
“Haos cu fărâme de iubire” îmi spune. Mai demult era "paradis cu fărâme de iubire". Se pare că în timp toate lucrurile bune se transformă. Nu, nu mor, nu dispar, se transformă. Paradisul în haos, iubirea în ce? Ură? Nu, nesiguranță: veșnica lipsă de plasă în golul în care te arunci ca un dement pentru că, deh, iubești, deci păzea că trebuie să mă izbesc de asfalt de la 10.000 de metri. Dar eu am zburat, voi v-ați continuat existențele mizere pe asfalt, ați coborât cu liftul, nu v-a crescut nivelul adrenalinei, ați viermuit sentimente, voi.. voi nu ați iubit! Voi nu ați înghesuit într-o cameră o iubire mult prea vastă pentru o cameră fără aerisire. De ce atât de vastă? Păi să vă explic. În cameră eram noi doi și iubirea, și părinții lui, și părinții mei, și himerele fostelor noastre iubiri, și doi-trei psihologi, și teancuri de cărți, și filozofi ce țineau teorii în grabă și totuși nu terminau niciodată. Ne băteam cu toți ca să-i dăm afară, poate, poate, la sfârșit, când vom fi singuri vom avea timp să ne iubim. Ne mai băteam și între noi. Poate nici nu ne iubeam. Poate ne-am închis în cameră din vanitate și prostie. Ne-am închis în cameră cu toate lighioanele fără să avem arma cu care să le omorâm: fără iubire. Deci, iubitul meu, de ce taci?"
E noapte în apartamentul mic. Televizorul se aude în fundal dar nimeni nu îl aude. E acolo doar pentru a omorî sentimentul de singuratate, care se găsește în camera lor în mod paradoxal, având în vedere aglomerarea de personalități, de fosile și sfafii.
- Lasă-mă, sunt obosit.. îi spune încet.
Nu o privește pentru că nu poate.
- De ce?
- Muncesc toată ziua, nu vezi?
- Te ascunzi toată ziua.
- Hai, lasă-mă… se ridică îndreptâdu-se spre bucătarie, și cât mai departe de ea, cât mai departe de orice durere. Seara asta nu vrea să se lupte, ea nu înțelege?
Nu. Ea îl întreabă de suflete. Ce procent din al lui sunt plăcuțe de metal și atele vechi, uitate. E sarcastică, îi mușcă din degetele cu care stinge lumina în camera lor.
- 95 la sută!
- Superb, avem 5 la sută. Să construim o viață!
- Cei 5 la sută sunt stâncă.
"Pleacă. Seara asta nu vreau să trăiesc, tu chiar nu înțelegi?" Se ascunde pe unde poate, stinge lumina, trage perdelele, se vâră în dulap trecând pe lângă ea și toate lighioanele, și fuge de iubire innebunit.
"Nu! Nu te vreau. Nu te iubesc.
“Nu am chef azi, n-am chef de nimic, de vodcă sau de gin, tequila, rom sau vin, tigari, nu mai vorbesc, iar pe tine… pe tine te urăsc” Să ne trăiești Chirilă prin orice dulap dormi tu!"
- Ce simți? îl urmează ea pe întuneric..
- Nu știu.
- Dar pentru mine știi ce simți ?
- Nu, sunt doar dileme, ma cunoști...
- Eu nu țin de dilemele tale, sunt din afara ta, ar trebui să-ți fie clar!
- De ce?... Am probleme cu toate relațiile. De ce să fii tu diferită?
- ....Sunt și te intreb sentimente. Ele sunt sau nu, punct. Ce simți?
- Dar înțelege, femeie, nu știu!
- Na!! gesticulează exasperată, cât mă ajuta discuția asta! Soluții? Să mă vâr în dulap după tine? Să ne ascundem amândoi de mămica și tăticu`, de fosta iubită care privește pe gaura cheii când eu am orgasm? Ieși!
- Asta nu se rezolvă pocnind din degete!...
- Îți cer doar să vrei.
- Vreau!
- Ieși!!
Dormitorul amuțește. De fapt, se ceartă atât de des încât tăcerea fu uimită să se găsească acolo. Ușa unui dulap scârțâie din când în când, televizorul moare spre dimineață, când noaptea refuză să părăsească încăperea. Pe la colțurile tavanului șoptesc căderile.
"Ah, ce credeți? Mămica îl privea din spate, peste umărul meu, iar tăticu` îl bătea pe umăr la fiecare nouă despărțire : “așa, răzbună-mă, băiete”.
Mă întreb ce caut în camera asta cu monștrii și dependențe imaginare de sânge? De ce mă arunc de la 10.000 de metri în gol fără plasă când el se ascunde în dulap și reinventează frica din tăceri și sadism? Ah, pentru că îl iubesc. Serios? Păcat. Evident că el n-a ieșit din dulap."
