Expoziția surealistă - "Surrealism and Beyond"- Ierusalim 2007

imaginea utilizatorului nepotul lui rameau
reflexii despre arta colectivă

Dadaismul și Surealismul sunt recunoscute ca două semnificative mișcări ale artei moderne. Ele au schimbat tradiții, au modificat vocabularul poetic și au marcat profund istoria artei secolului XX.
Muzeul Israel din Ierusalim prezintă o nouă, interesantă expoziție numită "Surrealism and Beyond", bazată pe colecții private și donații făcute muzeului. Este un prilej de sintetizare și retrospectivă a unui curent făcut posibil datorită eforturilor colective, produsul marasmului creativ al unor grupe de artiști mânați de o ideologie comună.
Nevoia de a creea frumusețe.
Scrie Werner Spies în "From Dada to surrealism" : după primul război mondial arta de avant-gardă era împarțită între 4 curente bine stabilite: Expresionism, Fauvism, Futurism, Cubism. Grupul Dada (apărut inițial la Zurich) pare a fi indiferent la tendințele artei moderne. Ei se retrag din dialectica avant gardei într-o atitudine anti-artă, cinică, îmbibată de paradigme care rezidă în refuzul mișcării de a adopta un stil anume. Dadaiștii apar ca provocatori, demoralizatori, susținând că Dada este o stare de spirit antidogmatică, fară un scop determinat.De aici repetiția care duce la oboseală și ulterior la dispariția mișcarii Dada. Andre Breton sezizează pericolul și redefinește emoția surealistă ca fiind o reacție poetică la vizual, la imaginar, departe de ironia Dadaistă și efecte sale distructive. Este meritul lui Max Ernst de a cristaliza eforturile de a produce artă vizuală plecând de la trivalul cotidian, încă înainte de 1921. Jurnalul "Literatture", lansat în martie 1922 subminează terenul dominat de mișcarea Dada. Textele lui Breton publicate în acest jurnal folosesc des termenul "apres Dada".. și în continuare definesc forțele care mână surealismul. Breton admite eforturile făcute de a percepe starea visului:

"..facem un efort de a evada din cușca amenințătoare în care suntem închiși"..

Nihilismul estetic Dada este lichidat prin aderarea lui Picasso, Duchamp, Piacabia, de Chirico, Max Ernst și Man Ray la ideeile inovatoare ale lui Breton. Pictura este redefinită. Estetica este rescrisă în "Primul Manifest Surealist " apoi în cartea lui Breton "Le surréalisme et la peinture."
Literatura franceză este și ea atrasă de noua mișcare, revistele surealiste la modă oferind spațiu amplu noilor poeți. Rimbaud, Nerval, Lautreamont sunt primii care scriu în atmosfera de vis și imaginar. Tristan Tzara polemizează vehement cu surealistii scriind astfel în " Essai sur la situation de la poésie" :

"Surealiștii au organizat o revoltă contra psihologiei normative, contra utilului și a fenomenelor explicabile sau chiar a credinței că orice fenomen este logic explicabil. Ce fac ei în artă și în literatură contribuie la distrugerea cauzalității și a pozitivismului ."

Dar lanțul se lărgește cu noi aderenți: Soupault, Alfred Jarry, Max Jacob, Appolinnaire , Pierre Reverdy..
artiști seduși de scrisul automat, de tehnica iconografică a surealismului. Expoziția de colaje Max Ernst deschisă la Paris în 1921 demonstrează strălucit uzul omogen, coherent al mediului plastic în contrast cu anarhismul și demontajul dadaist. Expoziția de față, structureză mișcarea surealista în jurul a 7 teme :
-Istoricul mișcării - de la Dada la Surealism
-Colajul-obiect-asamblaj
-Automatism și experiment
-Biomorfism
-Iluzie și peisaj oniric
-Abuzul muzei
-Portrete și publicații
Este o ambițioasă și reușită panoramă a mișcării, la 50 de ani după stingerea ei. Sintetiza Paul Eluard în 1926 :


"Viciiosul Surealism implică o excesivă și pasionată , stupefiantă imagine, alta decât necontrolata provocație a imaginii de sine conținând neașteptate elemente perturbatorii și metamorfoze, care te forțează cititorule să revizionezi întreg Universul. Si pentru fiece cercetare există o anume imagine, capabilă prin descoperirea ei, să anihileze întreg Universul ..."

