backward

imaginea utilizatorului ygrene

/
Garduri din uluci înșirate adorm într-o rână. Călătorul își înnoadă inima între sforile lor. Două luni suspendate de o parte și de alta a lumii îi mișună prin torace. Închide ochii: lunile îi răsar pe interiorul tâmplelor. Bărbați călări îi țin calea. O poartă deschisă frânge noaptea.

//
Călătorul se trezește la miezul nopții. Pe ulită, casele se fac mici , se sfărâmă sub genunchii gândurilor. Drumul lățește la orizont acoperișul sangvinic . Lumina se strânge ghem. Cerul o zvârlește spre sat. Călătorul e singur.
- Naște!
Ochii i se acoperă de țărână.

///
Orașul se întinde leneș pe străzile înguste. Spre seară, Călătorul iese la plimbare. Străinii îl însoțesc, îl veselesc. Zâmbește. Pe drumul ce urcă, un petic de zăpadă îi strigă numele. Călătorul se afundă până la subțiori se agită - zăpada îi inundă nările. Alunecă.

[Trecerea e un tunel - privești lumea ca dintr-un acvariu. Strigătul se transformă în bolboroașe, îți amorțesc degetele și ei se holbează la tine din scaunele aranjate pe rânduri. Totul se termină repede]

Și-au făcut culcuș în corturile musulmanilor. Sub cearșaful alb, pielea lor asudă iubire. Se ridică și umblă. Aerul e văratic, moale și lipicios. În păr li se ascunde adierea din eșarfele legate la intrare. Răcoarea asta îi inundă dureros nările. Fleș.

Teatru: 

Comentarii

Imagini deosebite: "Garduri din uluci înșirate adorm într-o rână. Călătorul își înnoadă inima între sforile lor." "Pe ulită, casele se fac mici , se sfărâmă sub genunchii gândurilor. " "Aerul e văratic, moale și lipicios." ...dar nu reusesc sa le leg unele e celelalte. parca sunt niste secvente dintr-un vis ori dintr-o anamneza. Ultima strofa, mai ales, m-a descumpanit cu totul... Fireste, asta nu e neaparat vina autorului; dar mi-e ciuda, reactionez precum un copil care sta in fata unei jucarii noi, frumoase, si nu stie cum sa o foloseasca! :) P.S.: "o zvârlește" sau "o zvârle"? mie a doua forma imi este mult mai cunoscuta.

nu trebuie sa-ti fie ciuda, adriana, caci, intr-adevar, ai intuit bine - sunt trei secvente onirice fara legatura intre ele, singurul liant fiind o stare de mare incarcatura emotionala pentru autor. in ceea ce priveste "zvarleste" este "zvarle" asa cum ai sesizat tu, insa, din cand in cand, imi permit folosirea unor forme neliterare doar de dragul unei placeri ciudate pentru o fonetica aparte ce-mi pare mie mai muzicala.