retuş fotografie

imaginea utilizatorului aalizeei
adobe photoshop

Artă: 

Comentarii

Am văzut fel de fel de

Am văzut fel de fel de fotografii retușate de diverși amatori, însă aici pot remarca profesionalismul, pasiunea și delicatețea față de tot ce înseamnă ființa umană. Remarc faptul că lumina ochilor, urma surâsului și chiar ridurile care întregesc fizionomia și o fac unică sunt neschimbate. Felicitări, Vlad! Și „La mulți ani!.. cu un pic de întârziere :)

vlad, nu sînt profesionist în

vlad, nu sînt profesionist în ce privește fotografia sau arta grafică. nici măcar amator nu am curajul să mă numesc. dar, greșesc oare dacă numesc aceste variante manipulare photo-grafică mai degrabă decît retuș? poate că dreapta sus ar putea fi acceptată ca retuș (deși destul de „strong” retuș). dar cele de jos sînt în esență variante cromatice ale unei manipulări. greșesc?

r

Maria - Doina,
mulţumesc pentru comentariu şi pentru urări.

Virgil,
întrebarea e justificată atîta timp cît în articole se tratează la modul general postprocesarea imaginilor ba folosind termenul de retuş ba cel de fotomanipulare inclusiv cînd e vorba de corecţii de nuanţă/saturaţie/luminozitate.
lăsînd la o parte editarea grafică de logo-uri webdesign reclama de produse cărţi de vizită imagini vectoriale etc(paleta e largă) în postprocesarea foto găsim secţiunile: corecţii de culoare, retuş & fashion(cu adăugarea de accesorii specfice) fotomanipulare şi restaurare fotografii vechi. ele sînt tratate distinct, cu instrumente specifice sau comune. cea ce este aici este recunoscut clar ca un retuş (pînă unde se merge cu retuşul e o altă poveste). fotomanipularea este mai invazivă şi foloseşte elemente din diferite fotografii pentru a schimba cadrele fizionomii obiecte. un cap de struţ ataşat unei cămile e o fotomanipulare. dar la urma urmei o fotografie fără a fi postprocesată şi care oferă o perspectivă voit alterată nu manipulează privitorul?

?

... un poem vizual despre deghizare, sau despre dezvăluirea fiinţei prin măşti?
Într-o lume de măşti, se pune întrebarea cine suntem, noi sau masca?
Este întrebarea la care am căutat şi eu un răspuns atunci când am văzut metamorfoza sub formă de anunţ publicitar.

vlad, sînt convins că există

vlad, sînt convins că există definiții și reguli profesionale care guvernează acești termeni (termeni care evident sînt distincți la urma urmei - mă refer la retuș și la manipulare -; evit să folosesc „photoshopare” pentru că mi se pare un termen kitsch și oarecum limitat). problema este însă că există o diferență între a manipula fotografia și a manipula privitorul. asta ca să răspund întrebării tale din final. iar noi aici făceam vorbire despre prima situație. articolul tău cred că la asta se referea în esență. deci, în contextul (obiectiv) al modificării obiectului privit sînt înclinat să cred că a adăuga un accesoriu (precum o pălărie) este o manipulare. greșesc?

în fond este vorba despre cum ar fi dacă

viaţa nu ar trece ca un tăvălug peste noi fizic, moral, psihic... din toate punctele de vedere. însă, ideea de a retuşa, de a mai face ceva cât timp e posibil trebuie să existe şi nu numai, trebuie pusă în aplicare cu acele mijloace pe care le avem la îndemână şi cu dibăcia personală. photoshop sau nu, imaginea retuşată arată mult mai bine decât realitatea. asta nu înseamnă că trebuie să ne iluzionăm. iată, există magicieni care pot face şi mai frumos din frumos. de ce să nu-i apreciem?

Vlad, este o artă (iar arta presupune multă muncă şi dăruire) să faci din frumos şi mai frumos, deci aprecieri!

aşadar

Younger Sister,
…sau cîte măşti purtăm

Ottilia,
chiar este multă muncă răbdare atenţie la detalii şi să ştii să te opreşti acolo unde trebuie.

Virgil,
uite îţi voi da un exemplu. urmăresc zilnic pagini în format electronic sau clasic dedicate graficii digitale. pe un site structurat pe taburi căutam secţiunea photoshop retouching. după cîteva răsfoiri eşuate o găsesc la capitolul photo manipulation structurat la rîndul lui pe retuş, fashion, retuş&fashion şi manipulări foto. surpriză: în alt tab găsesc de data asta clar secţiunea portrait retouching urmată de fashion unde portretele sînt completate cu tatuaje, fantasy make-up, accesorii etc. în concluzie nu greşeşti dar în breaslă chiar dacă secţiunile au elemente înrudite utilizatorii folosesc un limbaj al lor prin care definesc elemente şi proceduri specifice de abordare.