Rugă secundă

imaginea utilizatorului lucian

Din când în când în perete îmi bat secunde.
Se strivesc ca stropii de ploaie-n fereastră.
Vești repetate ale morții care așteaptă.

Pe ziduri port alb-negru fotografii cu bărbați
Cu mustață care mă privesc fix, ca pe mort.
Se uită parcă în oglinda unei fântâni
Și își bea din ochii cu care privesc.

În ghiveciul din pervaz răsare pomul vieții.
Crește ca norii. Își lasă umbrele peste noi
Din neființă și în stoluri îi zboară
Păsări negre cu unghii de piatră.

Doamne, lasă-mă sa pun o mână de lumânări
Și pomelnic cu tot neamul mort și cel viu,
Să mă rog la toate icoanele și la preot
Pentru păcatele ce le-am săvârșit!

Lasă-mă să aleg spre moarte, un vapor aiurea,
Cu pânzele pline de vânt spre un nesfârșit
Cu amintiri numai cu Tine împărtășite!

Comentarii

Versurile acestea: "Se uită parcă în oglinda unei fântâni Și își bea din ochii cu care privesc." ...nu cred ca se potrivesc gramatical cu cele precedente lor. Primele trei strofe sint destul de reusite in umila mea parere. Ultimele doua sint total aiurea. Nici nu se potrivesc cu cele precedente lor dar nici ca strofe de sine statatoare nu au absolut nimic poetic. Scuze, daca te-a deranjat opinia mea.

multumesc, Profetule, pentru apreciere, dar si pentru "umila" ta parere pe care nu o consider deloc umila si nincidecum deranjanta. opinia ta chiar conteaza și este mereu binevenită, mai ales când este pe text. ultimele două strofe si mie imi pareau ca un apendice. sunt mai mult o rugaciune decât poezie, dar nu voiam sa accept acesta realitate. trebuia sa mi-o spuna cineva si iti multumesc ca mi-ai atras atentia. de fapt, mi-ai intarit cele ce intuiam. în ceea ce privește versurile "Se uită parcă în oglinda unei fântâni/Și își bea din ochii cu care privesc.", nu inteleg ce ai voit sa imi spui prin nepotrivire gramaticala. ti-as fi recunoscător dacă te-ai mai apleca o dată asupra acestei idei.

OK Lucian, uite cum am citit eu: - "Pe ziduri port alb-negru fotografii cu bărbați" - acești bărbați "Cu mustață care mă privesc fix, ca pe mort." - acești bărbați "Se uită parcă în oglinda unei fântâni" - acești bărbați "Și își bea din ochii cu care privesc." Ai înțeles partea agramată?

da Profetule, cred ca am inteles. acei barbati ba ma privesc fix, ba se uita in fantana, ba isi bea din ochi... actiuni ce nu se leaga si se defasoara total anapoda. iti multumesc pentru explicatie! prin ceea ce faci stiu ce si unde gresesc si totodata sper sa invat din aceste greseli. iti sunt recunoscator.