunii răscolindu-le măruntaiele” – oare? Fiind de moment, așa cum spune și autorul, eu cred că textul trebuie revăzut – sînt convins că va găsi și alte elemente de îndreptat.

si daca va trebui sa iti schimbi tu grila, Vlad? in ce priveste a doua intrebare, nu am inteles-o

Aștept cu interes continuarea acestei serii. Pentru că mi se pare? că Virgil a început să-și pună unele întrebări. Textul nu e valoros în sine, ci prin ecourile pe care, la o adică, le poate trezi în cititorii site-ului. Mie îmi place să văd poeții din diasporă cum scriu despre pământul din care s-au născut și asta mai ales nowadays, în contextul globalizării :-) Bobadil.

te inseli bobadil daca imparti "poetii" in "cei neaosi" si "cei din diaspora". asta e o departajare absolut artificiala. as fi scris acelasi lucru si daca eram acum in romania sau nu as fi plecat de loc. curiozitatea ta se bazeaza doar pe o iluzie. mai e nevoie sa spun ca o iluzie e falsa sau e o un pleonasm?

Poem de nota 11, fara nici o penita. Esti foarte bun, Profetule. Revin: da-mi o adresa pentru a-ti trimite cartea. De ti-e frica, ii voi trimite lui Dan iordache 2 exemplare, sa ajunga si la tine unul. Adresa mea de e-mail e trecuta la datele personale. Si: unde a disparut Qeen Margot? Intreb, nu dau cu paru',ca un taran de pe Valea Izei ce sunt. M-as bucura, Profetule, sa vezi o carte a mea, nu fragmente disparate. Daca nu si nu, vei auzi pe la voi de mine, poate chiar ne vom vedea. Da-mi o adresa postala, totusi. De vrei. Sa ai pace, Dancus

cu siguranta stefan, nu m-am ferit de nimeni, te asigur. nu sint o persoana importanta si nici macar publica. sint un om banal si obisnuit, te asigur. Iti voi trimite adresa. Nu stiu daca ai vazut, primit volumul Mirabile dictu dar daca nu as putea aranja sa-l primesti. just let me know.