kimonou cu buburuze şi maci

imaginea utilizatorului nicodem

uite unde te-a aruncat toamna aia
drept în inima mea zăpăcită
printre hectare întregi de floarea soarelui
rămase orfane

de-atunci dormi cu fereastra deschisă
pipăind stropii de ploaie care cad violent
ca un concert de vioară

te-am pozat aşa cum dormeai în
kimonoul tău
cu buburuze şi maci
în braţe strângeai o păpuşă de câlţi
prin somn ţi-alerga tehui o dorinţă
îmi făcea cu mâna ca şi cum erai în pericol

am oprit brusc circulaţia sângelui
am închis toate căile de acces
nu mi-am permis nici măcar să respir

astăzi
după treizeci de ani
vreau să ies cu tine afară
să privim geminidele
nunta ţurţurilor de gheaţă cu crengile nucilor

sîntem însă blocaţi
arterele mi s-au coagulat de prea mult
exil
nu ne rămâne altceva de făcut
decât să spargem vertebrele
sau să ieşim târâş pe sub unghii

Comentarii

demersul liric este colosal,

demersul liric este colosal, dintr-o dată mă simt cuprins, azvîrlit în toapta trupurilor și sufletelor iar inima e cat un soare la care privesc trist ogoarele de floarea soarelui. imaginea asta arhetipala, este completata de o ploaie canonica, o ploaie muzicala care-l interpreteaza pe brahms, o metafora care este esentiala si incheaga poemul, ea dovedeste din plin modul cum ai croit fiecare frază, strunită bine, un text de rasă, subtil, cu o tentă uşor de invidiat, un text pupilă care-şi fixează parametrii într-un cadru destul de incomod la prima vedere dar evident foarte bine creionat prin imaginea stoparii circulatiei sîngelui, ca un agent al dominarii instinctelor in intersectia ratiunii, continuata fabulos cu ruptura aceea de 30 de ani, mai dihai ca in dumas plus finalul apoplectic, cu spargerea vertebrelor si taratul pe sub unghii. excelent, o lectie binemeritata de poezie.

leonard,

leonard, zi-mi ca esti la fel de haios si savuros in roman si-l caut sa-l cumpar. cit despre scrierea asta, hai sa tai si eu cum taie altii sub texte. deci:

„printre hectare întregi de floarea-soarelui
dormi cu fereastra deschisă
în kimonoul tău
cu buburuze și maci în brațe”

as fi dat si penita pt asa un text

in fiecare dintre poezii sunt

in fiecare dintre poezii sunt parti bune. doar ca autorii nu stiu ce trebuie sa taie si ce sa pastreze. iar faptul ca nimeni (a se citi majoritatea, tu si inca vreo 3 de aci sunteti ok) nu e suficient de onest sa le spuna in fata ce si cum, ajuta la formarea autosuficientei. autorii capata incredere falsa in ei, refuza sa accepte parerile altora si tot asa.

Si inca o precizare - sa nu

Si inca o precizare - sa nu uitam editura Tracus Arte, care are o colectie f buna de poezie, sa nu uitam marii poeti din ultimii 30 de ani - Ion Muresan, Alexandru Musina, Ion Stratan, Traian T. Cosovei - omit cu buna stiinta multe nume, dar cel putin exista un inceput. cum spunea noica, nu trebuie sa incepi filosofia de la inceput, nu conteaza cu ce filosof incepi, conteaza sa incepi.

prin martie,

prin martie, înainte de concurs parcă, m-am pus pe citit poemele postate pe site și am pus în două zile vreo douăzeci de comentarii, cred, majoritatea nefiind pe placul autorilor. și argumentasem fain, nu jignisem pe nimeni. dar tot au fost care au spus că se retrag de pe site. nu știu să înfrunte o critică. și nu e vorba că trebuie să recunoască vreo ceva, ar putea să ignore sfaturile date sau să-ți răspundă la fel de răutăcios, au tot dreptul. în schimb se bosumflă și amenință că-și iau catrafusele și pleacă. autorul de mai sus, nicholas dinu, îmi place măcar ca atitudine în comparație cu alți colegi de aici. i-o zici, ți-o întoarce, vii să mai comentezi și altă dată