Actuala expoziție de la Ierusalim radiază în plus, o stare de lucruri total dispărută în arta de azi. Hedonismul de a creea în grup. De a te înhăma la o cauză comună în care motorul este căutarea esteticului cu orice preț si nu succesul personal. Un grup de poeți români ilustreza perfect acest concept .


"La poésie, l'amour, la révolution ne font qu'un."

E vorba de Infra-Noir -expoziție surealistă care are loc în 1946 la București la Căminul Artei de pe calea Victoriei. Un grup de 4 tineri poeti surealiști, scriu împreună , stabilesc materialul și catalogul expoziției.
Infra-negru, ni se explică, este o intervenție supra-thaumaturgica în cucerirea dezirabilului. (thaumaturgie = abilitatea de a face miracole)
Cei 4 poeti sunt: Gherasim Luca, Dolfi Trost, Paul Păun și Virgil Teodorescu.
Textele scrise în limba franceza, sunt reunite într-o placheta elegantă continând:
-Le secret du vide , Amphitrite ( Luca)
-Le plaisir de floter, Le même du même ( Trost)
-Les esprits animaux, ( Păun)
-Au laube du sel, La provocation (Teodorescu)

Grupul surealist clandestin, redus la tăcere de ororile razboiului iese la suprafață pentru a întâlni noul monstru stalinist, postbelic. In ciuda barbariei naziste poeții se întâlneau și scriau împreuna. Dupa cum menționează Andre Breton (care face publică "Dialectica Dialecticii" scrisă de Gherasim Luca și Dolfi Trost în catalogul Expoziției Internaționale Surealiste din 1947):
"Infra-negru reprezintă un frenetic experiment, în ciuda existenței tragice, dezvoltând libertatea teoretică pe cât de delirantă pe atât de inovatoare ". Este o încercare singulară a grupului de români de a prezenta și produce poezie cu forțe reunite. Iată un scurt citat de intenție după cum îl găsim în prospectul lui Infra-Noir:


"Ridicăm un pahar pentru a provoca zborul consistenței sale, asezăm pe o masă o foaie de hârtie pentru ai desfința rezistența.. literatura, filozofia , religia..sunt limite sinistre și crispante între oameni. Noi căutam metode de a face dragoste cu lumea întreagă , noi denigrăm anti-poeții , anti-revoluționarii, pe cei care închid ochii ca să nu vadă miracolul gândului liber.. Noi suntem păsările care vă trec prin părul capilar invitându-vă la a căuta răspunsuri."

Este un pasaj superb într-un text scris la patru mâini.

***
Un alt exemplu este oferit de cuplul Dali, Horst P. Horst în compoziția "The Dream of Venus" datată 1939,
în dialog cu "Venus restored" de Man Ray -1936. Umorul lui Dali, total neortodox în tratarea lui Venus îmbratișată de un lobster imens contrastează cu reținerea încătușată de celălalt bust Venus, așa cum apare în viziunea lui Man Ray.

Man Ray

Salvador Dali & P.Horst

Tot din aceasta perioadă remarcăm "Exquisite Corpse" 1935 - desen executat la 4 mâini de Esteban Frances, Marcel Jean, Oscar Dominguez si Lizarraga, semnat de cei 4 autori autori în partea de sus, la stânga desenului.

Un grup de 15 desene în tuș și creioane colorate sunt aranjate în grup de 5X3 pe o coală de hârtie.
Autorii acestei producții comune, de sus în jos sunt :
A. Breton, W. Lam, J. Lamba.

Mai tărziu, în 1950 Braco Dimitrijevic și R. Magritte instalează un "Triptic post Historic" .
Elementele lui Magritte: mere, eșarfe din Mea She'arim și tabloul "The Handsome Brooder" sunt aranjate, recombinate spațial de B.D. într-o compoziție originală, o odă a identificării.