Comentarii
Călin Sămărghiţan -
Te-ai grăbit să ne mai trimiți ceva, mă grăbesc și eu să scriu câteva rânduri. Închegat și convingător și acest text, aceeași minuțioasă atenție de a contura caractere din câteva tăieturi. E binevenit textul tău, cu atât mai mult cu cât proză scurtă se scrie (pardon, se publică, nu știu cât se scrie) foarte puțin azi în România. Din acest punct de vedere și Hermeneia simte aici o lipsă. Deci, "keep going" ar zice francezul. Predilecția pentru și ușurința cu care abordezi dialogul mă face să cred că ar fi interesant să încerci și dramaturgie. Și spun asta, mai ales că am mai observat ceva: ai niște "date de regie" care nu au făcut bine celor două povestiri ale tale, dar fac exact obiectul dramaturgiei. E vorba de prima propoziție din fiecare povestire (la textul de față, după paragraful reflexiv inițial): În "Dumneavoastră..." ne spui că e joi și unde, în "Dependențe..." ne spui că e noapte și unde. Prezența acestor precizări, pe care dacă vrei neapărat să le faci sunt sigur că le poți pune în gura vreunui personaj, e singura scădere a textelor tale; nu se încadrează în stilul a ceea ce urmează. La primul text n-am zis nimic, dar aici s-a repetat. Așadar, duelurile dialogate curg bine și construiesc profiluri - psihologice până la urmă, că văd că tinzi spre așa ceva, ceea ce e și foarte pretențios - ce încep doar să se contureze, dar nici nu trebuie mai mult pentru o proză scurtă. De fapt ceea ce ne-ai trimis e o proză foarte scurtă și te-aș îndemna chiar să scrii ceva mai lung. Eu, cel puțin, îți garantez că o să am răbdare să citesc pănâ la capăt. Am văzut că am ce. Și poate încerci și o scenetă. Deocamdată lasă poezia, mai ales că tot zici că "baleniază"; nici un mare prozator ori dramaturg, n-a fost și mare poet. Poate le făcea pe toate trei Eminescu, dar când s-a apucat și de dramaturgie, a trebuit să moară.
Călin Sămărghiţan -
Încă ceva: tu reușești să pui în dialog, ceea ce alții pun în poezie: aici, de exemplu, ai pasajele cu "muncesc" / "te ascunzi", "5 % (scrie "la sută" că așa sună, nimeni nu zice 5 cerculeț bară cerculeț) să construim o viață!". "Să ne trăiești Chirilă, prin orice dulap dormi tu" și celelalte ghilimele aduc o reușită notă de dialog în dialog, de reflecție spontană în tot iureșul de replici, un fel de stop cadre: aici se întâmplă ceva. Vreau să fac și o atenționare, ca să nu se repete și asta (am citit și eseul tău): ai grijă că la noi, acum, se scrie cu o notă sexuală atât de puternică încât a devenit clișeu plictisitor; ține-te departe, spune ce ai de spus dar fără să aluneci acolo, să nu te ia valul. Ar fi păcat.
Crin -
Încep să iubesc site-ul acesta. Îți mulțumesc. Rar am avut parte de critici atât de bine argumentate. Unele îmi spuneau să las dialogul, altele îi agâțau stele. Tu zici ca e bun dialogul, să trăiți, îl ținem mai ales că jucăria mea preferată. Cât despre dramaturgie, întâi să studiez problema, oricum, presupune texte mai lungi și mă ia cu dureri de cap când vine vorba de acte, dar voi încerca. Dacă vrei o bucațică de proză ceva mai lungă, vezi următoarele texte. Voi publica și un text în care nu vei găsi deloc dialog, în general am fost instruită să scriu așa, fără, nu mie greu, dar mi se ia jucăria. Cât despre "%", voi corecta, iar cât despre sexualitate, rar am atins subiectul, acum s-a nimerit să fie în două texte succesive, dar în general, nu-l ating. E tare neinspirat să-l abordezi cu atâția douamiiști si fracturiști dezorientați hălăduind pe tărâmul poetesc al patriei...
Călin Sămărghiţan -
Văd că ai schimbat... dar, parcă după 5 la sută era punct, apoi "Să construim o viață". Țin minte că mi-a plăcut. Păstra cadența textului.
Crin -
Pai, atunci sa punem punct. :-)
excelent.
Virgil -
excelent. există unele chestii pe la sfîrşit (de exemplu: "Pe la colțurile tavanului șoptesc căderile") unde mi se pare că încerci să poetizezi în mod inutil. Dar în mare măsură textul reuşeşte să surprindă printr-un un mod de a reprezenta, a exprima o stare în registrul suprarealist. Nu mă pricep prea mult la proză dar ca şi cititor am experimentat o incursiune într-un univers care m-a făcut să îmi doresc să nu se mai termine. Iar pentru proză asta este ceva rar. Bănuiesc că ştii asta.