Un întreg fragmentat

imaginea utilizatorului Gebeleizis
Parodie inspirată de "Un fragment întreg" de Bobadil

Foi împrăștiate,
Desperecheate,
O mare de linii și puncte
Întortocheate,
Atât de încâlcite,
Și de stâlcite,
Că devin ideograme
Răzbunătoare,
Amenințătoare.
Parcă le și văd printre gene
Atacând cu cuțite.

Chiar, la ce bun?

Acest drum fragmentar
Cu amprente pe clepsidre
Și ceasuri cu cuc date cu var
Pare o întregire a (mal)sapienței,
Un plâns ca o șoaptă de bătrânețe
Sau poate doar un orăcăit barbar?

Cineva (nu spun cine)
Aceeași hartă ne scrie
Cu isohipse care
Parcă nu se termină
Și nici nu se iscă
La vreo pagină,
Doar în jurul munților
Stau toate grămadă
În paragină.

Unde rămăsesem?

Da,
Revenind la cutie:
Ce nebunie,
Nu-i așa, bădie?

Ce schizofrenie...

Comentarii

"Revenind la cutie: Ce nebunie, Nu-i așa, bădie? Ce schizofrenie..." ...mi-a placut parodia ...

Mulțumesc (a câta oară sunt nevoit să spun asta?) Aranca (Marina) de apreciere. Cunosc și persoane (nu spun cine, hahaha), la care parodia nu le-a plăcut. Însă eu personal m-aș simți flatat dacă mi-ar parodia cineva vreo poezie... În fine, dacă măcar am puțin mai multă liniște la rubrica "comentarii" și pe viitor sunt criticat legat de ceea ce scriu, nu legat de ceea ce NU scriu, voi fi mulțumit. Altfel, pot scrie și alte parodii, materie primă există din belșug (și nu mă deranjează deloc dacă în paralel altcineva îmi parodiază încercările poetice, ba chiar dimpotrivă).

Dragul meu Marian, Tin sa te atentionez, pentru binele tau literar desigur :-) ca parodia sigur nu i-a placut Marinei Nicolaev pentru cum este ea scrisa (parodia), ci pentru ca este scrisa la adresa unui poem de-al meu. Marinei Nicolaev, aceastei arhitecte de puscarii pe Hermeneia.com cum i-am mai spus, i-ar placea orice chestie insalubra la adresa vreunui poem de-al meu. Iar in alta ordine de idei, vezi ca in limba romana se spune corect "cunosc si persoane CARORA parodia nu le-a placut" si nu "LA CARE parodia nu le-a placut". Nu stiu cum se spune corect in hutula, esperanto sau japoneza, dar in romaneste asa se spune. Bobadil.

erata: "acestei" nu "aceastei" scuze de typo

Nu vreau să îmi mai pierd vremea cu polemici sterile despre corectitudinea limbii române (așa o fi, "cărora") mai bine scriu alte parodii, hahaha. Deși mărturisesc c-aș vrea să mă concentrez mai mult pe proză, am o mulțime de idei în cap și doar lipsa de timp mă împiedică să le pun pe hârtie. Scriind și răspunzând la comentarii îmi mănâncă din timpul disponibil pentru creație, și mai curând aș vrea să fac ceva progrese în legătură cu calitatea textelor mele decât să fac box de idei cu alții (ca practicant vechi al artelor marțiale, prefer confruntarea "pe viu", evident, în spirit prietenesc :-)...)

Completare la comentariu: "Laudă-mă gură, că ți-oi da friptură"...

Atentie, in subsolul acestui text se incalca Regulamentul site-ului literar Hermeneia, respectiv aticolele: "23.3. să evite pe cît posibil formularea de aprecieri la adresa persoanei autorului textului sau la adresa persoanei altui comentator al textului" "24. Repetarea de comentarii offtopic, comunicări personale fără legătură cu textul mai ales dupa ce s-a primit o atenționare cu privire la acest lucru poate duce la anularea comentariilor respective și/sau la excluderea textului respectiv iar dacă atitudinea este persistentă și nu se corectează poate duce pîna la suspendarea contului autorului care o practică." de catre de Andu Moldovan (bobadil) cu comentarii de genul: "Marinei Nicolaev, aceastei arhitecte de puscarii pe Hermeneia.com cum i-am mai spus" Rog pe domnul Virgil Titarenco sa analzeze aceste comentarii.

