în orașul acela rusesc

imaginea utilizatorului Virgil
mama rusia nu mai naște pe nimeni

în orașul acela rusesc
în care ar fi trebuit să mă nasc
nu se mai întîmplă nimic
astăzi
nimic demn de o explozie
sau de o paradă militară
nici bătăile casnice nu mai sînt ca altădată
nici cazacii nu mai vin să violeze
cînd li se termină vodca primăvara
nici morții nu mai miros frumos și tare
a parfum bulgăresc
doar o tandră paloare albastră umbrește
ochii femeilor stepei
cu sînii lor mici striviți și reci
înhămați în bretele din plastic ieftin
cu gleznele lor înguste
tînjind grădini franțuzești
în orașul acela rusesc
în care ar fi trebuit să mă nasc
doar apa e la fel
și frigul lipăind ca o lebădă uriașă
peste clădirile maternităților din beton
în care mama rusia nu mai naște pe nimeni

Comentarii

mi a placut textul fiindca are comparatii puternice, imagini aprinse, spontanietate, zvic, originalitate, culoare, specific, unitar, beton rusesc, bretele din plastic ieftin si nonconformismul autorului. ecaterina

Parerea mea este ca impingerea inspre deontologic "ar fi trebui sa ma nasc" a acestui poem este gresita, desi nimic nu poate fi gresit in poezie la urma urmei, ea se naste in sufletul dupa chipul si asemanarea creatorului sau. Asa si Virgil Titarenco ne infatiseaza aici o poezie pragmatica si programatica, in care emotia asteapta cuminte la rand pana cand intelectul, logica si regulile isi termina festinul, mereu pe indestulate. Mici detalii... asa ar numi desigur Virgil si ce voi spune eu acum, cum ar suna "in orasul acela rusesc in care as vrea sa ma fi nascut". Doi la mana... aura imperialista a mamei Rusia se vede aici prin bulgaria si franta, parca nu ai vrut nici sa spui pe sleau nici sa iti tii gura. Ce sa zic? Poemul mi-ar fi placut mult daca i-ai fi dat drumul din mana sa zboare E greu... dar merita, cel putin in cazul tau, parerea mea. Andu P.S. Si te rog frumos, nu mai arunca de pe site pe novicii astia care posteaza aiurea prea multe texte. Unii sunt chiar talentati ! Daca cineva posteaza prea multe texte (dar ok dpdv literar) inseamna ca intra cu bocancii pe H? Eu nu vad asa, iarta-ma ca ti-o spun cu tot respectul man.

Boba, nu, nici eul poetic si nici eul asta de aici de pe fotoliu nu si-ar fi dorit sa se nasca "acolo". Antirusismul meu e supranormal. Nu te juca cu el. Si nu, nu spun pe sleau. Aia o fac jurnalistii. Poetii ca si diplomatii sugereaza mon cher. N-am nici un dubiu asupra respectului tau. Dar stii cum e... la urma urmei trebuie sa ma hotarasc daca vreau sa fac literatura sau muraturi.

Chiar daca sunt cumva creatoare de atmosfera cred ca ai putea renunta la bătăile casnice si violuri... as fi terminat fara ultimul vers... dar tentatia politicului e mare mai ales la o anumita varsta ;) De altfel un text bun, nu am multe sa-i reprosez.

merci Vladimir. nu cred ca politicul are de a face cu virsta. observ ca te obsedeaza ideea virstei de la o vreme.