Scrisoare deschisă către Redacția ziarului COTIDIANUL

imaginea utilizatorului Virgil
încălcare de copyright

Către Redacția Ziarului COTIDIANUL,

Am constatat cu surprindere citind online ziarul « Cotidianul » că doamna Magdalena Colombet a folosit în articolul său din data de 5 decembrie 2006, « Patapievici stupefiat de demisia lui Portocală » fotografia realizată de unul din editorii site-lui literar Hermeneia, Marina Nicolaev, pe data de 4 noiembrie 2006, la Paris, cu ocazia expoziției arhitecților români din Ile-de-France și a colocviului internațional : « Que faire de l’héritage architectural et urbain des régimes totalitaires? ». Această fotografie a fost publicată în articolul Colocviul international : « Que faire de l’héritage architectural et urbain des régimes totalitaires?» pe site-ul www.hermeneia.com, în data de 05 noiembrie 2007: http://www.hermeneia.com/info/1709.
În conformitate cu Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe art. 1 alin. 1 și 7 alin. F, această fotografie îi aparține și sîntem consternați că doamna Magdalena Colombet a folosit-o fără a avea acordul autorului sau măcar a indica numele autorului și locul în care a apărut inițial.
Așa cum în prevederile cuprinse pe site-ul ziarului « Cotidianul » se spune că : « Dreptul de copyright pentru informațiile existente pe acest site este deținut de COTIDIANUL sau de partenerii săi. Nici un material de pe acest site nu poate fi reprodus parțial, integral sau modificat fără permisiunea anterioară explicită, prin acord scris cu COTIDIANUL sau partenerii săi» precum și « Conținutul acestui site, textele, grafica, fotografiile, software-ul, logo-urile și orice alte materiale prezente pe site sunt protejate de legea dreptului de autor și sunt proprietatea COTIDIANUL sau a clienților săi. », vă precizăm că și Regulamentul site-ului www.hermeneia.com prevede în art. 22 «Textele publicate pe Hermeneia.com rămîn proprietatea autorilor lor. ». De asemenea în nota de copyright a site-ului se precizează «Copyright © 2002-2006 by Hermeneia.com. All rights reserved. Nota de copyright de la baza unei pagini indică faptul că pagina respectivă, inclusiv toate materialele grafice, textele publicate si opiniile exprimate nu pot fi reproduse, retransmise sau distribuite sub o alta formă, fără a obține permisiunea noastră în scris. Toate textele și opiniile exprimate pe site-ul Hermeneia.com aparțin autorilor lor. »
Site-ul http://www.hermeneia.com este un site literar tip revistă electronică de literatură și arte vizuale, care funcționează sub protecția drepturilor de copyright a statului California și a Statelor Unite.
În acest context, vă rugăm să luați măsurile de rigoare pentru a se recunoaște public dreptul de autor asupra fotografiei și a se comunica autorului scuzele care i se cuvin.
În încheiere dorim să vă precizăm că suntem deschiși colaborării pe Internet între site-urile noastre dar printr-o recunoaștere reciprocă a originii materialelor publicate.

Virgil Titarenco,
director hermeneia.com

Marina Nicolaev,
editor hermeneia.com

Comentarii

asa e, aceeasi fotografie. au schimbat doar luminozitatea. si-au cerut scuze?

Nu. Nici macar un rind.