Dar și cinematografia este captivată de surealism având pe Luis Bunuel regizorul semnificativ al mișcării.
Bunuel frecventeaza intensiv avant gardiștii din Madrid. Acolo face cunoștiința cu Dali cu care produce filmul de scurt metraj "Câinele andaluz" în 1929. Dali montează o lentila de ochelari pe ochiul unui sugerat obiect-câine. Bunuel taie din frame atât cât să lase organul percepției să domine întregul ecran.

Un ultim exemplu de artă colectivă este albumul de desene apărut la Roma ( tiraj 150 exemplare), la editura "le parole gelate", cu titlul "Passaggio di Catty Au Bois Sacré de Bomarzo". Autorii sunt : Micheline Catty -desene și Gherasim Luca -text. Transcriu pentru deliciul cititorului textul cryptic al lui G. Luca :

En passant du dialogue
au dé-monologue
un coup de << dé >>
abolit
toujours le hasard

Hors-la-loi des contraires

Sphinx
a cheval d'échec
sur pile et face
Oedipus Rex
à cheval de Troie
sur le plein et les creux

sur question er réponse
Tour d'échec
sur éléphant sans défense

et sur la tour d'échec
le fou d'échec
à cheval d'échec
sur la reine d'échec
et
le roi d'échec

Sur volupté et terreur
succéchec monstre

Destin et chaos
en ruban de Moebius

( Au Bois Sacré de Bomarzo)

-----
Foto si Texte :
expozitia surealista Ierusalim 2007
Catalogul expozitiei "Surrealism and Beyond"
Infra-Noir
Au bois Sacré de Bomarzo

Comentarii

"It is living and ceasing to live which are imaginary solutions. Existence is elsewhere." ce-am putea spune altfel despre surrealist manifesto si restul lumii? acelasi lucru ca si Louis Aragon, Antonin Artaud, Jacques Baron, Joe Bousquet, Jacques-André Boiffard, Jean Carrive, Rene Crevel, Robert Desnos, Paul Éluard, Max Ernst, si André Breton. pentru ca ne punem mereu aceeasi intrebare: este surealismul de fapt? "Psychic automatism in its pure state, by which one proposes to express -- verbally, by means of the written word, or in any other manner -- the actual functioning of thought. Dictated by the thought, in the absence of any control exercised by reason, exempt from any aesthetic or moral concern." Mi povas pasi mian tutan vivon prenante laksige la sekretojn de la frenezuloj. Tiuj homoj estas honestaj ĝis kulpo, kaj ilia naiveco havas neniun kolegon krom la mia. (esperanto)

Sure realismul nepotului lui adrian graunfels Cepevrepeipi tupu sapa spupuipi apaipicipi epestepe pepestepe puputeperipilepe noapastrepelepe depe peperceperepe, vapalapabilpi șipi pepentrupu maparipinapa nipicopolapaepevîpî. Înpî repestîpî, ampam găpăsipitîpî apaipicipi upunîpî apartipicopolîpî interesant și destul de bine scris, însă fără prea multă creativitate. Andu

Andu Moldovean, chiar daca iti este caracteristica doar bascalia de cartier si atit, abtine-te. Nu trebuie sa-ti etalezi toate capacitatile lingvistice. Nu te solicita nimeni in mod expres nici sa intri in expozitii si nici sa vorbesti despre arta. Simplu, pentru ca nu e cazul.

Comentariul tău, de această dată, Andu, se referă la unul dintre ceilalți comentatori. Cred că nu mai este cazul să mă întreb de ce faci asta, sau de ce trebuie să comentezi maimuțărind pe alții. Sinceră să fiu, nu cred că este de datoria mea sau a altuia să tot intervenim pentru a reda spațiului acestuia destinația pe care ne-o dorim; ești și tu dator, ca toți ceilalți membri ai site-ului, să respecți regulamentul și în esență pe noi toți.

totusi ma intreb cum e corect in limba romana, surealism sau suprarealism. eu inteleg ca ne pocim limba dupa franceza dar totusi cum ramine cu acest cuvint?