Andu, cred ca nu este o noutate ca pe hermeneia comentariile nu trebuie sa aduca jigniri celorlalti membri ai site-ului. Nu solicita nimeni sa nu iti expui parerile argumentat, dar parerile tale nu se vor referi la persoana unui autor sau a unui comentator, ci numai la texte. De asemenea, pe cat posibil, nu se vor comenta alte comentarii. Considera, te rog, in spiritul regulamentului, aceasta interventie drept un avertisment la revenirea la politete si respect, indiferent de circumstante. De asemenea, daca atragi atentia asupra unei greseli gramaticale, poate e mai indicat sa o faci fara ironii, altfel risti sa ti se raspunda cu aceeasi moneda si sa nu se mai ia in considerare mesajul. Marian, intelegem cu totii nevoia de a ne prefectiona si de a dedica mai mult timp scrisului, dar feed-back-ul asupra comentariilor, ca si comentariile in sine asupra textelor altora este incurajat (as spune chiar mai mult decat atat). Hermeneia este un site din care toti ne dorim sa crestem si sa invatam sa scriem; nimeni nu este obligat sa comenteze, dar in lipsa parerilor celorlalti, nu vad de ce nu ne tinem pur si simplu creatiile in sertar. Prin urmare, in situatia in care primesti o atentionare cum a fost aceea a lui Andu, te rog sa o iei in considerare cu intelepciune si prietenie, nu in bascalie, pentru ca timpul tuturor aici este limitat si intr-adevar nu ne dorim decat dezbateri de idei, nu conflicte personale. Marina, poate ar fi fost mai potrivit daca spuneai si de ce ti-a placut aceasta parodie.

Nu am vrut să intru în nici o polemică cu nimeni, doar că am primit un număr destul de mare de comentarii care afirmau că ceea ce scriu eu e sub orice critică (poate chiar așa o fi), iar când am cerut să mi se spună ce anume e rău nu am primit nici un ajutor, ci doar răspunsuri în doi peri cu aere de superioritate. Consider că merit mai mult respect, indiferent de calitatea sau lipsa de calitate a ceea ce am considerat că sunt creațiile mele literare. Scopul înscrierii mele pe Hermeneia a fost să învăț ceva și să îmi îmbunătățesc calitatea compozițiilor printr-o critică constructivă, nu să mi se demonstreze cine e mai tare și mai bun. Îmi cer scuze că m-am lăsat angrenat în această serie de comentarii și voi avea grijă ca pe viitor să discut doar la obiect, pe text, și să ignor orice comentarii provocatoare de discuții în contradictoriu. Scopul înscrierii mele pe Hermeneia a fost să învăț ceva și să îmi îmbunătățesc calitatea creațiilor literare. Mulțumesc.

Bianca, intai vreau sa-ti urez bine ai revenit printre noi, prezenta ta este una de marca si valoare! Te salut din inima. Revin, nu inteleg de ce "arhitecta a inchisorilor" este jignitoare LA PERSOANA. Am spus eu ca Marina Nicolaev e urata, ca e o baba barbatoasa, ca are par pe maini si pe picioare, ca are gura mare si nasul coroiat? Nu am spus asa ceva... asta ar fi jignire. Dar "arhitect de inchisori"? Ce, inchisorile nu sunt proiectate de arhitecti? Iar unele dintre ele sunt adevarate opere de arta arhitecturala... care e problema? Marian, imi pare rau ca nu mi-am gasit timp sa-ti spun cu argumente pe fiecare text de-al tau de ce e slab, asta e doar pentru ca toate sunt asa de slabe iar timpul meu este limitat. Imi cer scuze pentru aceasta situatie aparent fara iesire. Bobadil.

Chiar daca nu am comentat acest text in detaliu cum as fi vrut de altfel (si cum as fi facut poate dupa un anumit timp, din motive obiective), este nepermis sa fiu jignita de un alt membru al site-ului la acest mod. Nu il cunosc si nu ma intereseaza persoana lui. Nu inteleg ce doreste. Acest personaj nu face decat sa aduca prejudicii calitative unui site LITERAR.

Dom'le, voi chiar nu vă puteți potoli...? Mă așteptam la mai multă maturitate din partea lui Marina dar am impresia că mă aștept degeaba. Vreau ca amîndoi „protagoniștii” acestui eveniment să se considere avertizați și la următoarea abatere de acest gen vă garantez că cel care o va face va avea contul pe Hermeneia suspendat pe o perioadă nedeterminată dar suficient de lungă ca să vă ofere timp îndeajuns pentru a vă schimba atitudinea.

un poem în care autorul se joacă cu creionul, cumva matematic și dezinvolt, pe hârtie. cu prețuire, mircea.

Mulțumesc Mircea, cam asta a fost, de fapt, ideea poemului, jocul cu creionul pe hârtie, plus sugestia unei stări de alienare mintală. Evident, am avut și o sursă de inspirație pe care am parodiat-o. Deși, la unele comentarii care au urmat mi-a părut de câteva ori rău că am scris acest text.